Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Túrógombóc – Túrógombóc egyszerűen!

Túrógombóc
Pinterest


Egészséges, puha túrógombóc készítése egyszerűen! Túrógombóc zabkorpával, végtelenül egyszerűen és gyorsan!

Ezzel a módszerrel sokkal egyszerűbben el tudod készíteni a túrógombócot. Aki próbálta már búzadarával tudja, hogy a gombócok hajlamosak szétesni vagy esetleg keménnyé válni, itt ez nem fordulhat elő, az eredmény mindig habkönnyű túrógombóc 🙂

Ha szeretnéd tudni, hogy mi a habkönnyű túrógombóc titka, feltétlenül olvasd el a receptet! Utána pedig teszteld is, hogy vajon igaz-e 🙂

Túrógombóc hozzávalók

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás (fehérjét külön kell felverni)
  • 10 dkg zabkorpa
  • 2 ek zabpehelyliszt
  • 8 dkg nyírfacukor
  • fél marék mazsola

Hozzávalók a túrógombóc hempergetéséhez

  • Teljes kiőrlésű morzsa

Túrógombóc elkészítése

  1. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat a túrógombóc többi hozzávalójával összedolgozzuk.
  2. A túrógombócot kb. 30-60 percen át állni hagyjuk, hogy a túrógombóc össze tudjon állni.
  3. A fehérjéket habbá verjük és a habot villával a masszába emelgetjük, hogy ne törjön össze.
  4. Vizes kézzel gombócokat formázunk és a gombócokat forró-lobogó vízbe helyezzük.
  5. A túrógombócot addig főzzük, még kissé keményebbé válnak (ha a tojásfehérje megfőtt, a gombóc szilárdabbá válik, de ettől még nem lesz kemény). Ehhez várjuk meg, míg a gombóc feljön a víz tetejére, majd főzzük még 3-4 percig.
  6. A gombócokat darált mákba, kókuszreszelékbe, búzacsírába vagy kevés zsiradékon pirított teljes kiőrlésű morzsába forgatjuk.

Túrógombóc mennyiség:

15 db túrógombóc

Túrógombóc előkészítése:

35-60 perc

Túrógombóc főzési ideje:

3-4 perc

Tippek – Mibe hempergetheted még a túrógombócot?

A teljes kiőrlésű zsemlemorzsán kívül használhatsz még darált mákot, kókuszreszeléket, de akár búzacsírát is a gombóc hempergetéséhez.

Miben különbözik ez a túrógombóc a hagyományos túrógombóctól?

Mit mire cseréltem a túrógombócban?

  • A hagyományos túrógombóc receptben a finomlisztet zabpehelylisztre, a búzadarát és a kenyérmorzsát (szintén finomlisztes volt) pedig zabkorpára cseréltem. A finomított cukor helyett pedig nyírfacukrot használtam.
  • Nekem a stevia is megfelelt volna, de mivel vendégeknek készítettem desszertként, így (egyelőre) nem kockáztattam meg ekkora újítást. A lenti édesítéssel nincs túl édesítve a gombóc, ha valaki ezt kevésnek találja, egy kis mézzel vagy stevia porral utólag is édesíthet még rajta.

Miért egészségesebb ez a túrógombóc?

Ezekkel az összetevőkkel egy tápanyagban jóval gazdagabb, diétás étel született (a finomított cukor/liszt gyakorlatilag nem tartalmaz tápanyagot, sőt az emésztésükhöz még el is vonják ezeket a szervezettől), ami ráadásul a magasabb rosttartalom miatt (zabkorpa szemben a finomliszttel és a búzadarával) még lassabban szívódik fel és lassabban emeli a vércukorszintet (nyírfacukor szemben a finomított cukorral), vagyis később éhezünk meg, mintha a hagyományos verziót fogyasztottuk volna el.

Túrógombóc – Ti készítettétek

Ezt a szép és guszta képet Csőszné Rittgasszer Renátától kaptam. Köszönöm szépen, Renáta!

“Szilvi, mondhatom, hogy tökéletes a recept. A mazsolát kihagytam belőle mert nem volt itthon, de nem hiányzott. Én a saját részemre mákba forgattam. Íme egy kép róla.”

túrógombóc

Túrógombóc mákba hempergetve 🙂 Fotó: Csőszné Rittgasszer Renáta

Túrógombóc – Ti írtátok 🙂

“Jelentem elkészítettem én is, felfaltuk az egészet, szuper a recept 😀 ” (Darók Nikolett)

“Kipróbáltam, isteni lett 😀 én egy órát hagytam pihenni, vizes kézzel tökéletesen lehetett formázni 😀 ” (Karasz Tünde)

 

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

2 hozzászólás

  1. Győrfi Viktória

    Kedves Szilvi! Ez volt életem első saját készítésű túrógombóca, és fantasztikusan sikerült, isteni finom lett! 🙂 Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a receptet 🙂

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Viki!

      Nagyon örülök, hogy már elsőre is szuperül sikerült a recept 🙂 Biztos figyelmesen elolvastad a recept leírást 🙂 Nagyon ügyes vagy, mert ez a recept azért kicsit haladóbb!

      Köszönöm a visszajelzést!

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!