Vegetáriánus, vega, vegán – Melyik mit jelent?

Vegetáriánus, vega, vegán – Melyik mit jelent?

Lehet, hogy hallottad már a vegetáriánus, vega vagy vegán szavakat. De tudod, hogy melyik mit jelent? Hogy mi a különbség a vega, vegetáriánus és a vegán között, ha egyáltalán van különbség?

Térjünk is a lényegre! Ígérem, ezúttal nagyon rövid leszek 🙂

Vegetáriánus jelentése

A vegetáriánus olyan embert jelent, aki nem fogyaszt olyan ételeket, élelmiszereket, amelyek állatok leöléséből származnak. Így a vegetáriánus irányzat követői egész biztosan nem fogyasztanak húst (csirke, kacsa, sertés, marha, hal stb.), állati zsiradékokat vagy zselatint.

A vegetáriánus irányzat (vegetarianizmus) több ágra bomlik aszerint, hogy a követői milyen állati eredetű terméket fogyasztanak ill. nem fogyasztanak. Van olyan vegetáriánus, aki tejet és tojást egyaránt fogyaszt (ovo-lakto vegetáriánus). De vannak olyan vegetáriánusok is, akik tejtermékeket fogyasztanak, de tojást nem (lakto vegetáriánus). Az olyan vegetáriánusok, akik csak tojást fogyasztanak állati eredetű élelmiszerként, az ovo vegetáriánusok.

A vegetarianizmusnak vannak egyéb alternatív irányzatai is. Ide tartoznak például a peszkatariánusok, akik halat is fogyasztanak. Mivel a hal is állat és az elfogyasztásához a halat meg kell ölni, ez az irányzat a vegetarianizmus alapvető elve értelmében nem tekinthető vegetáriánusnak. A szemi-vegetáriánus pedig olyan embert jelöl, aki alkalmanként fogyaszt halat vagy csirkét.

Vega jelentése

A vega szó a vegetáriánus szó rövidebb, köznyelvi változata. A vega és a vegetáriánus szó így ugyanazt jelenti.

Vegán jelentése

A vegánt szigorú vegetáriánusnak is nevezik, mert a vegánok minden állati eredetű táplálékot kizárnak és kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak.

Így a vegánok nem fogyasztanak halat, húst, állati eredetű zsiradékokat, zselatin, tejet, tejtermékeket és tojást sem. A vegán étrendről itt olvashatsz többet: Vegán étrend – Mit esznek a vegánok?

Vegetáriánus, vega, vegán - Melyik mit jelent?
Vegetáriánus, vega, vegán – Hasznos tudnivalók, hogy képben légy!

Vegetáriánus, vega és vegán – Összefoglalva

Az egyértelműség és átláthatóság kedvéért itt olvashatod, hogy melyik vegetáriánus mit eszik:

  • Ovo-lakto vegetáriánus: növényi étrend + tojás + tej
  • Lakto vegetáriánus: növényi étrend + tej
  • Ovo vegetáriánus: növényi étrend + tojás
  • Vegán: növényi étrend

Vegetáriánus, vega, vegán – Csupán egy étrend?

A vegatarianizmus és a veganizmus nem csak a vegetáriánus vagy vegán étrendet foglalja magába, hanem egyfajta életszemlélettel és életmóddal is jár. A veganizmusról itt olvashatsz többet: Mi az a vegán? Veganizmus dióhéjban.

Remélem, segített ez az írás, hogy legalább nagy vonalakban kiigazodj a vegetáriánus, vega és vegán rengetegben. Mint látod, igazából nem is olyan bonyolult ez a téma.

Ha bizonytalan vagy, hogy a vega vendéged mit eszik, a legegyszerűbb, ha megkérdezed tőle. Így biztos lesz a siker 🙂

Szép napot, Szilvi

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..