Szilvalekvár – Gyorsan és egészségesen!

Szilvalekvár – Gyorsan és egészségesen!

Időtakarékosan, csapkodásmentesen elkészíthető, természetesen édes szilvalekvár tartósítószer és cukor nélkül.

A lekvárok elkészítése igen hosszadalmas folyamat és balesetveszélyes is. A csapkodó, forró lekvár csúnya sérüléseket képes okozni… Ha szeretnél másként lekvárt főzni, akkor ez a módszer lehet, hogy tetszeni fog. Ezzel a módszerrel akár az otthoni tűzhelyeden is készíthetsz egy kis szilvalekvárt 🙂

A szilvák közül a besztercei szilvát javaslom, mert ez az igazi lekvárnak való szilva. Az egész gyümölcs kiváló ízű, nem kesernyés a héja, mint más fajtáknak, ráadásul olyan magas a cukortartalma, hogy cukrot sem kell hozzáadnunk. Hallottam már a sütőben készült szilvalekvárról is, állítólag az is nagyon egyszerű 🙂

Ez a szilvalekvár készítési mód abból a szempontból gyors, hogy csak kevés időt kell a lekvár mellett töltened. A melegítés-hűlés azért időbe fog telni. Nálam néha 2-3 napig is eltart a lekvárfőzés. Ilyenkor hosszabb időre is félreteszem a lekvárt 🙂

Szilvalekvár hozzávalók

Besztercei szilva (amennyi jól esik)

A befőzéshez:

 • Csavaros üvegek
 • Természetes celofán
 • (Nátrium-benzoát)

Szilvalekvár

Szilvalekvár elkészítése

 1. A szilvát alaposan megmossuk, kimagozzuk.
 2. Minél kevesebbet főzünk egy lábasban, annál gyorsabban elkészülünk vele (A 8-9 kg letisztított szilvát két lábasban főztem.) A lábas jó, ha vastagabb falú.
 3. A szilvát kézi botmixerrel pépesítjük, majd feltesszük főni.
 4. Nem szükséges keverni, várjuk meg, hogy felforrjon. A tetején összegyűlt szilvalevet szedjük le merőkanállal és tegyük félre. Néha keverjük meg, és ismételjük addig a műveletet, amíg már alig képződik folyadék a szilva tetején.
 5. Ekkor tegyük félre, hagyjuk kihűlni. Így máris sok nedvességet veszített a gyümölcs.
 6. Néhányszor forraljuk még fel a szilvalekvárt és hagyjuk utána kihűlni (amikor eszembe jutott, 5-10 percig kevergettem, utána egyszerűen ott hagytam).
 7. Pár alkalom után olyan sűrű lesz a szilvalekvár, hogy megáll benne a kanál. Ekkor elkészültünk. A színe kicsit világosabb lehet, mint a folyamatosan főzött szilvalekváré.
 8. A szilvalekvárt üvegekbe töltjük, ha 150 százalékra biztosak akarunk lenni a tartósságban, a szokásos celofános technikát alkalmazzuk (lásd a Dzsem készítése cukor nélkül cikkben), majd száraz dunsztba tesszük legalább 2-3 napra.

Szilvalekvár – Gyorsan és egészségesen!” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..