Isteni finom őszibarackos-ribizlis zabkása, amely valóban délig tartó lendületet ad 🙂
Nemcsak a zabkása színei, hanem az őszibarack és a szeder édes és kissé savanykás íze is jól összeillik. Igazi tápláló és kényeztető diétás reggeli, amelyet mindenféleképpen muszáj megkóstolnod!
Hozzávalók az őszibarackos-ribizlis zabkásához (1 adag)
- 5 ek apró szemű zabpehely
- 2 ek búzacsíra
- 1 ek zabkorpa
- 1 nagy édes őszibarack/nektarin
- 1 marék ribizli
- tökmag
- növényi tej/víz/cukrozatlan gyümölcslé
- méz vagy más természetes édesítő
Őszibarackos-ribizlis zabkása elkészítése
- Öntsd fel a zabpehely, a búzacsíra és a zabkorpa keverékét vízzel vagy cukrozatlan gyümölcslével vagy növényi tejjel.
- Hagyd legalább 2 órán állni, hogy a zabpehely megpuhulhasson (Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az érzékenyebbeknek megfájdul a gyomra). A legjobb, ha már előző éjszaka beáztatod, mert akkor reggel azonnal hozzá is láthatsz a fincsi reggelidnek 🙂
- Szórd meg egy kevés tökmaggal (amit akár bele is áztathatsz).
- Ha édesszájú vagy, csorgass még egy kis mézet a zabkása tetejére 🙂
Tippek a zabkása készítéséhez
- A tejjel készített zabkását nehéz megemészteni, ezért tej helyett használj növényi tejet, vizet vagy cukrozatlan gyümölcslevet.
- A zabkását természetesen főzéssel is elkészítheted, ami max. 10 percig tart. Ha szereted melegen vagy van időd megvárni, hogy kicsit hűljön, akkor válaszd a főzéses módszert. Én valamiért az áztatásos módszerért vagyok oda 🙂
- Zabkásaalap házilag: Ha nincs kedved a többféle hozzávalót újra és újra összekutyulni, akkor akár előre is bekeverhetsz egy nagyobbacska adagot különféle pelyhekből, magokból, cukrozatlan aszalt gyümölcsből, stb. Így mindig kéznél lesz, és gyorsan elkészítheted a zabkásádat. A saját keverék nemcsak sokkal egészségesebb, mint a boltban kapható (nagyrészt cukrozottak), hanem olcsóbb is. Egy változat az otthoni müzli keverékre: Fincsi házi müzli aszalt sárgabarackkal
- Ha teheted, adj hozzá mindig friss gyümölcsöt is, mégpedig közvetlenül fogyasztás előtt!