Zsemlemorzsa – Hogyan készíts zsemlemorzsát?

Zsemlemorzsa – Hogyan készíts zsemlemorzsát?

A zsemlemorzsa akár otthon is elkészíthető. Főleg, ha olyan teljes kiőrlésű morzsát szeretnél, amelyben nincs se fehér liszt, se pedig adalékanyagok (mindenféle “E”).

Teljes kiőrlésű morzsát vehetsz bioboltban, reform boltban is, bár a nagy részük igazából vagy nem teljes kiőrlésű, vagy ha az, akkor kifejezetten drága.

Én már évek óta itthon sütöm a teljes kiőrlésű kenyeret. Igyekszünk elfogyasztani a teljes kenyeret, de ha marad, akkor azt sajnálom csak úgy kidobni. Van benne rendesen “anyag”, tényleg teljes kiőrlésű lisztből készül. És persze a kenyérsütés megkívánja, hogy rászánjuk az időt és a figyelmet 🙂 Ezek után valóban pazarlás lenne a maradék kenyeret csak úgy kidobni…

Ezért a kimaradt teljes kiőrlésű kenyérből zsemlemorzsa készül.

A házi zsemlemorzsát használhatod túrógombóchoz, szilvás gombóchoz vagy zöldségek panírozásához is.

Talán gyerekkorodban még Te is készítettél házi zsemlemorzsát 🙂

Ha nem, akkor még most sem késő, hogy megtanuld ;D

Zsemlemorzsa hozzávalók

 • szikkadt teljes kiőrlésű kenyér

Zsemlemorzsa készítése

 1. A kimaradt teljes kiőrlésű kenyeret hagyd megszikkadni. Ez azt jelenti, hogy hagyd addig “száradni” a kenyeret, míg könnyen morzsálhatóvá válik.
 2. Sem a túl nedves kenyeret, sem pedig a túl száraz kenyeret nem fogod tudni kézzel szétmorzsolni. A megoldás valahol a kettő állapot között van. Próbálgasd, rá fogsz érezni 🙂
 3. A szikkadt kenyeret morzsáld el a két tenyered között. A túl kemény részeket (megszáradt kenyérhéj) inkább dobd ki, mert ezekkel később se fogsz boldogulni.
 4. Ha lemorzsoltad a kenyeret, akkor terítsd szét a zsemlemorzsát egy tepsin, majd mehet a zsemlemorzsa a sütőbe. Erre azért van szükség, hogy a zsemlemorzsád elveszítse a nedvességtartalmát és ezáltal elálljon és ne penészedjen be.
 5. A leggazdaságosabb megoldás, ha kenyér sütés után betolod a zsemlemorzsát a kikapcsolt sütőbe és hagyod kiszáradni.
 6. A másik megoldás, hogy a zsemlemorzsát tepsistől a sütőbe tolod és felkapcsolod a sütőt 160 fokra. 10-15 perc elég szokott lenni, hogy a zsemlemorzsa kiszáradjon. Megpirítani nem szükséges. A morzsát a kikapcsolt sütőben hagyhatod, míg kihűl.
 7. Ha túl nagynak találod a zsemlemorzsa szemcseméretét, akkor a kihűlt zsemlemorzsát még megőrölheted.
 8. Az így elkészült zsemlemorzsa nagyon sokáig eláll. Gyakorlatilag olyan, mint a bolti zsemlemorzsa, csak sokkal egészségesebb 🙂

Zsemlemorzsa – Tippek

 • Biztos hallottad már, hogy a magyar konyha nem ismer olyan dolgot, amelyet nem lehetne valahogy zsemlemorzsába bújtatni, azaz bepanírozni. A hír igaz 🙂
 • Azért csak csínján a panírozással és a bő zsiradékban való sütéssel! A zöldség valóban egészséges és diétás, a bő zsiradékban kisütött panírozott zöldség azonban ettől nagyon távol áll. Ez hatványozottan igaz a finomliszt, tojás és finomlisztes morzsás “dupla” bundába bújtatott, többször használt étolajban kisütött, panírozott ételekre! Ezért a panírozásnál mindig csak egy réteget használj. Ha étolaj mellett döntesz, akkor azt nem szabad túlhevíteni és maximum csak egyszer használd. A kókuszzsír jól bírja a hevítést és többször felhasználható.
 • A rántott ételek legnagyobb problémája (a vastag paníron túl), hogy rengeteg zsiradékot szívnak magukba. Azaz rengeteg plusz kalóriát tartalmaznak zsírból. Főleg, ha bő zsiradékban történik a sütés.
 • A rántott zöldségek, a rántott sajt – mint vegetáriánus fogás (sokszor az egyetlen választható húsmentes opció) – nem tükrözik a vegetáriánus táplálkozás lényegét (egészség és egyensúly). Vészmegoldásnak alkalmanként megfelelnek, de egészségtelen voltuk miatt senkinek (sem vegáknak, sem nem vegáknak) nem ajánlatos rendszeresen ilyen vegetáriánus ételeket fogyasztani! Hosszú távon nagy valószínűség szerint hízáshoz és hiánybetegségekhez vezetnek az ilyen jellegű ételek.
 • Itt olvashatsz egészségesebb panírozási lehetőségekről: Egészséges panír
Zsemlemorzsa
Az elkészült zsemlemorzsa – Sütőben való szárítás után

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..