Piskótatekercs

Piskótatekercs

Ki gondolta volna, hogy a piskótát diétásan is el lehet készíteni? Pedig lehetséges! 

Ez a habkönnyű piskótatekercs nem tartalmaz sem finomított cukrot, sem pedig finomlisztet! A piskótatekercset  bármilyen alkalomra megsütheted. Főleg azért, mert hihetetlenül egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni: Kevered-kavarod, megsütöd, megkened, felcsavarod és már eheted is… Igen, ilyen egyszerű, ha ismered a piskótakészítés apró trükkjeit 🙂

Ha követed a következő részletes receptleírását, az eredmény biztos nem marad el. A piskótatekercsed menthetetlenül pihe-puha lesz és ráadásul még diétás és sokkal egészségesebb is! 

Ezt a piskótatekercs diabetikus, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

Ha gyorsan szeretnél süteményt készíteni, akkor ez a piskótatekercs nagyon jó választás!

Piskótatekercs hozzávalók

  • 5 tojás
  • 10 dkg durum simaliszt
  • 8 dkg nyírfacukor 
  • ¾ csomag (9 gramm) sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • baracklekvár (cukormentes vagy diabetikus)
  • nádporcukor

Piskótatekercs elkészítése

  1. Először válaszd szét a tojásokat, majd csipet sóval verd habbá a tojásfehérjéket.
  2. Amikor a hab már majdnem kemény, kezd el hozzá folyamatosan adagolni a cukrot. A masszát verd tovább a kézi mixerrel addig, amíg a hab fényessé válik.
  3. Most jöhetnek egyesével a tojássárgák. Verd tovább 4-5 percig a masszát.
  4. A liszt, a sütőpor, és a szódabikarbóna keverékét szitálva óvatosan forgasd bele egy spatula segítségével a piskótatésztába.
  5. Öntsd a tésztát sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe (amelyet a sütődhöz kaptál) és húzd szét a spatula segítségével téglalap alakúra (mint az 1. képen látható).
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt süsd meg a piskótát (1. kép).
  7. A kész piskótát helyezd sütőpapírral felfelé egy konyharuhára (2. kép)
  8. Húzd le a piskótáról a sütőpapírt, majd a még meleg piskótát tekerd fel a konyharuhával együtt (3. kép).
  9. Amikor kihűlt, hajtsd szét a piskótatekercset és kend meg a cukormentes (vagy diabetikus) baracklekvárral (4. kép), majd csavard fel ismét (5. kép).
  10. Szórd meg a piskótatekercs tetejét a porcukorral (6. kép). Jó étvágyat kívánok!
Piskótatekercs elkészítése képekben - Diétás sütemény
A piskótatekercs elkészítése képekben

Piskótatekercs

Sütési hőfok: 180°C 
Sütési idő: 15-18 perc

Szilvi tippjei a piskótatekercs sütéséhez

  • A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát mindig szitáld át. Így könnyebb lesz a piskótatészta és egyenletesen eloszlik benne a szódabikarbóna és a sütőpor.
  • A piskótát inkább világosra süsd, mint sötétre. Ez főleg igaz a piskótatekercsre. Ha túlsütöd a piskótát, kiszárad (fojtós lesz…) és nehéz lesz felcsavarni is!
  • A nádporcukrot házilag is elkészítheted egy kávédaráló segítségével. Ha nem fogyaszthatsz nádcukrot, mert például cukorbeteg vagy, akkor a nyírfacukrot (xilit) is megőrölheted otthon.
Pihe-puha piskótatekercs diétásan
Finom, pihe-puha piskótatekercs diétásan

 

Köszönöm Alexandrának a csodaszép képet! Csodaszép lett 🙂

Piskótatekercs diabetikus eperlekvárral
Piskótatekercs diabetikus eperlekvárral

“Tényleg isteni volt, nem is gondoltam volna, hogy fehér liszt és cukor nélkül ennyire finom lehet valami és ennyire puha :O , 🙂 És még páromnak is nagyon ízlett! 🙂 ” Kmetty Alexandra

Szólj hozzá!

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!