Szilvás-mákos csiga

Szilvás-mákos csiga

Puha, könnyű, egészséges szilvás-mákos csiga kelt tésztából készült illatos süti, finomliszt és cukor nélkül, friss besztercei szilvával, mákkal és fahéjjal.

Már régóta gondolkodom, hogy a finomlisztes, számomra túl édes és zsíros darázsfészek sütiből hogyan lehetne valamilyen egészséges, reform verziót készíteni. Végül ez lett belőle 🙂

A szilva nedvességét a zabkorpa és a mák szívja fel, így tészta nem ázik át a gyümölcstől. A besztercei szilva édességének köszönhetően a tölteléket sem szükséges tovább édesítenünk. Igazi nyári-őszi csemege 🙂

A vaníliás sodóig nem jutottam el, mert az összes süti elfogyott, mire nekiláttam volna…

Épp akkor toppantak be a vendégek, amikor még langyos volt ez a finom süti.

El tudod képzelni, mi történt: Egymás után párologtak el a csigák, végül az utolsó kettővel szemeztek a vendégek, hogy szabad-e még… mert hogy nekünk nem marad.

Hát persze, hogy szabad volt az utolsó kettőt is befalni (ekkor már rég tudtam, hogy nagyon jól sikerült ez a rögtönzött csiga) …

A legnagyobb öröm számomra, hogy minden egyes sütinek észrevétlenül lába kél 🙂

Egy tepsinyi szilvás csiga nem mennyiség… Süss egyből két adagot, nehogy úgy járj, mint én 🙂

Szilvás-mákos csiga hozzávalók

  • 20 dkg durum simaliszt
  • 20 dkg Graham-liszt
  • 50 dkg édes szilva (besztercei)
  • 3 dkg zabkorpa
  • 3+1 dkg vaj / margarin
  • 2 dl tej
  • 6 dkg darált mák
  • 3 dkg nádcukor/ nyírfacukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • baracklekvár
  • fahéj
  • csipet só
  • (stevia, méz)
Szilvás-mákos csiga finomliszt nélkül
Szilvás-mákos csiga sütés előtt

Szilvás-mákos csiga elkészítése

  1. A szilvás mákos csiga tésztájához először felfuttatjuk az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben.
  2. Egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és belemorzsoljuk a 3 dkg vajat / margarint.
  3. Mélyedést készítünk a liszt közepébe, beleöntjük a tejet.
  4. Lágyabb, nem túl kemény tésztát gyúrunk. A 40 dkg liszt csak irányadó mennyiség. Ha ragad a tészta, apránként adjunk még hozzá durum simalisztet. (Nem mértem, de nekem még legalább két maréknyit felvett).
  5. A tésztát letakarva, meleg helyen 60 percig kelesztjük.
  6. A szilvát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy kotliban kicsit összemelegítjük és szétnyomkodjuk, hogy egyenletesebben szét tudjuk majd teríteni a tésztán, fahéjjal ízesítjük. Cukorra nem volt szükség, mert a besztercei szilva igen édes 🙂 Ha édesebben szeretjük, édesítsük még.
  7. A megkelt tésztát kb. fél centiméter vastagra nyújtjuk. Megkenjük az 1 dkg felolvasztott margarinnal/vajjal.
  8. Megszórjuk a zabkorpa felével, szétosztjuk rajta a szilvát, majd rászórjuk a mákot és a zabkorpa másik felét is.
  9. A tésztát felcsavarjuk, majd kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk, amelyeket egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezünk.
  10. 25 perc pihentetés után 210 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük a csigákat.
  11. Még forrón megkenjük őket a forró baracklekvárral (ha darabos, szitán paszírozzuk át).
  12. Vaníliás sodóval, mézzel vagy magában tálaljuk. Mindenképpen elfogy 🙂

Szilvás-mákos csiga

Mennyiség: 20 db

Sütési hőfok: 210 fok

Sütési idő: 25 perc

Szilvás-mákos csiga
Szilvás-mákos csiga sütés után

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!