Tökfőzelék bulgurral

Tökfőzelék bulgurral

Tudod-e, mi a titka az igazán finom tökfőzeléknek? Ha kíváncsi vagy, szívesen elárulom 🙂

Ha hiszed, hanem, lehet olyan tökfőzeléket főzni, amelyet még azok is megesznek, akik nem különösebben rajonganak a tökfőzelékért. Sőt, nagyon ízlik is nekik!

Bizonyítékként had idézzem ezúttal férjem szavait: “Te még a tökfőzeléket is úgy tudok elkészíteni, hogy az finom. Pedig eddig nem tartozott a kedvenceim közé.”

Ezzel nem magamat szeretném fényezni, hanem inkább azt alátámasztani, hogy akár a férjedet, párodat és a gyerkőcöket is el tudod kápráztatni ezzel a tökfőzelék recepttel 🙂

Ráadásul ez a tökfőzelék rántás nélkül (finomliszt + sok zsír) készül, azaz nincs benne sem felesleges zsiradék, sem pedig finomliszt, ami elnyomná a zöldségek valódi ízét (Talán ezért nem szeretik sokan a tökfőzeléket és általában a főzelékeket?).

A tökfőzeléket rántás helyett egy kis barna rizsliszttel sűrítettem beDe a sűrűbb állag elérésében a bulgur is nagy szerepet játszik! A bulgurral nemcsak érdekesebb, de laktatóbb is lesz a tökfőzelék 🙂

Próbáld ki, hogy meggyőződj arról, hogy igazat mondok 🙂

Tökfőzelék hozzávalók

  • 2-2,30 kg főzőtök (tisztán kb. 1,8 kg)
  • 10 dkg világos színű bulgur
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 2-3 ek szójajoghurt (natúr joghurt)
  • kapor
  • citromlé
  • só, bors
  • kókuszzsír / étolaj
  • barna rizsliszt

Tökfőzelék elkészítése

  1. Pucold meg a tököt, vájd ki a magjait és gyaluld le.
  2. Pirítsd üvegesre a minél apróbbra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát is.
  3. Kicsit párold még, majd öntsd a gyalult tököt egy nagy kotliba, majd sózd és borsozd a tököt.
  4. Hagyd, hogy egy kis levet engedjen, majd öntsd fel az egészet annyi vízzel, hogy kb. 1-2 cm-rel ellepje.
  5. Tedd rá a fedőt és párold addig, míg a tök láthatóan összébb esik, majd szórd bele a bulgurt.
  6. Főzd további 10-15 percig a tökfőzeléket, hogy a bulgur is megpuhulhasson.
  7. Vedd le a tökfőzeléket a tűzhelyről és szórd meg annyi barna rizsliszttel, hogy kellően besűrűsödjön.
  8. Keverd hozzá óvatosan a szójajoghurtot (vagy sima joghurtot, ha fogyasztasz ilyet).
  9. Végül szórd meg ízlésed szerint kaporral és keverj bele friss citromlevet.
  10. Ennyi tökből kb. 5 nagyobb vagy 6 közepes adag tökfőzelék készült.

Tippek a tökfőzelék elkészítéséhez

  1. A tökfőzelék elkészítéséhez egy nagyobb és inkább laposabb kotlit használj, hogy kényelmesen beleférjen a gyalult tök. Szerintem jobb, ha csak max. 1/2-3/4 részig töltöd meg az edényt. Ha tele van, akkor a végén nehéz lesz a rizslisztet belekeverned a főzelékbe.
  2. Sűrítés rizsliszttel: A rizslisztet csak szórd vagy szitáld a főzelék tetejére, majd keverd bele a fakanállal. Ha lehet, barna rizslisztet válassz, mert a fehér finomítottnak számít.
  3. A bulgurból a világos színűt válaszd, mert az szépen beleolvad a tökfőzelékbe (kivéve, ha kifejezetten barna pöttyös főzelékre vágysz 🙂 ). A barna változat eléggé elütne a főzelék színétől és talán nehezebb is lenne így megbarátkozni vele 🙂

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!