Túrógombóc – Túrógombóc egyszerűen!

Túrógombóc – Túrógombóc egyszerűen!

Egészséges, puha túrógombóc készítése egyszerűen! Túrógombóc zabkorpával, végtelenül egyszerűen és gyorsan!

Ezzel a módszerrel sokkal egyszerűbben el tudod készíteni a túrógombócot. Aki próbálta már búzadarával tudja, hogy a gombócok hajlamosak szétesni vagy esetleg keménnyé válni, itt ez nem fordulhat elő, az eredmény mindig habkönnyű túrógombóc 🙂

Ha szeretnéd tudni, hogy mi a habkönnyű túrógombóc titka, feltétlenül olvasd el a receptet! Utána pedig teszteld is, hogy vajon igaz-e 🙂

Túrógombóc hozzávalók

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás (fehérjét külön kell felverni)
  • 10 dkg zabkorpa
  • 2 ek zabpehelyliszt
  • 8 dkg nyírfacukor
  • fél marék mazsola

Hozzávalók a túrógombóc hempergetéséhez

  • Teljes kiőrlésű morzsa

Túrógombóc elkészítése

  1. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat a túrógombóc többi hozzávalójával összedolgozzuk.
  2. A túrógombócot kb. 30-60 percen át állni hagyjuk, hogy a túrógombóc össze tudjon állni.
  3. A fehérjéket habbá verjük és a habot villával a masszába emelgetjük, hogy ne törjön össze.
  4. Vizes kézzel gombócokat formázunk és a gombócokat forró-lobogó vízbe helyezzük.
  5. A túrógombócot addig főzzük, még kissé keményebbé válnak (ha a tojásfehérje megfőtt, a gombóc szilárdabbá válik, de ettől még nem lesz kemény). Ehhez várjuk meg, míg a gombóc feljön a víz tetejére, majd főzzük még 3-4 percig.
  6. A gombócokat darált mákba, kókuszreszelékbe, búzacsírába vagy kevés zsiradékon pirított teljes kiőrlésű morzsába forgatjuk.

Túrógombóc mennyiség:

15 db túrógombóc

Túrógombóc előkészítése:

35-60 perc

Túrógombóc főzési ideje:

3-4 perc

Tippek – Mibe hempergetheted még a túrógombócot?

A teljes kiőrlésű zsemlemorzsán kívül használhatsz még darált mákot, kókuszreszeléket, de akár búzacsírát is a gombóc hempergetéséhez.

Miben különbözik ez a túrógombóc a hagyományos túrógombóctól?

Mit mire cseréltem a túrógombócban?

  • A hagyományos túrógombóc receptben a finomlisztet zabpehelylisztre, a búzadarát és a kenyérmorzsát (szintén finomlisztes volt) pedig zabkorpára cseréltem. A finomított cukor helyett pedig nyírfacukrot használtam.
  • Nekem a stevia is megfelelt volna, de mivel vendégeknek készítettem desszertként, így (egyelőre) nem kockáztattam meg ekkora újítást. A lenti édesítéssel nincs túl édesítve a gombóc, ha valaki ezt kevésnek találja, egy kis mézzel vagy stevia porral utólag is édesíthet még rajta.

Miért egészségesebb ez a túrógombóc?

Ezekkel az összetevőkkel egy tápanyagban jóval gazdagabb, diétás étel született (a finomított cukor/liszt gyakorlatilag nem tartalmaz tápanyagot, sőt az emésztésükhöz még el is vonják ezeket a szervezettől), ami ráadásul a magasabb rosttartalom miatt (zabkorpa szemben a finomliszttel és a búzadarával) még lassabban szívódik fel és lassabban emeli a vércukorszintet (nyírfacukor szemben a finomított cukorral), vagyis később éhezünk meg, mintha a hagyományos verziót fogyasztottuk volna el.

Túrógombóc – Ti készítettétek

Ezt a szép és guszta képet Csőszné Rittgasszer Renátától kaptam. Köszönöm szépen, Renáta!

“Szilvi, mondhatom, hogy tökéletes a recept. A mazsolát kihagytam belőle mert nem volt itthon, de nem hiányzott. Én a saját részemre mákba forgattam. Íme egy kép róla.”

túrógombóc
Túrógombóc mákba hempergetve 🙂 Fotó: Csőszné Rittgasszer Renáta

Túrógombóc – Ti írtátok 🙂

“Jelentem elkészítettem én is, felfaltuk az egészet, szuper a recept 😀 ” (Darók Nikolett)

“Kipróbáltam, isteni lett 😀 én egy órát hagytam pihenni, vizes kézzel tökéletesen lehetett formázni 😀 ” (Karasz Tünde)

 

Túrógombóc – Túrógombóc egyszerűen!” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Kedves Szilvi! Ez volt életem első saját készítésű túrógombóca, és fantasztikusan sikerült, isteni finom lett! 🙂 Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a receptet 🙂

    • Szia Viki!

      Nagyon örülök, hogy már elsőre is szuperül sikerült a recept 🙂 Biztos figyelmesen elolvastad a recept leírást 🙂 Nagyon ügyes vagy, mert ez a recept azért kicsit haladóbb!

      Köszönöm a visszajelzést!

  2. Kedves Szilvia,nagyon örülök,hogy rád találtam,biztos nem véletlen,szuper minden recept,nagyon érdekelnek a könnyű,esetleg diétás receptek,bár nem kell diétáznom,de mivel hízékony vagyok ,és már 56 éves,változtattam a főzési szokásaimon,nagyon köszönöm,minden jót.szeretettel,Rita.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!