Rizs kisokos

Rizs kisokos

A rizsnek számtalan fajtája létezik: hosszú és rövid szemű, barna és fehér, basmati, jázmin, stb. A legfontosabb csoportosítási szempontok alapján betekintést nyerhetünk a különböző rizsfajták közötti különbségekbe, így könnyebben el tudjuk majd dönteni, hogy melyiket válasszuk.

Alapvetően két rizsfajta létezik –  az afrikai Oryza glaberrima és az ázsiai Oryza sativa. Európában az ázsiai rizs fogyasztása a jellemző. 

1. Hosszú és rövid szemű rizs

Két típusú rizs létezik – hosszú és rövid szemű. A rövid szemű rizst általában „ragadós”  és krémes ételekhez alkalmazzuk – pl rizottó, sushi, tejberizs, rizsgombóc, rizses desszertek. A hosszú szemű rizs szemek főzés során nem tapadnak össze, így ideális köretekhez,  húsos-zöldséges-rizses főételekhez. A fekete vadrizs azonban nem rizs, hanem egy fűféle, bár rizsként fogyasztjuk!

2. Fehér és barna rizs 

A rizs lehet barna és fehér. A barna rizs a természetes, ugyanis csak a külső héját, a pelyvát távolítják el, amit a mag belső héja, a korpa fed. A fehér rizs hántolt, azaz lekoptatják a pelyvás héj alatti hártyát és eltávolítják a szemekről a korpát és a csírát – ez a fényezetlen fehér rizs, amit tovább fényeznek glükózzal és talkummal. Így a szemek kevésbé főnek szét, nem tapadnak össze.

Azonban a hántolás során az eltávolított korpával értékes tápanyagok is elvesznek.  A rizs felhasználása változatos –  a kevésbé jó minőségű szemekből készítenek rizspelyhet, lisztet, tésztát, szirupot, bort, pálinkát, sört, ecetet stb.

A barna rizs harapósabb, mint a hántolt rizs, íze kissé diós. Ha mégsem ízlik, a hántolt rizsnél még mindig jobb az opál rizs fogyasztása, amit még a héjában felgőzölnek, így tápdúsabb (a színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik). Ezt gyors vagy félkész rizsnek is nevezik – zacskós rizsként kapható Magyarországon.

 

3. Rizsfajták 

Állítólag 40 000 különböző rizs létezik – de alapvetően két csoportba tartoznak – rövid vagy hosszú szemű. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, míg a hosszú szemű rizs indiai eredetű. A rövid szemű barna rizs a legegészségesebb, a “belek szivacsának” is nevezik. Ezek a legnépszerűbb rizsfajták:


Basmati rizs
Basmati – Az indiai konyha alapételee. A Himalája lábainál termesztik már évszázadok óta. Hosszúszemű és kissé illatos  – a neve is azt jelenti, hogy az illatok gyöngye. A világ legjobb rizsének tartják – nem csoda, hogy évszázadok óta exportálják az Arab és Európai országokba. Íze aromás, kissé diós, remek ázsiai ételekhez, főleg indiai ételekhez.




Rizottó rizs
Rizottó – Apró, kerek, rövid szemű rizs. Az olaszok egyik alapétele. A leghíresebb rizottó rizs az Arborio, Vialone Nano és Carnaroli, de léteznek egyéb kevésbé jó minőségű rizs fajták is, azonban rizottóhoz csakis rizottó rizst szabad használni. A rizottó rizs ideális desszertek, édességek készítéséhez (pl. a tejberizshez ) is.
 
 
 
Jázmin rizs  
 
Jázmin rizs – Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik, mert főzéskor enyhe virágaromát áraszt. Helyettesíthető basmáti rizzsel. Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló ázsiai ételekhez (pl. kínai ételekhez). Pároláskor a szemek megpuhulnak, egymáshoz tapadnak – így könnyen lehet pálcikával fogyasztani. Nem ajánlott sütemény készítéshez vagy rizottó típusú ételekhez.


 
Barna rizs
Barna rizs – A barna rizs lehet rövid vagy hosszú szemű, de a rövid szemű egészségesebb, amely kiváló méregtelenítésre. Mivel a barna rizs hántolatlan, azaz nem koptatják le a korpát és a csírát (és nem is fényezik) így magas a rost, B vitaminok, mangán, magnézium, szelén és vas tartama, így az egészséges táplálkozás egyik alapköve. Minden más rizs helyettesíthető barna rizs változattal. A barna rizst tovább főzzük, mint  hántolt rizs, de harapósan a legjobb, al dente. Ideális Piláf készítéséhez.


 
Fekete rizs  
Fekete rizs – Indonéziából és a Fülöp szigetekről származik.  Íze mogyoróra emlékeztet, nagyon finom (külön fedényben főzött) hántolt rizzsel elkeverve vagy ázsiai rizses édességekhez. A Kínában termesztett változata nem ragadós, és nagyon finom curry mellé is – ezt néha vörös rizsnek is nevezik, mert a színe mély lila.
 
 
Vörös rizs
 
Vörös rizs – Rövid szemű rizs, kissé rágós, íze diós. Színe vörösebb lesz főzéskor. Nagyon finom barna rizzsel vagy jázmin rizzsel kombinálva. Tipp: ha kombináljuk egyéb rizzsel, főzzük külön  lábasban őket, mert a  vörös rizs főzőleve beszínezi a fehér vagy barna rizst! Salátákba is remekül passzol.
 
 
 
Vadrizs
Vadrizs – A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy vízi fű magja. Sioux and Chippawa-ból származik. Hosszú, fekete szemű, kissé rágós és diós ízű. Tovább kell főzni, mint az átlagos rizst. Nagyon finom salátákban, levesben, vagy más rizzsel kombinálva. Továbbá nagyon egészséges – magas a protein, B6 vitamin, cink, magnézium tartalma.
 
Ragadós rizs
Ragadós rizs – Rövid szemű rizs, glutinos tartalma miatt ragadós,  kissé nyálkás. Elsősorban Észak-Thaiföldön, Kínában  és Japánban termesztik.  A hántolt változata fehér, a hántolatlan fekete. Kínai és Thai ételekhez való, de kíváló rizs-alapú sütemények készítéséhez is. A japán fajta  kissé kerekebb és apróbb szemű, ezért ideális sushi készítéséhez, de akár tejberizshez és egyéb desszertekhez is.
 
 
Amerika hosszú szemű rizs
Amerikai hosszú rizs – Karolinai rizsnek is nevezik, mert South Caroline-ban termelik. Ez a legnépszerűbb rizs Amerikában. Hasonlít az Európában termelt hosszú szemű rizsre. Főzés után kissé össze tapadnak a szemek (de nem ragadnak) – és mivel nincsen se jellegzetes íze se illata, így Európai ételek mellé kiváló köret.
 
Opál rizs –  Gyors rizsnek vagy félkész rizsnek is nevezik, köznapi néven nem más, mint a zacskós rizs. Ez lehet barna, vagy fehér  – hosszú vagy rövid szemű rizs. Hántolás előtt a rizst a héjában félig megpárolják, így nem veszít el annyit a vitaminokból, mint a hántolt rizs. Sokszor B vitamint és vasat fecskendeznek a magba.  Elkészítése könnyű – maximum 10 percig kell főzni.
 
Puffasztott rizs – A puffasztott rizst magas hőnyomás alatt  párolják. Könnyű és ropogós, kiváló süteményekhez, kekszekhez vagy reggeliként.
 
Rizspehely – remek édességek készítéséhez.
 
Forrás:  Rizs , Rizsfajták

Szólj hozzá!

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!