Padlizsános-cukkinis lecsó télire

Padlizsános-cukkinis lecsó télire

Szivárványszínű lecsó télire cukkinivel és padlizsánnal gazdagítva.

Idén a szokásos paradicsom, fehér paprika és hagyma kombináció helyett sokféle zöldségből készítettem a lecsót.

Így nagyon szép színes lett. Biztos öröm lesz majd ránézni egy-egy szivárványszínben tündöklő zöldségekkel teli üvegre a téli hónapokban. És persze megenni a 10 perc alatt elkészíthető lecsót, hisz még hagymát se kell majd hozzáadni 🙂

A tartósítószer a szokásos módon két celofán réteg közé került, nem pedig közvetlenül a lecsóba.

A lenti mennyiségből 10 db 720 ml üveggel sikerült befőznöm.

Padlizsános cukkinis lecsó télire hozzávalók

(Hozzávalók tisztán mérve!)

  • 1 kg vöröshagyma
  • 1 kg fehér paprika
  • 0,5 kg kápia paprika
  • 75 dkg cukkini
  • 75 dkg padlizsán
  • 3,5 kg paradicsom
  • kókuszzsír/étolaj

Egyéb hozzávalók a befőzéshez

  • nátrium-benzoát
  • természetes celofán
  • csavaros üvegek

Padlizsános cukkinis lecsó télire elkészítése

  1. Az üvegeket alaposan elmossuk, elöblítjük, majd mikróban kiszárítjuk (csírátlanítjuk). A fedőket elmossuk és kifőzzük, tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
  2. Először a hagymát pucoljuk meg és nagyobb szeletekre vágjuk. Két nagyobb (vagy ha van egy óriási) fazékban kevés zsiradékon fedő alatt párolni kezdjük a vöröshagymát.
  3. Megmossuk a fehér paprikát, szintén nagyobb szeletekre vágjuk, majd a hagymához adjuk.
  4. Ugyanezt tesszük a kápia paprikával, majd a kockára vágott paradicsommal.
  5. Ha a paradicsom elég levet engedett, hozzáadjuk a felkockázott padlizsánt, végül pedig a cukkinit. Az egészet még felforraljuk és már készen is vagyunk (kb. 90 perc alatt az egésszel elkészültem).
  6. Ha tartjuk ezt a sorrendet, akkor a zöldségek roppanósak maradnak és nem fognak szétesni.
  7. A forró lecsót üvegekbe töltjük.
  8. A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van. Módszer: Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül).
  9. Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
  10. Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).
Gyors, egészséges és sikeres befőzést kívánok Neked 🙂

Padlizsános-cukkinis lecsó télire” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!