Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Túrós lepény – Diétásan, finomliszt nélkül!

Túrós lepény
Pinterest


Túrós lepény egészségesen elkészítve! Miért készítenéd finomliszttel és cukorral, ha anélkül is isteni finom túrós lepényt süthetsz? Részletes tórós lepény recept képekkel.

Ez a zsírszegény túrós lepény recept nem tartalmaz sem finomlisztet, sem pedig cukrot. A lepény tésztája Graham-lisztből és durum simalisztből készült, a túrókrém pedig natúr joghurttal, zabkorpával és zabpehellyel.

A zabkorpa és a zabpehely sokkal jobb választást jelentenek, mint a búzadara, a finomliszt vagy a kenyérmorzsa, hisz a fehér búzadara vagy a hagyományos kenyérmorzsa is a finomliszt egyik megjelenési formája. Ami biztos, hogy egyik sem tartozik az egészséges alapanyagok közé…

Ha ügyelsz az egészségedre, ez biztos fontos szempont nálad is.

Persze a túrós lepény íze és állaga is fontos szempont. Hiába egészséges egy süti, ha nem néz ki gusztán és nem finom, nem igaz? Itt ettől nem kell tartanod: Ez a kelt tészta könnyű és puha, a túrókrém pedig könnyű és krémes.

Süsd meg Te is ezt az isteni túrós lepényt kelt tésztából! A részletes recept, a képek és a sok tipp segítségével biztos nagyon jól fog sikerülni!

Hozzávalók a túrós lepény kelt tésztájához

Kelt tészta készítése túrós lepényhez

  • 20 dkg Graham-liszt
  • 20 dkg durum simaliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 mk nádcukor
  • csipet só

Hozzávalók a túrókrémhez

  • 75 dkg zsírszegény túró
  • 1 nagy natúr joghurt (450 gramm)
  • 5 ek zabkorpa
  • 2 ek zabpehely
  • 2 tojás
  • 10-15 dkg nyírfacukor
  • vanília
  • (mazsola)
  • csipet só

Túrós lepény kelt tésztájának elkészítése

  1. Mérd a kétféle lisztet egy tálba, majd add hozzá a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt.
  2. A kelt tésztát dolgozd ki simára. Ha ragad, adj hozzá fokozatosan még egy kis lisztet. A tésztának könnyűnek kell lennie.
  3. Ha túllisztezed, a kelt tészta sűrű lesz és nem fog annyira feljönni. (De ne aggódj, gyakorlat teszi a mestert!)
  4. Tedd a kelt tésztát egy kilisztezett tálba, szórd meg a tetejét is liszttel és takard le egy konyharuhával (1. kép)
  5. Hidegebb időszakban keleszd 35 fokon a sütőben, melegebb időben pedig egy kellemesen meleg helyen. A lepény tésztájának kelesztési ideje kb. 30 perc. Akkor jó, ha nagyjából a duplájára nőtt a kelt tészta (2. kép).
Túrós lepény kelt tésztájának készítése

Túrós lepény kelt tésztájának készítése

Túrós lepény krémjének elkészítése

  1. Keverd ki a tojásokat a túróval, a joghurt 2/3 részével, majd add hozzá túrós krém többi hozzávalóját is és keverd simára.
  2. Kóstold meg a túrókrémet, hogy biztos elég édes legyen a számodra! Ha szereted a mazsolát, tegyél bele 1-2 marékkal!

Túrós lepény összeállítása és sütése

  1. Nyújtsd téglalap alakúra a túrós lepény tésztáját (3. kép) és fektesd bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (4. kép).
  2. Szurkáld meg a kelt tésztát villával (4. kép), szórd meg zabkorpával, majd öntsd rá a túrókrémet és egyengesd el a tésztán.
  3. Kend meg a túrós lepény tetejét a maradék 1/3 rész natúr joghurttal.
  4. Az időközben 200 fokra előmelegített sütőben süsd meg a túrós lepényt kb. 30-35 perc alatt.

Tippek a túrós lepény sütéséhez

  1. A tésztát nyújtsd egy picivel nagyobbra, mint a tepsi alapterülete. Így lesz pereme a kelt tésztának, ami megtartja a túrókrémet.
  2. Ha nem szeretnéd, hogy a túrókrém eláztassa a kelt tészta tetejét, szórd meg egy kis zabkorpával, mielőtt a krémet ráöntöd!
  3. Akkor készül el a túrós lepény, ha a széle szépen megbarnult.
  4. Ha kibírod, akkor várd meg, hogy kihűljön a túrós lepény. Melegen nem lehet annyira szépen szeletelni. De ha ez nem számít, akkor ezt a tippemet hagyd figyelmen kívül. A túrós lepény igazából langyosan a legfinomabb!

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!