Szilvabefőtt – Egyszerű, gyors és egészséges!

Szilvabefőtt – Egyszerű, gyors és egészséges!

Tudtad, hogy a szilvabefőttet nem muszáj agyoncukrozni és szalicillel eltenni, hogy elálljon? Persze a cukorszirup és a szalicil tartósít… Kár, hogy mindkettő nagyon-nagyon egészségtelen…

Ha még nem tudod, hogy miért egészségtelen a fehér cukor vagy a szalicil, olvass tovább itt:

Tartósítószer kisokos

Tényleg egészségtelen a fehér cukor?

A szilvabefőttet és más befőttet is a következő módszerrel szoktam készíteni.

A kompótos befőzési módszer előnye (száraz dunszt), hogy a gyümölcs állagát kevésbe tapasztalt konyhatündérkék is jobban el tudják találni, mint a vizes dunsztolásnál (befőtteket vízfürdőben gőzöljük-főzzük).

Igenis lehet befőttet cukor és szalicil nélkül is készíteni úgy, hogy a befőtt hosszú ideig elálljon. A kamrám polcán van olyan 3 éves meggybefőtt, amit csak steviával és a két celofánlapos módszerrel tettem el, és még mindig bírja 🙂

Én nem vagyok nagy befőttfogyasztó, mert a gyümölcsöket inkább frissen, azaz nyersen szeretem. Ez az évek alatt egyre erősödött, így a befőtt készítés egyre inkább háttérbe szorul nálunk. De mivel valóban működik a következő cukor nélküli befőzési módszer, szerettem volna Veled megosztani, hogy ez a tudás ne menjen veszendőbe.

Így ha szereted a befőttet, akkor legalább sokkal egészségesebben készítheted el 🙂

A befőtt sajnos nem vagy csak nagyon kevés vitamint tartalmaz, így a befőtt semmi esetre sem helyettesíti a friss gyümölcsök fogyasztását. Alkalmanként, desszert gyanánt fogyasztva azonban valóban örömet okozhat egy-egy finom szilvabefőtt, meggybefőtt, barackbefőtt, főleg a hideg és sötét téli hónapokban…

Szilvabefőtt hozzávalók

 • kb. 0,5 kg szilva / 1 db üveg
 • stevia (nádcukor, méz, nyírfacukor, xilit, stb.)
 • víz

Egyéb hozzávalók

 • 720 ml-es üvegek
 • celofán
 • nátrium-benzoát (nem keverjük a befőttbe)

Szilvabefőtt készítése

 1. Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
 2. A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket.
 3. A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd lefelé fordítva tiszta konyharuhán hagyjuk őket megszáradni.
 4. A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
 5. A szilvát alaposan átmossuk, ketté vágjuk és kimagozzuk. A szilva ne legyen túl érett, túl puha, legyen inkább kicsit keményebb (de ne éretlen!). A túl érett vagy hibás külsejű szilva miatt a szilvabefőtt megromolhat!
 6. Egy üveget lazábban teleteszünk szilvával és felöntjük vízzel. A vizet mérőkancsóba átöntjük és megnézzük, hogy mennyi víz fért bele egy üvegbe. Ha ezzel megvagyunk, akkor a kapott vízmennyiséget felszorozzuk annyival, ahány üveg szilvabefőttet szeretnénk eltenni (ezt az üveget még egyszer csírátlanítani kell!)
 7. A szilvát felöntjük a kiszámolt vízmennyiséggel és elkezdjük úgy főzni, mintha kompótot főznénk. Ízlés szerint édesítjük a szilvát.
 8. A szilvát felforraljuk és szinte azonnal el is zárjuk alatta a gáztűzhelyet, nehogy szétfőjjön.
 9. Tiszta merőkanállal egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először a szilvát szedjük az üvegbe, majd rászedjük a szilva levét (nem kell színig tölteni). Fontos, hogy a szilva forrón kerüljön az üvegekbe!
 10. A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van. A módszer Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül című könyvecskéjéből származik.).
 11. Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
 12. Ha elkészültünk a szilvabefőttet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).

Jó befőzést és egészséget kívánok!

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..