Tartósítószer kisokos

A legismertebb tartósítószerek közé a szalicil, a nátrium-benzoát, a borkősav és a kálium-szorbát tartozik. Nézzük meg, melyiket érdemes használnunk befőttjeink, dzsemjeink, lekvárjaink, savanyúságaink eltevéséhez!

Szalicil

A szalicilt már a nagyipari termelésben is betiltották, ezért NE használd!

Nátrium-benzoát

 
A nátrium-benzoátot (E 221) kémiai úton benzoesavból szintetizálják. A benzoesav és származékai allergiás tüneteket okozhatnak, különösen asztmában szenvedő, vagy a szalicilsavra és annak származékaira allergiás embereknél. Szalicilátok találhatók az aszpirinben (hatóanyag: acetilszalicilsav), valamint a természetben az ananászban, a narancsban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben és a citromban. Ne keverjük közvetlenül a gyümölcshöz vagy a zöldséghez.

Kálium-szorbát

A kálium-szorbát (E 202) veszélytelenek számít, viszont allergiás tüneteket válthat ki. A kálium-szorbát a szorbinsav (E 200) káliumsója. A természetben a madárberkenye gyümölcsében fordul elő. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését.Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg. Ezt még nem próbáltam, de hamarosan letesztelem.

Borkősav

A borkősav (E 336) számos gyümölcs természetes alkotóeleme. Először a 18. században, szőlőből izolálták. A citromsavhoz hasonlóan a borkősavat is savanyítószerként és savanyúságot szabályozó anyagként használják számos különböző élelmiszer esetében. A borkősav segíti az antioxidánsok működését. Szintén veszélytelen, ipari használat több élelmiszer esetén is engedélyezett (pl. gyümölcs- és zöldséglevek, dzsemek, lekvárok, savanyúságok, fagylalt, stb.), a konyhában elsősorban savanyúságok eltevésére használják.


Én jelenleg a nátrium-benzoátot használom, de úgy, hogy az két fólia réteg közé kerül, nem pedig közvetlenül a gyümölcsbe vagy zöldségbe. A módszerről a Dzsem készítése cukor és tartósítószer nélkül cikkben olvashatsz többet.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!