Puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Egészséges, puha mézeskalács csak mézből, tönkölylisztből, cukor és tojás nélkül!

Ez a mézeskalács azonnal puha, csodálatosan illatos a benne lévő mézeskalács fűszerkeveréknek és narancshéjnak köszönhetően. Finomliszt- és cukormentes 🙂

Egy adag mézeskalácsot sütöttem, de már alig van belőle és közkívánságra újabb adag fog készülni… Vagyis jobban teszed, ha egyből 2 adagot sütsz ebből a mézeskalácsból 🙂

Ezt a mézeskalácsot viszonylag rövid ideig elég pihentetni (1-2 óra), de ha szeretnél előre dolgozni, akkor a mézeskalácsot akár már előző este is elkészítheted. A hűtőben biztos meg fog várni 🙂

Ha még nem sütöttél mézeskalácsot vagy szeretnél egy tényleg egészséges mézeskalács receptet kipróbálni, akkor készítsd el ezt a remek karácsonyi sütit!

Ezt a mézeskalácsot tej- és tojásérzékenyek is fogyaszthatják. Tippeket lásd a lap alján 🙂

Kápráztasd el Te is a családodat, barátaidat ezzel a finom és egészséges mézeskaláccsal!

Puha mézeskalács hozzávalók

  • 25 dkg durum simaliszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg méz
  • 12,5 dkg margarin (tejmentes, pl. Liga) / vaj (tejtermék!)
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 3 mk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 narancs héja és fél narancs leve (elhagyható)
Puha mézeskalács
A tökéletes mézeskalács: finom, puha és egészséges

Puha mézeskalács elkészítése

  1. Kézi habverővel habosra keverjük a szobahőmérsékletű mézet és a puha margarint / vajat.
  2. Lassan hozzádolgozzuk a mézeskalács fűszerkeverékkel, a sütőporral és szódabikarbónával elkevert liszteket.
  3. A mézeskalácsot a hűtőben pihentetjük 1-2 órát. A kissé ragacsos tészta ez idő alatt jól nyújthatóvá válik.
  4. A mézeskalács tésztáját fél centi vastagra nyújtjuk kilisztezett deszkán, tetszőleges formákat szúrunk ki belőle.
  5. A mézeskalács figurákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük (nekem 3 tepsi süti lett belőle).

Puha mézeskalács – Sütési tippek

  1. Ha szeretnél többet tudni a mézeskalács készítéséről és sütéséről, akkor olvasd el a Tökéletes mézeskalács 3 titka írásomat is. Itt arról olvashatsz, hogy hogyan kerülheted el a tipikus mézeskalács sütési hibákat: pl. hogy olyan kemény a mézeskalács, hogy várni kell, míg annyira megpuhul, hogy egyáltalán meg lehet enni. Igazából, ha jól csinálod a mézeskalácsot (és persze jó a recept!), akkor a mézeskalácsnak egyáltalán nem kell puhulni, mert a jó mézeskalács egyébként is azonnal puha.
  2. Tej- és tojásmentes mézeskalács: Ez a mézeskalács tojásmentes, így ezzel már nem lesz gondod. Ha tejmentes mézeskalácsot is szeretnéd, akkor használj tejmentes margarint (pl. Liga margarin) vagy kókuszzsírt! A vaj tejből készül, így tejtermék.
  3. A tej- és tojásmentes mézeskalácsot mézet fogyasztó vegánok is fogyaszthatják.
puha mézeskalács - egészséges mézeskalács cukor nélkül
Mennyei finom és puha mézeskalács cukor nélkül – Egészséges mézeskalács!

Mézeskalács – Ti készítették és írtátok

Köszönöm a sok kedves visszajelzést és a mézeskalácsról készített fotókat 🙂

Puha mézeskalács
Mézeskalács díszítve – Fotó: Hatházi Veronika

Farkas Edit írta:

“Nagyon finom, tegnap megcsináltam a recept alapján, egyszerű, gyors.”

Liszkainé Hugyecz Mariann írta:

“Régóta ezt sütjük az allergiás kislányommal, nagyon finom”

Cintia írta:

“Szia! Elsősorban szeretném megköszönni a rengeteg szuper receptet, amivel megkönnyíted nagyon sok embernek a mindennapját!!! Elkészítettem ma a mézeskalácsot, ami a vártnál sokkal könnyebben ment! És nem utolsó sorban isteni finom lett, rögtön dupla adaggal kezdtem, hogy mindenkinek tudjak adni belőle! Csak dicséretet kaptam!!! Még azoktól is akik nem figyelnek az étkezésre! Persze nekik csak utólag mondtam el a titkot!! Köszönöm! További szép estét!!”

puha mézeskalács
Mézeskalács akár ajándékba 🙂 Fotó: Tagaj Cintia

Puha mézeskalács” bejegyzéshez 14 hozzászólás

  1. Kedves Szilvi,
    Elnézést a buta kérdésért, de mit jelent az 1mk sütőpor a receptben?

    Előre is köszönöm a választ.
    Üdvözlettel:
    V.Móni

  2. Ma megsütöttem a kislányommal. Este összeállítottam a tésztát, délutánra tökéletes lett – könnyen kezelhető, nem ragad, szépen nyújtható. Mire kihűlt, valami szuper lett az állaga. Egyáltalán nem hiányzik belőle a tojás. Tulajdonképpen tényleg az eddigi legjobban sikerült mézeskalácsom. Mi biztosan megtartjuk a receptet.

  3. Kedves Szilvi,

    szeretnem kiprobalni a mezeskalacs recepted. Tonkoly lisztbol teljes kiorlesu vagy feher tonkoly lisztre gondolsz? Feltetelezem teljes kiorlesure, de biztos ami biztos.

    Koszonom,
    Viki

      • Kedves Szilvi!
        Nekem egy kicsit száraz, morzsálódós lett. Mi lehet az oka? Életem első mézeskalácsa volt ez. Nincs összehasonlítási alapom.
        Köszönöm válaszod!
        Viki

      • Szia Viki!

        Nincs nagy gond, csak alacsony a tészta nedvességtartalma. Használj kicsit több narancslevet és akkor szépen összeáll és könnyen lehet nyújtani is.

  4. Szia Szilvi!

    Nálam is elkészült a mézeskalács, bár módosítottam rajta annyiban, hogy a graham liszt helyett – mivel nem volt itthon – durum liszt került bele. Isteni finom.
    Ebből készítem az éven a mézeskalács házikót. 🙂

    • Szia Gabi!

      Köszönöm a visszajelzést! Nagyon örülök, hogy jól sikerült a mézeskalács és ízlett is 🙂 Mézeskalács házikóról küldhetsz képet, ha van kedved 🙂

      Most én is durumliszttel és tönkölyliszttel készítettem 🙂

Szólj hozzá!

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!