Spárga kisokos – Mindent a spárgáról!

Spárga kisokos – Mindent a spárgáról!

Amikor először láttam spárgát, fogalmam se volt, melyiket hogyan kell megtisztítani vagy melyiket érdemes egyáltalán megvásárolni. Azóta sok-sok tapasztalatot gyűjtöttem spárga témában, amelyet Veled is szeretnék most megosztani.

Ha mindent nem is tudsz meg a spárgáról, azért a legfontosabb tudnivalókkal tisztában leszel a cikk végére 🙂

Így ha még nem ismered a spárgát vagy nem teljesen világos, hogy mi a különbség a zöld és a fehér spárga között, akkor ne aggódj: Ezzel a rövid, lényegre törő cikkel pont annyi információhoz jutsz, hogy el tudd dönteni, milyen spárgát vegyél és hogy soha többé ne „kössenek” rád vacak minőségű spárgát.


Egy kis kitérő: Miért érdemes spárgát fogyasztanunk?

Biztos hallottad már, hogy a spárga igazi diétás zöldségnek számít. Erre mondhatnád, hogy minden zöldség diétás. És igazad is lenne 🙂 De 10 dkg spárga – szinte hihetetlen – csupán 20 kalóriát tartalmaz!

Fogyasztani azonban ennél jóval több okból is érdemes:

  1. OK – A spárga extrém gyorsan elkészíthető
  2. OK – A spárga megfelelően elkészítve igen finom csemege (Tejszínes spárga recept)
  3. OK – A spárgának remek hatása van az egészségünkre:
  • A spárgának remek vesetisztító hatása van.
  • A spárga magas kálium tartalma miatt vízhajtóként is alkalmazható.
  • A spárgának vértisztító hatása is van, így bőrproblémák esetén is segíthet.
  • A spárga csökkenti és meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat, valamint a köszvényt.

Zöld spárga, fehér spárga – De melyiket válasszam?

Színe alapján megkülönböztetünk zöld és fehér spárgát (más fajta spárga is létezik, pl. lila spárga). Ezek a spárgák természetesen nem csak színünkben, de ízükben, elkészítésükben is különböznek.

A spárga színe – Mitől zöld és mitől fehér a spárga?

A fehér spárga színe azért fehér, mert nem éri fény, ugyanis földtöltésekben nő. A zöld spárga ezzel szemben napsütésben, a föld felett nő, innen a friss zöld színe.

A spárga íze – A zöld vagy a fehér spárga a finomabb?

A zöld spárga ízében sokkal zsengébb, akár salátában nyersen is fogyasztható. A fehér spárgát viszont csak főzve és hámozva fogyaszthatjuk. Héjastól elkészítve kesernyés ízt ad az ételnek, ezért a pucolásra mindig szánjunk időt!

Mindegyik spárga legfinomabb része a spárga felső, zsenge, rügyes része.

A spárga tápanyagtartalma – A zöld vagy a fehér spárga gazdagabb tápanyagokban?

A zöld spárga klorofillban gazdag, több C-vitamint és karotint tartalmaz, mint a fehér, ezért táplálkozás szempontjából értékesebb, mint a fehér.

Mire ügyeljünk a spárga vásárlásánál?

Nagyon fontos, hogy a spárga friss legyen, ugyanis csak a jó minőségű spárgából tudunk finom ételt varázsolni.

A spárga frissességét úgy tudod megállapítani, hogy megvizsgálod a spárga rugalmasságát: A friss spárga feszes, roppanós (azaz nem fonnyadt-aszott és könnyen hajlítható…), a spárga végén látható rügyek kemények és nem kókadoznak. Ezt legegyszerűbben úgy tudod tesztelni, ha megpróbálod kettétörni a spárga szárát. Ha ez könnyen megy, akkor friss a spárga. Ha nem roppanósan törik a spárga, akkor annak már jóval lecsökkent a víztartalma, vagyis régóta leszedték és bizony már nem friss!

A piacon nagyon sokszor vízbe állítva árulják a spárgát. Az áruházak hűtőpultjában található spárga sokszor vízhiányos már. A hosszú ideig tárolt spárga nemcsak a nedvességtartalmát, hanem a zamatát is elveszti. Így előnyösebb hűtés nélkül tárolt spárgát vásárolni a piacon vagy a zöldségesnél.

A spárga tisztítása, spárga pucolása

A spárgának csak a zsenge hajtásai fogyaszthatóak, ezért a spárgaszár fás részét el kell távolítani főzés előtt. Ha mégis benne hagyod az ételben, akkor azt onnan veszed észre, hogy a spárgakrémleves nem lesz krémes, hanem szálak maradnak benne, vagy a spárgaköret „elrághatatlan” (fás) részeket is fog tartalmazni.

Ha zöld spárgát választottál, akkor nagyon gyorsan megleszel a tisztítással: Mosd meg a zöld spárgát, majd törd le a spárga alsó, fás részét. Ha meghajlítod a spárgát – és az friss is – akkor pont a fás rész felett fog a spárgaszár eltörni.

Ha fehér spárgát vásároltál, akkor azt a fás rész eltávolítása után vékonyan (pl. zöldséghámozóval) meg is kell pucolnod, különben kesernyés íze lesz az ételnek.

Spárga tárolása

A friss spárgát maximum 3 napig tárold a hűtőben! A szárat a vágott résznél nedves konyhatörlőbe (konyharuhába) is csavarhatod és beledughatod egy zacskóba 🙂 Nekem ez mint frissen tartó módszer bevált.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!