Vegetáriánus, vega, vegán – Melyik mit jelent?

Vegetáriánus, vega, vegán – Melyik mit jelent?

Lehet, hogy hallottad már a vegetáriánus, vega vagy vegán szavakat. De tudod, hogy melyik mit jelent? Hogy mi a különbség a vega, vegetáriánus és a vegán között, ha egyáltalán van különbség?

Térjünk is a lényegre! Ígérem, ezúttal nagyon rövid leszek 🙂

Vegetáriánus jelentése

A vegetáriánus olyan embert jelent, aki nem fogyaszt olyan ételeket, élelmiszereket, amelyek állatok leöléséből származnak. Így a vegetáriánus irányzat követői egész biztosan nem fogyasztanak húst (csirke, kacsa, sertés, marha, hal stb.), állati zsiradékokat vagy zselatint.

A vegetáriánus irányzat (vegetarianizmus) több ágra bomlik aszerint, hogy a követői milyen állati eredetű terméket fogyasztanak ill. nem fogyasztanak. Van olyan vegetáriánus, aki tejet és tojást egyaránt fogyaszt (ovo-lakto vegetáriánus). De vannak olyan vegetáriánusok is, akik tejtermékeket fogyasztanak, de tojást nem (lakto vegetáriánus). Az olyan vegetáriánusok, akik csak tojást fogyasztanak állati eredetű élelmiszerként, az ovo vegetáriánusok.

A vegetarianizmusnak vannak egyéb alternatív irányzatai is. Ide tartoznak például a peszkatariánusok, akik halat is fogyasztanak. Mivel a hal is állat és az elfogyasztásához a halat meg kell ölni, ez az irányzat a vegetarianizmus alapvető elve értelmében nem tekinthető vegetáriánusnak. A szemi-vegetáriánus pedig olyan embert jelöl, aki alkalmanként fogyaszt halat vagy csirkét.

Vega jelentése

A vega szó a vegetáriánus szó rövidebb, köznyelvi változata. A vega és a vegetáriánus szó így ugyanazt jelenti.

Vegán jelentése

A vegánt szigorú vegetáriánusnak is nevezik, mert a vegánok minden állati eredetű táplálékot kizárnak és kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak.

Így a vegánok nem fogyasztanak halat, húst, állati eredetű zsiradékokat, zselatin, tejet, tejtermékeket és tojást sem. A vegán étrendről itt olvashatsz többet: Vegán étrend – Mit esznek a vegánok?

Vegetáriánus, vega, vegán - Melyik mit jelent?
Vegetáriánus, vega, vegán – Hasznos tudnivalók, hogy képben légy!

Vegetáriánus, vega és vegán – Összefoglalva

Az egyértelműség és átláthatóság kedvéért itt olvashatod, hogy melyik vegetáriánus mit eszik:

  • Ovo-lakto vegetáriánus: növényi étrend + tojás + tej
  • Lakto vegetáriánus: növényi étrend + tej
  • Ovo vegetáriánus: növényi étrend + tojás
  • Vegán: növényi étrend

Vegetáriánus, vega, vegán – Csupán egy étrend?

A vegatarianizmus és a veganizmus nem csak a vegetáriánus vagy vegán étrendet foglalja magába, hanem egyfajta életszemlélettel és életmóddal is jár. A veganizmusról itt olvashatsz többet: Mi az a vegán? Veganizmus dióhéjban.

Remélem, segített ez az írás, hogy legalább nagy vonalakban kiigazodj a vegetáriánus, vega és vegán rengetegben. Mint látod, igazából nem is olyan bonyolult ez a téma.

Ha bizonytalan vagy, hogy a vega vendéged mit eszik, a legegyszerűbb, ha megkérdezed tőle. Így biztos lesz a siker 🙂

Szép napot, Szilvi

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!