Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Pizzatészta – Legjobb pizza tészta recept!

Pizzatészta finomliszt nélkül
Pinterest


Graham-, zabpehely- és durumlisztből készült pizzatészta kerek vagy tepsis pizzához.

Pizza tészta recept finomliszt nélkül! Mivel ez a pizzatészta tojás nélkül és tej nélkül készült, így tej- és tojásérzékenyen is fogyaszthatják!

Talán furcsán hangzik első olvasásra, hogy ez a pizzatészta tej nélkül készül, mivel az eredeti olasz pizza valóban tejmentes. Magyarországon viszont egyáltalán nem biztos, hogy az eredeti olasz pizzatészta receptjét használják. Ezt onnan tudom, hogy tejérzékenyként mindig megkérdezem, hogy van-e tej a pizza tésztájában. Meglepetésemre az egyik nagy pizzériában is azt mondták, hogy a pizzatészta bizony tejjel készül…

A hagyományos finomlisztes pizza helyett érdemes ezt az egészséges pizza tészta receptet kipróbálni. Ezt a diétás pizza tésztát könnyű elkészíteni, nagyon jó az állaga és finom is.

Egyik este sütöttem az éhes fiúknak – és persze magamnak is -, ha nem két adag tészta készült volna, bizony kevés is lett volna. A férjem és az öcsém is azt mondta, hogy így sokkal jobb, mint finomliszttel, és kár, hogy nem lehet ilyet máshol is kapni. Éppen ezért készíts Te is pizzatésztát házilag!

Ezzel a pizzával nem csak kalóriát viszünk be, hanem tényleg jól is lakunk, anélkül, hogy utána kifeküdnénk… Persze az sem mindegy, hogy mit teszünk a tetejére.

 

Pizzatészta hozzávalók

  • 20 dkg Graham-liszt
  • 10 dkg durum simaliszt
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 2 ek olaj
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 mk nádcukor (méz)
  • pici só

Pizzatészta elkészítése

  1. A 2,5 dl langyos folyadékban elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet egy tálba mérjük, mélyedést készítünk a közepére, majd beleöntjük a felfutott élesztőt, végül hozzáadjuk a sót és az olajat.
  3. A tésztát jól összegyúrjuk, gombócot formázunk belőle. Beletesszük egy kelesztőtálba és a tetejét megszórjuk kevés liszttel (1. kép).
  4. A pizzatésztát meleg helyen (akár kicsit előmelegített sütőben) kelni hagyjuk kb. 40 percig. Akkor jó, ha nagyjából a duplájára nő (2. kép).
  5. Pizzatészta formázása kerek pizzához: A tésztát két cipóra osztjuk, akkorára nyújtjuk, mint a pizzasütő formánk, majd a sütőpapírral bélelt formára helyezzük.
  6. Pizzatészta formázásáa tepsis pizzához: A tésztát kilisztezett nyújtódeszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a nyújtófára feltekerve a sütőpapírral borított tepsire helyezzük.
  7. A pizzatésztához tökéletes pizzaszósz is dukál, még pedig szezontól függően friss paradicsomból készült pizzaszósz vagy egy hámozottparadicsom-konzervből készült pizzaszósz.
  8. A tökéletes pizza sütés rejtelmeiről pedig itt olvashatsz. Ha már tökéletes a pizzatészta, miért pont a pizza sütésen csússzál el?
Pizzatészta kelesztés előtt

1. kép: Pizzatészta kelesztés előtt

Pizzatészta

Mennyiség: 2 db 32 cm-es pizza vagy 1 nagy tepsi pizza

Pizzaszósz – 2 finom, házi pizzaszósz receptje

pizzatészta kelesztés után

2. kép: Pizzatészta kelesztés után kb. 40 perccel

 

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

2 hozzászólás

  1. Viki

    Ez a pizzatészta a legújabb kedvenc. Nagyon finom, könnyű elkészíteni, köszönet a receptért 🙂

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Viki!

      Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ez a recept is elnyerte a tetszéseteket 🙂

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!