Tökfőzelék bulgurral

Tökfőzelék bulgurral

Tudod-e, mi a titka az igazán finom tökfőzeléknek? Ha kíváncsi vagy, szívesen elárulom 🙂

Ha hiszed, hanem, lehet olyan tökfőzeléket főzni, amelyet még azok is megesznek, akik nem különösebben rajonganak a tökfőzelékért. Sőt, nagyon ízlik is nekik!

Bizonyítékként had idézzem ezúttal férjem szavait: “Te még a tökfőzeléket is úgy tudok elkészíteni, hogy az finom. Pedig eddig nem tartozott a kedvenceim közé.”

Ezzel nem magamat szeretném fényezni, hanem inkább azt alátámasztani, hogy akár a férjedet, párodat és a gyerkőcöket is el tudod kápráztatni ezzel a tökfőzelék recepttel 🙂

Ráadásul ez a tökfőzelék rántás nélkül (finomliszt + sok zsír) készül, azaz nincs benne sem felesleges zsiradék, sem pedig finomliszt, ami elnyomná a zöldségek valódi ízét (Talán ezért nem szeretik sokan a tökfőzeléket és általában a főzelékeket?).

A tökfőzeléket rántás helyett egy kis barna rizsliszttel sűrítettem beDe a sűrűbb állag elérésében a bulgur is nagy szerepet játszik! A bulgurral nemcsak érdekesebb, de laktatóbb is lesz a tökfőzelék 🙂

Próbáld ki, hogy meggyőződj arról, hogy igazat mondok 🙂

Tökfőzelék hozzávalók

  • 2-2,30 kg főzőtök (tisztán kb. 1,8 kg)
  • 10 dkg világos színű bulgur
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 2-3 ek szójajoghurt (natúr joghurt)
  • kapor
  • citromlé
  • só, bors
  • kókuszzsír / étolaj
  • barna rizsliszt

Tökfőzelék elkészítése

  1. Pucold meg a tököt, vájd ki a magjait és gyaluld le.
  2. Pirítsd üvegesre a minél apróbbra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát is.
  3. Kicsit párold még, majd öntsd a gyalult tököt egy nagy kotliba, majd sózd és borsozd a tököt.
  4. Hagyd, hogy egy kis levet engedjen, majd öntsd fel az egészet annyi vízzel, hogy kb. 1-2 cm-rel ellepje.
  5. Tedd rá a fedőt és párold addig, míg a tök láthatóan összébb esik, majd szórd bele a bulgurt.
  6. Főzd további 10-15 percig a tökfőzeléket, hogy a bulgur is megpuhulhasson.
  7. Vedd le a tökfőzeléket a tűzhelyről és szórd meg annyi barna rizsliszttel, hogy kellően besűrűsödjön.
  8. Keverd hozzá óvatosan a szójajoghurtot (vagy sima joghurtot, ha fogyasztasz ilyet).
  9. Végül szórd meg ízlésed szerint kaporral és keverj bele friss citromlevet.
  10. Ennyi tökből kb. 5 nagyobb vagy 6 közepes adag tökfőzelék készült.

Tippek a tökfőzelék elkészítéséhez

  1. A tökfőzelék elkészítéséhez egy nagyobb és inkább laposabb kotlit használj, hogy kényelmesen beleférjen a gyalult tök. Szerintem jobb, ha csak max. 1/2-3/4 részig töltöd meg az edényt. Ha tele van, akkor a végén nehéz lesz a rizslisztet belekeverned a főzelékbe.
  2. Sűrítés rizsliszttel: A rizslisztet csak szórd vagy szitáld a főzelék tetejére, majd keverd bele a fakanállal. Ha lehet, barna rizslisztet válassz, mert a fehér finomítottnak számít.
  3. A bulgurból a világos színűt válaszd, mert az szépen beleolvad a tökfőzelékbe (kivéve, ha kifejezetten barna pöttyös főzelékre vágysz 🙂 ). A barna változat eléggé elütne a főzelék színétől és talán nehezebb is lenne így megbarátkozni vele 🙂

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!