Excimer lámpa

Excimer lámpa versus Excimer lézer a Vitiligo kezelésben

Általános szabály, hogy a munkaközeg ritka gázatomja. Ezt a három testes reakciót elemezve látható, hogy az excimer lámpa molekulák termelésének hatékonysága arányos a gerjesztett ritka gáz atomok koncentrációjával és a ritka gáz atomok alapkoncentrációjának négyzetével.

gyógyszerek pikkelysömör kezelésére otthon a nyakán vörös folt hámlik le

Ebből a szempontból a ritka gáz koncentrációjának a munkaközegben a lehető legmagasabbnak kell lennie. A ritka gáz nagyobb koncentrációját a gáznyomás növelésével lehet elérni. Az excimer molekulák ütközési eloltása elhanyagolható, míg az ütközések közötti átlagos idő sokkal nagyobb, mint egy gerjesztett elektronikus állapotban lévő excimer molekula élettartama.

A gyakorlatban a munkaközeg optimális nyomását kísérletileg találják meg, és ez megközelítőleg egy atmoszférát jelent. Az exciplex molekulák ritka gázhalogenidek képződésének hátterében álló mechanizmus valamivel bonyolultabb, mint az excimer molekulák képződésének mechanizmusa. Az exciplex molekulák képződése két fő módon történik.

Shenzhen Lights Technológiai Co. Updated: Oct 26, Az excimer nm-es ultraibolya lámpa gyártási elve Az ultraibolya fény egy elektromágneses hullám, amelynek hullámhossza a látható fény és a röntgen között van.

A harmadik részecske felveszi a felesleges energiát és stabilizálja az exciplex molekulát. A gáznemű keverék nyomásának nagy jelentősége van az exciplex molekulák hatékony előállításában az ion-ion rekombináció reakciója miatt. Az a tény, hogy az ion-ion rekombináció reakciója egy háromtestes ütközés folyamata, és a hármas ütközés valószínűsége a nyomással növekszik. Gáznemű keverék alacsony nyomásán több tíz torr az ion-ion rekombináció reakciója kevéssé hatékony, míg Torr feletti nyomáson meglehetősen produktív.

Az excimer 222 nm-es ultraibolya lámpa gyártási elve

Az exciplex molekulák képződésének második módja egy szigony reakció. Mivel a szigony reakciója egy két test ütközése, ezért produktívan haladhat a három test reakcióhoz szükséges nyomásnál lényegesen alacsonyabb nyomáson.

Így a szigony reakciója lehetővé teszi egy eximer lámpa hatékony működését alacsony gáznyomású nyomáson. Az exciplex molekulák ütközéses oltása gáznemű keverék alacsony nyomásánál jóval alacsonyabb, mint az ion-ion rekombináció reakciójának termeléséhez szükséges nyomásoknál.

Excimer Laser 308nm Psoriasis Vitiligo Laser UV lámpa fényterápia

Ennek köszönhetően egy alacsony nyomású excimer lámpa biztosítja a maximális hatékonyságot a szivattyúzási energia UV-sugárzássá történő átalakításában. Meg kell említeni, hogy a szigony reakciója és az ion-ion rekombináció reakciója egyaránt zajlik. Az első vagy excimer lámpa reakció dominanciáját főleg a gáznemű keverék nyomása határozza meg. A szigony reakciója alacsony nyomáson 50 Torr alatt dominálmíg az ion-ion rekombináció reakciója nagyobb nyomáson Torr felett érvényesül.

A plazmában lejátszódó reakciók kinetikája sokféle, és nem korlátozódik a fentiekben figyelembe vett folyamatokra.

Az exciplex molekulák előállításának hatékonysága a gáznemű keverék összetételétől és gerjesztésének körülményeitől függ. A halogén donor típusa fontos szerepet játszik. A leghatékonyabb és legszélesebb körben alkalmazott halogén-hordozók a homonukleáris diatomi halogén molekulák.

Bonyolultabb halogénvegyületeket, például hidrogén-halogenideketfém-halogenideket és interhalogéneket is használnak halogén-hordozóként, de kisebb mértékben. Figyelemre méltó halogén-hordozó az alkáli-halogenid.

Az alkáli-halogenidek jellemzője kémiai kötésük hasonlósága az exciplex molekulákéval gerjesztett elektronikus állapotokban. A gerjesztett elektronikus állapotban lévő exciplex molekulákat az ionos kötésvalamint az alapállapotban lévő alkáli-halogenidek jellemzik.

Az exciplex molekulák kialakulásának ezek a mechanizmusai alapvetően különböznek az ion-ion rekombináció és a szigony reakciójától. Az alkáli-halogenidek alkalmazásának előnye, hogy mindkét szubsztitúciós reakció egyidejűleg alacsony nyomáson, hasonló termelékenység mellett haladhat.

ha vörös foltok jelennek meg az arcon és viszketnek hogyan lehet gyógyítani a szőrös pikkelysömör

Ezenkívül mind a gerjesztett excimer lámpa, mind a ritka gáz ionjait hatékonyan használják az exciplex molekulák előállításához, ellentétben más halogénhordozókat alkalmazó excimer lámpákkal. Fontos, mert a ritka gáz ionizációja és gerjesztése a bevitt energia nagy részét felemészti. Mivel az ion-ion rekombináció és a szigony reakciója dominál a gázkeverék nyomásától függően, excimer lámpa ritka gázionok képződése alacsony nyomáson veszteséges, míg a nagy nyomásokon a ritka gáz gerjesztése ésszerűtlen.

Az alkáli-halogenidek alkalmazásának hátránya, hogy magas hőmérsékletre van szükség az alkáli-halogenid molekulák szükséges koncentrációjának biztosításához gáznemű keverékben. Ennek ellenére az alkáli-halogenidek alkalmazása halogén-hordozóként különösen ígéretes az alacsony nyomáson működő exciplex lézerek fejlesztése során.

A gerjesztés módszerei Az excimer molekulák excimer lámpa gerjesztésének egyik széles körben alkalmazott módja az elektromos kisülés. Az excimer lámpák szivattyúzásához nagyon sok kisülési típus létezik. Néhány példa: izzító kisülésimpulzusos kisülés, kapacitív kisülés, hosszanti és keresztirányú kisülések, térfogat kisülés, szikra kisülés és mikrohullám kisülés.

A DBD excimer lámpák előnye, hogy az elektródák nincsenek közvetlen kapcsolatban az aktív közeggel plazma.

  • Fény-anyag Kölcsönhatási Kutatócsoport
  • nm-es excimer lámpa - Kérdezd a szakértőt - Germicid - Hollandimpex
  • Pikkelysömör hogyan kell kezelni a seborrheás dermatitist

Az elektródák és a kisülés közötti kölcsönhatás hiánya kiküszöböli az elektróda korrózióját, valamint az aktív közeg szennyezett elektród anyag általi szennyeződését, ami jelentősen megnöveli a DBD excimer lámpák élettartamát másokkal összehasonlítva.

Ezenkívül a dielektromos gát kisülése biztosítja a gázkeverék hatékony gerjesztését számos üzemi nyomáson, néhány torról több atmoszféráig. Az excimer lámpák a sugárzó felület bármely kívánt alakjában elkészíthetők, kielégítve egy adott feladat követelményeit. Alkalmazások Kereskedelemben használt nm-es excimer lámpa a nyomdaipar számára Az UV-spektrum területén kibocsátó fényforrásokat széles körben alkalmazzák olyan fotokémiai folyamatokat magában foglaló technikákban, excimer lámpa a festékek, ragasztók, lakkok és bevonatok kikeményítésefotolitográfiaa dielektrikumok UV-indukálta növekedése, az Milyen vörös foltoktól a lány arcán felületmódosítás, valamint a tisztítás vagy az anyagok lerakódása.

Az inkoherens UV-sugárzási források bizonyos előnyökkel járnak a lézerforrásokkal szemben, alacsonyabb költségük, hatalmas besugárzási területük és könnyű használatuk miatt, különösen, ha excimer lámpa ipari folyamatokat terveznek.

Az általánosan használt higanylámpákkal összehasonlítva az excimer lámpáknak számos előnye van. Az excimer molekula sajátossága az erős kötés hiánya az alap földi állapotban. Ennek köszönhetően nagy intenzitású UV-sugárzás kivonható a plazmából jelentős önfelszívódás nélkül.

Ez lehetővé teszi az aktív pikkelysömör kezelése hadorkin rakódott energia hatékony UV-sugárzattá történő átalakítását. Az excimer lámpákat hideg UV sugárzási forrásoknak nevezik, mivel az excimer lámpák sugárzó felülete viszonylag alacsony hőmérsékleten marad, szemben a hagyományos UV lámpákkal, mint például a higany.

Mivel a közeget nem kell melegíteni, az excimer lámpák a bekapcsolásuk után szinte azonnal elérik a csúcsteljesítményt. Ritka gáz- és ritka gáz-halogenid excimer lámpák általában az ultraibolya UV és a vákuum-ultraibolya VUV spektrális tartományokban sugároznak lásd a táblázatot.

Egyedi keskeny sávú emissziós jellemzőik, nagy kvantumhatékonyságuk excimer lámpa nagy energiájú fotonjaik alkalmassá teszik őket olyan alkalmazásokra, mint az abszorpciós excimer lámpa UV-szárításaz UV-bevonata fertőtlenítésaz ózontermelésa gáznemű szerves hulladék megsemmisítése, a fotómaratás és a fotográfia.

A 3,5—10 eV energiatartományban fotonokat kibocsátó fényforrások sok területen alkalmazást találnak, mivel a nagy energiájú fotonok képesek elszakítani a legtöbb kémiai kötést, és elpusztítani a nukleinsavakat elpusztító és DNS -üket megzavaró mikrobákat.

Az excimer lámpa alkalmazásának példái közé tartozik az ivóvíza medencevíz, a levegő tisztítása és fertőtlenítése, az ipari hulladék fertőtlenítése, a szerves vegyületek fotokémiai szintézise és lebomlása excimer lámpa és vízben, a szerves bevonatok és festékek fotopolimerizációjavalamint a fotóval javított vegyszer permet lerakódás. Az UV-fotonok minden esetben gerjesztik a fajokat vagy lebontják a kémiai kötéseket, ami gyökök vagy más kémiai excimer lámpa képződéséhez vezet, amelyek elindítják a kívánt reakciót.

Az excimer lámpa szelektív hatású. Egy adott hullámhosszú UV-sugárzás szelektíven gerjesztheti a fajokat, vagy létrehozhatja a szükséges gyököket.

pikkelysömör kezelése az egszsgre hogyan lehet otthon gygytani a pikkelysmrt

Az ilyen lámpák hasznosak lehetnek fotofizikai és fotokémiai feldolgozáshoz, például a festékek, lakkok és ragasztók UV-szárításához, a felületi tulajdonságok tisztításához és módosításához, a lakkok és festékek polimerizációjához, valamint a különféle szennyezők fotodegradációjához. A polimerek fotómaratása különböző hullámhosszakkal lehetséges: nm xenon excimerrel, nm kripton kloriddal és nm xenon kloriddal.

Excimer lézeres besugárzással felületkémiailag módosított Teflon fóliák adhéziós és morfológiai vizsgálata 50 mikrométer vastagságú Teflon fóliákat sugároztunk be alulról ArF excimer lézerrel. Az alkalmazott excimer lámpa 0. A minták felületére folyékony abszorbenst, trietiléntetramint rétegeztünk. A Teflon fólián átmenő UV fotonokat ennek molekulái nyelték el, melyek ezután kémiai reakcióba léptek a polimer molekulákkal. Ennek eredményeképpen a Teflon molekulák fluor atomjainak egy része amin csoportokra cserélődik, megváltoztatva ezzel a fólia felületkémiai tulajdonságait.

Az excimer UV források nagy területű polimer felületek mikrostrukturálására használhatók. Az XeCl-excimer lámpák nm különösen alkalmasak a barnulásra. A fluoreszcencia spektroszkópia az egyik leggyakoribb módszer a biomolekulák kimutatására.

A biomolekulákat fluorpróbával jelölhetjük, amelyet ezután rövid UV-fényimpulzus gerjeszt, ami újbóli emisszióhoz vezet a látható spektrális régióban. Ennek az újra kibocsátott fénynek a kimutatásával meg lehet ítélni a jelölt molekulák sűrűségét. A lantanid-komplexeket általában fluorpróbaként használják. Hosszú élettartamuk miatt fontos szerepet játszanak a Forster rezonancia energiaátvitel FRET elemzésében.

Jelenleg az excimer lámpák az ökológiában, a excimer lámpa, a fotobiológia, az orvostudomány, a kriminalisztika, a petrokémia, a fizika, a mikroelektronika, a különböző mérnöki feladatok, a széles körű technológiák, a tudomány, az ipar különböző ágai, köztük az élelmiszeripar, és még sok más területen vannak használatban.

Influenza vírus Absztrakt A levegőben közvetített mikrobiológiai betegségek, mint például az influenza és a tuberkulózis, jelentős közegészségügyi kihívásokat jelentenek. Közvetlen megközelítés a levegőben excimer lámpa transzmisszió megelőzésére a levegőben levő kórokozók inaktiválása, és az UVC ultraibolya fényének levegőben levő antimikrobiális potenciálja már régóta megalapozott; azonban a nyilvános környezetben való széles körű alkalmazása korlátozott, mivel a hagyományos UVC fényforrások rákkeltő és kataraktogén.

Környezetszennyezés A higanylámpák az UV sugárzás leggyakoribb forrása magas hatékonyságuk miatt. A higany használata ezekben a lámpákban azonban ártalmatlanítási és környezeti problémákat vet fel.

Éppen ellenkezőleg, a ritka gázokon alapuló excimer lámpák abszolút nem veszélyesek, a halogént tartalmazó excimer lámpák pedig környezetbarátabbak, mint a higany.

Lásd még