Néger kocka

Néger kocka

Finom, habos süti egészségesen elkészítve: Ez a néger kocka nem tartalmaz sem finomlisztet, sem pedig fehér cukrot!

Ezt a sütit már 1000x elkészítettem, így biztos lehetsz benne, hogy ez a néger kocka recept tökéletes 🙂

A néger kocka habjához extra tippeket találsz az oldal alján. Ha figyelmesen elolvasod, hatalmas hab lesz a sütiden 🙂

Ha szeretnéd extra diétásan elkészíteni a néger kockát, akkor próbáld ki a Meggyes néger kocka receptet is, amely eritrittel készült.

Ha követed a néger kocka részletes elkészítését, akkor ezt a sütit akár 35 perc alatt elkészítheted!

Hozzávalók a néger kockához

Hozzávalók a néger kocka tésztájához

  • 25 dkg durumliszt
  • 15 dkg nyírfacukor (nádcukor)
  • 4 tojássárgája
  • 0,7 dl étolaj
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó

Hozzávalók a néger kocka habjához

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg nyírfacukor (nádcukor)

Hozzávalók a néger kocka zebracsíkos tetejéhez

  • 4 kocka étcsokoládé
  • 1 tk étolaj

Néger kocka elkészítése

Néger kocka tésztájának elkészítése

  1. Míg melegszik a sütő, a tésztához kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, az olajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kakaót szitálva, a sütőporral elkevert lisztet, végül az ásványvizet.
  2. Kikent, kilisztezett közepes méretű tepsibe töltjük, és forró (200 °C) sütőben 20-25percig sütjük.

Néger kocka habjának elkészítése, néger kocka összeállítása

  1. Amíg a tészta sül, a tojásfehérjékből kemény habot verünk, a cukrot hozzáadjuk, és gőzön addig verjük, amíg fényes, sima nem lesz. A megsült tésztára simítjuk, és a sütőbe visszatolva egy percig sütjük (kissé megbarnul).
  2. Ezt követően a süteményt hagyhatjuk a sütőben kihűlni, anélkül hogy kinyitnánk a sütő ajtaját. Ekkor a tojáshab teteje megkaramellizálódik és ropogós lesz. Ha kivesszük a sütőből, akkor a tojáshab habosabb és lágyabb marad. Szerintem ebben az esetben is érdemes a sütit 5-10 percig még a sütőben hagyni úgy, hogy kinyitjuk az ajtaját.
  3. Amikor kihűlt a néger kocka, a csokoládét az étolajjal gőz fölött felolvasztjuk és zebracsíkosra mintázzuk vele a néger szeletünk tetejét.

Tippek a néger kocka elkészítéséhez

  • Már amikor elkezdjük készíteni a tésztát, tegyünk fel egy lábasban (laposabb alakú) vizet forrni. A másik edényt (ebbe kerül a tojáshab) úgy kell kiválasztanunk, hogy a forró vizes lábas pereme megtartsa. A forró víz nem érheti a habbal teli kotlit, hisz gőz felett főzzük.
  • Először kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd lassan hozzá adjuk a cukrot. Ezt tehetjük egy műanyag edényben is, hogy ne menjen tönkre a lábasunk. Ezután a gőz fölé helyezzük a tojáshabot és alacsony fokozaton tovább verjük, amíg fényes nem lesz. Ha már langyos, és látványosan megkeményedett, akkor jó. Általában addigra készül el, amire megsül a tészta. (A habot akkor kezdjük el készíteni, amikor a tésztát betoltuk a sütőbe.) Fontos, hogy kemény legyen a hab, különben összeeshet a sütin!
  • A néger kocka tésztáját megkenheted egy kis baracklekvárral is. Ezt akkor tedd, amikor a tészta még forró 🙂
  • A xilit helyett nádcukrot is használhatsz. A finomítatlan nádcukor ízétől még finomabb lesz a néger kocka!

Sok sikert és jó étvágyat!

Néger kocka

Sütési hőfok: 200 fok

Sütési idő: 20-25 perc

néger kocka - néger szelet
Néger kocka egészségesen és persze finoman 🙂

 

Néger kocka” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Még csak annyit szeretnék kérdezni,hogy miért pont szénsavas ásványvíz kell bele, mi a szerepe a sütiben? 🙂

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..