Sárgabarackdzsem – Cukor nélkül!

Sárgabarackdzsem – Cukor nélkül!

A kajszibarackot (sárgabarackot) nagyon megéri befőzni. Dzsemként különösen nagy élvezetet jelent a téli és a tavaszi hónapokban, amikor már ill. még nem kapható semmilyen hazai friss gyümölcs. Egy-egy üveg kajszi ragyogó sárga színe és pompás illata napsütést csempész a borúsabb napokba is 🙂
Mivel nagyon magas a cukortartalma, édesíteni se szükséges. Én most a dzsem állaga miatt 10 dkg nyírfacukrot tettem 5 kg letisztított gyümölcshöz.

Hozzávalók a sárgabarackdzsemhez:

  • 5 kg letisztított sárgabarack (kajszibarack)
  • 25 g stabark növényi zselésítő por (Mi az a stabark?)
  • 10 dkg nyírfacukor / nádcukor, 14 dkg eritrit

Hozzávalók a befőzéshez:

  • 13 csavaros kisüveg (320 ml)
  • természetes celofán (nem műanyag)
  • nátrium-benzoát

Sárgabarackdzsem készítése

  1. Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
  2. A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket.
  3. A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
  4. A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
  5. A barackot alaposan átmossuk, a hibás részeket kivágjuk. Közben vizet forralunk és a barackokat adagonként egy szűrő segítségével a forró vízbe mártjuk rövid ideig. Ezután lehúzzuk a héjukat és eltávolítjuk a magot belőlük.
  6. A nagyobbik részét kicsit szétnyomkodjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk.
  7. A darabolt gyümölcsöt félreteszünk, a többit feltesszük főni.
  8. Ha már majdnem felforrt, belekeverjük a kevés nyírfacukorral elkevert stabarkot, ill. ha cukormentesen szeretnénk a dzsemet elkészíteni, akkor csak a stabarkot szitáljuk bele.
  9. Hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat is.
  10. Még 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a dzsemet a tűzről.
  11. Egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először félig, majd teljesen (nem kell színig önteni).
  12. A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van. A módszer Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül című könyvecskéjéből származik.).
  13. Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
  14. Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra). 

Tipp a sárgabarackdzsem készítéséhez

Mivel a tartósítószert nem keverjük a dzsembe, felbontás után egy héten belül érdemes elfogyasztani, hogy meg ne romoljon. Nálunk soha nem “éli meg” a sárgabarackdzsem az 1 hetet… Van, hogy az 1 napot se…

Olvasd el ezt a hasznos cikket is:

Dzsem vagy lekvár – Mi a különbség?

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!