Padlizsánkrém télire vagy friss szendvicskrémnek

Padlizsánkrém télire vagy friss szendvicskrémnek

Gyors elkészíthető, egészséges padlizsánkrém télire paradicsommal, paprikával, hagymával, magyarosan fűszerezve.

Idén az igen időigényes zakuszka helyett egy egyszerű padlizsánkrém került az üvegekbe, ami szintén nagyon finom 🙂 Nem csak befőzésre alkalmas a recept, frissen fogyasztásra is készíthetünk egy-egy adagot a családnak. Ha télre szeretnéd eltenni, akkor ez egy aránylag egyszerű és gyors recept.

Ennek a padlizsánkrémnek nagy előnye, hogy nem kerül bele tartósítószer. Télen öröm fogyasztani, öröm a kenyérre kenni ezt a színes és ízletes szendvicskrémet 🙂

Padlizsánkrém télire hozzávalók

  • 2,5 kg padlizsán
  • 0,5 kg kápia paprika
  • 0,5 kg paradicsom
  • 0,5 kg hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • olívaolaj a padlizsánkrém tetejére
  • 4-5 mk őrölt kömény
  • 5-6 mk majoranna
  • frissen őrölt bors
  • só ízlés szerint

Egyéb hozzávalók

  • 15-18 db pici szószos üveg (mint az Erős Pista üvege)
  • üvegenként 2 db celofán (négyzet alakúra vágva)
  • nátrium-benzoát (nem keverjük bele a padlizsánkrémbe!)

Padlizsánkrém elkészítése friss fogyasztásra vagy télire

  • A padlizsánokat 200 fokon sütőben megsütjük. Méretüktől függően ez kb. 60-90 percet vesz igénybe.
  • Az apróra vágott hagymát és fokhagymát fedő alatt megpároljuk, majd folyamatosan hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és a paradicsomot, majd fűszerezzük.
  • A kihűlt vagy langyos padlizsánoknak lehúzzuk a héját és egy fazékba dobjuk. A padlizsánt botmixerrel simára vagy kissé darabosra turmixoljuk.
  • A padlizsánhoz hozzáadjuk a fűszerezett zöldségeket is, majd az egészet felforrósítjuk. Ha nagyon sűrű, akkor pici vizet adhatunk hozzá. Az így kapott padlizsánkrémet botmixerrel kissé darabosra turmixoljuk.
  • A padlizsánkrémet az előzőleg elmosott, mikróban csírátlanított kis üvegbe töltjük úgy, hogy meg-megütögetjük az üvegek alját, hogy a légbuborékok távozni tudjanak.
  • Ezután olívaolajjal felöntjük az üvegeket, hogy a padlizsánkrémet légmentesen lezárjuk.
  • Az egyik celofán belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (azaz a tartósítószer a száraz rétegek között van. A módszer Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül című könyvecskéjéből származik.).
  • A padlizsánkrémet száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó befőzést és egészséget kívánok!

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!