Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Vaníliás porcukor – Házilag sokkal egészségesebb!

vaníliás porcukor - Házilag is elkészítheted!
Pinterest


A vaníliás porcukrot otthon is elkészítheted, mégpedig igazi vaníliával. A házi vaníliás porcukor sokkal egészségesebb, mint bolti “vaníliás cukorból” készített változat.

A bolti “vaníliás cukor” nem vaníliát tartalmaz, hanem kristályvanillint, amely egy szintetikus anyag. A szintetikus vanillint ízesítőként alkalmazzák ételekben, italokban és gyógyszerekben. A vanillin egyébként a természetes vanília fő illatanyaga (Forrás: Wikipedia – Vanillin).

A vanillint az élelmiszeripar a vanília pótlására használja ízesítő adalékanyagként. Ezért a bolti vaníliás cukor neve helyesen “vanillin cukor” lenne, nem pedig vaníliás cukor.

Miért egészségtelen a bolti vaníliás cukor (vanillin cukor)?

  1. Fehér cukorból készül.
  2. Ez a vanillint szintetikusan állítják elő, semmi köze az igazi vaníliához. A vanillin irritálhatja a bőrt, a szemet és a légutakat. A Német Kötelező Balesetbiztosító Munkavédelmi Intézete (IFA) szerint a vanillin súlyos szemirritációt okoz. Az R22 jelzés szerint lenyelve ártalmas (veszélyes anyagok kockázatai – R mondatok).

Ha még hozzávesszük, hogy ez a kis tasakokban kapható műanyag vaníliás cukor arányaiban nézve milyen drága is, érdemes inkább házi vaníliás cukrot vagy vaníliás porcukrot készítenünk.

Vaníliás porcukor házilag

Ez a házi vaníliás porcukor nádcukorból és a vaníliarúd megmaradt hüvelyéből készül. A vaníliarúd belsejét, a vaníliamagokat sokszor másra használjuk fel (pl. krémekbe), a vaníliahüvely pedig megmarad. A vaníliahüvelyt több mindenre fel lehet használni. Például készíthetsz belőle vaníliás cukrot és vaníliás porcukrot is.

Vaníliás porcukor hozzávalók

  • 25 dkg cukor
  • 1 rúd Bourbon vanília

Vaníliás porcukor elkészítése

  1. A vaníliás porcukor elkészítéséhez először ki kell szárítanod a korábban felhasznált (magjaitól megszabadított) vaníliarudat. A legegyszerűbb, ha egyszerűen hagyod megszáradni, de akár kenyérsütés után is beteheted a kissé már lehűlt sütőbe egy tányérkán, hogy gyorsabban kiszáradjon.
  2. Vágd a kiszáradt vaníliahüvelyt kisebb darabokra és kávédarálóval őröld finomra a cukorral együtt.
  3. Az elkészült vaníliás porcukrot töltsd üvegbe és zárd el alaposan.

Vaníliás porcukor – A különleges gasztroajándék

Ezt a vaníliás cukrot akár ajándékba is adhatod. Ehhez töltsd egy szép üvegbe és díszítsd fel alkalomhoz illően 🙂 Ilyet tényleg nem lehet kapni a boltban 🙂

Vaníliás porcukor – Tipp

A nádcukor helyett használhatsz eritritet, xilitet, nyírfacukrot és kókuszvirágcukrot is.

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

2 hozzászólás

  1. Kata.V.

    Én már évek óta így csinálok vanília cukrot. 🙂

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia (Post author)

      Én is, csak most került fel az oldalra. A képen a 2 évvel ezelőtti karácsonyi ajándék látható, hátha másnak is megtetszik 🙂

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!