Gyors elkészíthető, egészséges padlizsánkrém télire paradicsommal, paprikával, hagymával, magyarosan fűszerezve.
Idén az igen időigényes zakuszka helyett egy egyszerű padlizsánkrém került az üvegekbe, ami szintén nagyon finom 🙂 Nem csak befőzésre alkalmas a recept, frissen fogyasztásra is készíthetünk egy-egy adagot a családnak. Ha télre szeretnéd eltenni, akkor ez egy aránylag egyszerű és gyors recept.
Ennek a padlizsánkrémnek nagy előnye, hogy nem kerül bele tartósítószer. Télen öröm fogyasztani, öröm a kenyérre kenni ezt a színes és ízletes szendvicskrémet 🙂
Padlizsánkrém télire hozzávalók
- 2,5 kg padlizsán
- 0,5 kg kápia paprika
- 0,5 kg paradicsom
- 0,5 kg hagyma
- 1 fej fokhagyma
- olívaolaj a padlizsánkrém tetejére
- 4-5 mk őrölt kömény
- 5-6 mk majoranna
- frissen őrölt bors
- só ízlés szerint
Egyéb hozzávalók
- 15-18 db pici szószos üveg (mint az Erős Pista üvege)
- üvegenként 2 db celofán (négyzet alakúra vágva)
- nátrium-benzoát (nem keverjük bele a padlizsánkrémbe!)
Padlizsánkrém elkészítése friss fogyasztásra vagy télire
- A padlizsánokat 200 fokon sütőben megsütjük. Méretüktől függően ez kb. 60-90 percet vesz igénybe.
- Az apróra vágott hagymát és fokhagymát fedő alatt megpároljuk, majd folyamatosan hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és a paradicsomot, majd fűszerezzük.
- A kihűlt vagy langyos padlizsánoknak lehúzzuk a héját és egy fazékba dobjuk. A padlizsánt botmixerrel simára vagy kissé darabosra turmixoljuk.
- A padlizsánhoz hozzáadjuk a fűszerezett zöldségeket is, majd az egészet felforrósítjuk. Ha nagyon sűrű, akkor pici vizet adhatunk hozzá. Az így kapott padlizsánkrémet botmixerrel kissé darabosra turmixoljuk.
- A padlizsánkrémet az előzőleg elmosott, mikróban csírátlanított kis üvegbe töltjük úgy, hogy meg-megütögetjük az üvegek alját, hogy a légbuborékok távozni tudjanak.
- Ezután olívaolajjal felöntjük az üvegeket, hogy a padlizsánkrémet légmentesen lezárjuk.
- Az egyik celofán belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (azaz a tartósítószer a száraz rétegek között van. A módszer Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül című könyvecskéjéből származik.).
- A padlizsánkrémet száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Jó befőzést és egészséget kívánok!