Petrezselymes-hagymás tök

Petrezselymes-hagymás tök

Villámgyorsan elkészíthető, zsírszegény, alacsony kalóriatartalmú hagymás tök petrezselyemmel megszórva.

Petrezselymes burgonya helyett érdemes kipróbálnunk a petrezselymes tököt is, ami nagyon gyorsan elkészül, finom és kifejezetten kalóriaszegény.

Míg 100 gramm nyári burgonya 88 kalóriát, ugyanennyi tök mindössze 31 kalóriát tartalmaz.

Ehhez jön még, hogy a petrezselymes burgonyát általában jó sok vajjal készítik, és hogy a burgonyából átlagban akár 300 grammot is elfogyasztunk.

Kalóriadúsabb feltétekhez, húsokhoz is jól illik, amelyek így kevésbé terhelik meg az emésztésünket, mintha burgonyával vagy rizzsel fogyasztanánk őket.

Számszerűsítve:

250 gramm tök: 77,5 kcal

250-300 gramm burgonya: 220-264 kcal

Ezzel persze nem a burgonyáról szeretnélek lebeszélni (nem vagyok krumplifóbiás…). Én is imádom a krumplit, de néha jó mást is a tányérra tenni. Próbáld ki Te is!

Hozzávalók a petrezselymes-hagymás tökhöz

  • 1 kg főzőtök
  • 1 póréhagyma
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 2 ek kókuszzsír (vaj)
  • szójajoghurt (natúr joghurt)
  • fokhagymapor
  • só, bors

Petrezselymes-hagymás tök elkészítése

  1. A póréhagymát felkarikázzuk, a zöldjét kicsit kisebbre vágjuk, majd wokban kicsit átpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk az előzőleg megtisztított és kockára vágott főzőtököt, megszórjuk egy kis fokhagymaporral, sózzuk, borsozzuk.
  3. A tököt fedő alatt roppanósra dinszteljük víz hozzáadása nélkül.
  4. A petrezselyem zöldjét is hozzákeverjük a tökhöz (Csak a legvégén érdemes, ha főzzük, elveszti az aromáját és a vitamintartalmának jó részét).
  5. Fogyasztáskor egy kevés olíva-, lenmag- vagy tökmagolaj hozzáadásával értékes tápanyagokkal gazdagíthatjuk a köretet.
  6. Ebből a mennyiségből 4 adag petrezselymes tök készül (117 kalória/adag).
  7. A petrezselymes tököt megbolondíthatod egy kis citromlével és olívaolajjal, de akár joghurttal is isteni!

Diétás tippek az elkészítéshez

  • Az ételeket normál étkezés mellett is érdemes zsírszegényen elkészíteni. Ez nem azt jelenti, hogy nem ehetünk zsírt, viszont nem mindegy, hogy milyen zsírt viszünk be. A telített zsírokat (állati eredetűek, pl. hús, tejtermékek, kivéve a növényi eredetű kókuszzsír) érdemes visszaszorítani (de nem nullára!) és inkább a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi eredetű olajokat előnyben részesíteni. Ezek közül is a minőségi, azaz hidegen sajtolt étolajok a legjobbak (pl. olívaolaj, lenmagolaj, tökmagolaj, stb.), viszont ezekkel nem érdemes főzni, mert tápanyagtartalmuk hő hatására lebomlik. Ezért ezeket az étolajokat utólag, fogyasztáskor adjuk az ételhez.
  • A javasolt napi zsírbevitel a teljes energiaszükséglet 15-30 %-át teszi ki, ami egy 2000 kalóriás étrend esetén 33-66 gramm zsírnak felel meg. A telített zsírsavak a teljes zsírbevitelnek max. 10%-át tehetik ki (állati eredetű zsírok, amelybe beletartozik a húsok zsírtartalma és a vaj is), a többit (max. 20%) egyszeresen (olívaolaj) és többszörösen telítetlen zsírokból (étolajok) vigyük be. Amit még fontos, hogy a telített zsírsavak teljes elhagyása igen üdvös az egészségünkre nézve.
Petrezselymes-hagymás tök
Petrezselymes-hagymás tök – Villámgyors diétás köret wokban!

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!