SIV Túrógombóc recept

Túrógombóc recept
Pinterest


Finom, bevált családi túrógombóc recept icipici átalakítással 🙂

A régi túrógombóc receptben lecseréltem a zsemlemorzsát és a sima búzadarát tönkölydarára, a finomlisztet pedig tönkölylisztre. No és persze a fehér cukornak is kiadtam az útját és helyette most nyírfacukrot (xilit) használtam.

A túrógombóc így is szuperül működött és nagyon finom lett 🙂

Igazából senkinek se tűnt fel a változás, mert az utolsó falatig elfogyott az összes. A vélemény mindössze annyi volt, hogy ez a túrógombóc nem volt olyan “vadító” (értsd: túl édes és túl zsíros gombóctól való megcsömörlés) és legközelebb is inkább ilyen legyen…

Mi a túrógombócot szinte mindig porcukorral szórtuk meg. Kipróbáltam egy karcsúsított fahéjas-joghurtos öntettel, amivel szintén nagyon finom volt. Rajtad múlik, melyiket választod 🙂

Túrógombóc recept

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 7 ek tönkölydara
  • 2 ek tönkölyliszt
  • 4 kanál porcukor (eritritből, nyírfacukorból vagy nádcukorból)
  • csipet só

Túrógombóc hempergetéséhez

  • 12 dkg teljes kiőrlésű morzsa
  • 1 ek vaj / kókuszzsír
  • porcukor a gombóc megszórásához

Fahéjas-joghurtos öntet hozzávalók

  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • ízlés szerint porcukor
  • csipet fahéj

Túrógombóc elkészítése

  1. Válaszd szét a tojásokat, majd a tojás fehérjét tedd félre.
  2. A tojás sárgáját dolgozd el jól a túróval, a cukorral, a pici sóval, a tönkölyliszttel és a tönkölydarával. Ha darabos a túró, akkor törd meg egy villával, hogy a túrógombóc tésztája kicsit homogénebb legyen.
  3. A túrógombóc masszáját tedd be a hűtőbe, majd hagyd pihenni legalább 1 órán át.
  4. Míg a túrógombóc pihen, pirítsd meg a zsemlemorzsát a kevés zsiradékon (felesleges többet használni, mert csak a kalóriákat szaporítod vele.)
  5. A tojás fehérjét verd habbá, majd keverd óvatosan a túrógombóchoz spatula vagy villa segítségével.
  6. Forró vízben főzd ki a vizes kézzel megformázott gombócokat. Ha nagy edényben főzöd, akkor akár egyszerre is kifőzheted az összes túrógombócot, ha kisebb edényed van, akkor inkább 2 adagban tedd.
  7. Várd meg, míg a túrógombócok feljönnek a víz tetejére, főzd még őket 5-6 percig, majd lecsepegtetve szedd ki és helyezd a gombócokat a zsemlemorzsára.
  8. Hempergesd meg a gombócokat a morzsában, szedd tányérra és szórd meg pici porcukorral.
  9. Ha inkább fahéjas-joghurtos öntettel szeretnéd, akkor keverd össze a natúr joghurtot pici fahéjjal és édesítsd ízlésed szerint.

Tippek a túrógombóc recepthez

  • A pihentetési időt tartsd be, mert különben szétesnek a gombócok! A pihenési idő alatt a tönkölydara magába szívja a massza nedvességtartalmát. Én már volt, hogy túlléptem az 1 órát és nagyon kemény lett a massza. Így elég nehéz volt belekeverni a tojáshabot úgy, hogy ne törjön össze. Ezért ha teheted, tartsd be a 60 percet!
  • A morzsát akár szárazon is megpiríthatod, főleg ha a “nedves” fahéjas-joghurtos öntet mellett döntesz. A forró, gőzölgő túrógombócon egyébként is megpuhul a morzsa, főleg, ha a túrógombócot lefeded. A 10-15 dkg vaj használata mindenféleképpen csak a kalóriákat szaporítja!
  • A tejfölös öntetet elkészítheted natúr joghurtból is, így szintén egy csomó kalóriát (zsírt) megtakaríthatsz. Ha szereted a túrógombócot tunkolni, akkor inkább 2 doboz natúr joghurtból készítsd az öntetet.
  • A fehér cukor helyett használhatsz xilitet (nyírfacukrot), nádcukrot, steviát vagy eritritet is.

Túrógombóc

Mennyiség: 3-4 adag (14-16 túrógombóc)

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!