Zsemle recept – Finomliszt nélkül!

Zsemle recept – Finomliszt nélkül!

Egészséges zsemle recept finomliszt nélkül, Graham-liszttel, durum simaliszttel és lenmagliszttel!

Nemcsak egészséges ez a házi zsemle, hanem nagyon mutatós is.

A boltban is árulnak “teljes kiőrlésű zsemlét”, de nem árt tudnod, hogy legtöbb esetben finomlisztet és sok más dolgot (adalékanyagokat) is tartalmaznak és sajnos sok esetben a maláta festi őket barnára…

Ha valóban teljes kiőrlésű zsemlét szeretnél enni, illetve olyan zsemlét, amiben tudod, hogy mi van, akkor legjobb, ha Te magad sütöd meg!

Örvendeztesd meg vele a családot és süsd meg reggelire vagy akár uzsonnára! Ha reggelire készíted, az illatára biztos mindenki a konyhában terem 🙂

Készíts Te is finom házi zsemlét!

Zsemle recept hozzávalók

  • 30 dkg Graham-liszt
  • 10 dkg durum simaliszt
  • 10 dkg lenmagliszt
  • 5 ek magkeverék
  • 2 ek hidegen sajtolt étolaj
  • 320 ml víz
  • 1,5 mk só
  • 1 mk nádcukor
  • 20 g friss élesztő

Zsemle elkészítése

  1. A nádcukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A szobahőmérsékletű háromféle lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót.
  3. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük az összetevőket.
  4. A zsemlemasszát lisztezett deszkára borítjuk.
  5. A tésztát addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkre (5-10 perc) és szép sima felületű cipót kapunk. Ha még ragad, szórjunk a zsemle tésztájára egy kis lisztet.
  6. A zsemlét kb. 50-60 percig kelesztjük.
  7. Ha megkelt, a tésztát átgyúrjuk még egyszer, majd hengert formázunk belőle.
  8. A tésztát 10 részre vágjuk és zsemléket formázunk belőle, tetejüket tetszés szerint bevagdossuk.
  9. A zsemlék tetejét megkenjük rizstejjel és megszúrjuk magokkal.
  10. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és letakarva hagyjuk még 15-20 percig kelni.
  11. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra, majd a zsemléket 35-40 perc alatt megsütjük.

Szilvi tippjei a zsemle recept elkészítéséhéz

A házi zsemle gyorsabban és egyszerűbben elkészítve: A zsemlét úgy is elkészítheted, hogy 50-60 percig kenyérsütőgéppel készíted a tésztát (gyúrás, kelesztés), majd a zsemléket a sütőben sütöd meg.

Egészséges reggeli

Ha szeretnél finomat és egészségeset reggelizni, és valóban jól szeretnél lakni, akkor próbáld ki a következő egészséges reggeli kombinációt:

A zöldségekből sokkal többet egyél, mint amennyit a képen látsz. Ez a zöldségmennyiség inkább csak dekoráció 🙂

Zsemle recept - Egészséges reggeli

Zsemle teljes kiőrlésű, diétás recept
Zsemle teljes kiőrlésű lisztből

Zsemle recept – Finomliszt nélkül!” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Kedves Szilvi
    Most csatlakoztam az oldaladhoz, melynek nagyon örülök. Gyönyörű ételeket készítettél egészségesen! Csak gratulálni tudok hozzá. Lenne egy kérésem, lehet bután hangzik…. Most tartunk ott hogy változtatni kellene az étrenden az alapanyagokon. Én Németországban vagyok, a kérdésem az lenne (igaz nem néztem még meg a boltokba) , hogy ha megmondanád nekem a tönkölyliszt, durumliszt, graham (az itt is graham) lenmagliszt… ezek az általános hozzávalók német nevét, hogy itt hogy keressem a boltba. Előre is köszönöm a válaszod. Üdvözlettel Erika

  2. Szia Szilvi!

    Az én kérdésem az lenne, hogy ezek a zsemlék hány napig tartatóak el ill. hogy le lehet e őket fagyasztani?

    • Kb. 4-5 napig eláll a zsemle, de ez függ a tárolás módjától és a hőmérséklettől is. Még nem fagyasztottam le, mert eddig mindig elfogyott. Ha más kenyér fagyasztható, akkor szerintem ez is 🙂

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!