Mi az a kuszkusz? – Kuszkusz 9 pontban

Mi az a kuszkusz? – Kuszkusz 9 pontban

A kuszkusz az egyik legremekebb alapanyag: Elkészítése egyszerű és rendkívül gyors. A kuszkusz mellett szól szintén, hogy finom és egészséges is.

A kuszkusz rendkívül sokoldalúan elkészíthető, így a kuszkuszból készíthető ételeknek csupán a fantáziád szabhat határt 🙂

Ha még nem ismered a kuszkuszt vagy szeretnél többet tudni erről a szuper gabonaféléről, akkor ez a cikk hasznodra fog válni.

Kuszkusz 1. pont – Hogyan néz ki a kuszkusz?

A kuszkusz kicsi, kerek szemcsékből áll, színe világos. Engem a kuszkusz kinézete alapján leginkább a grízre emlékeztet.

Kuszkusz 2. pont – Miből van a kuszkusz?

A kuszkusz gabonából készül. Ez a gabona legtöbbször a durumbúza, ritkábban  köles vagy árpa.

Kuszkusz 3. pont – Kuszkusz előállítása

A kuszkuszt hagyományosan durumbúza-darából készítik kézzel.

A boltokban azonban nem ezt a kuszkuszt árulják, hanem a kuszkusz instant változatát. A a Wikipedia szerint a kuszkuszt ugyanis ma nagyrészt iparilag állítják elő:  A kuszkuszt először előgőzölik, majd kiszárítják. Így egy instant termékhez jutunk, amelyet mindössze már csak forróvízzel kell felöntenünk. A kuszkusz elkészítési módja ezt teljesen alátámasztja. És persze a kuszkusz ára is: Ha kézzel készített kuszkuszt árulnának a boltban, az jóval drágább lenne pár száz forintnál.

Kuszkusz 4. pont – Kuszkusz összetétele

A kuszkusz összetétele, tehát szénhidráttartalma, fehérjetartalma, zsírtartalma és kalóriatartalma gyakorlatilag megegyezik a többi gabonáéval:

Kuszkusz szénhidráttartalma

74,4 gramm / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz fehérjetartalma

12,7 gramm / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz zsírtartalma

0,6 gramm / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz kalóriatartalma

376 Kcal / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz 5. pont – Kuszkusz íze

A kuszkusz íze semleges. Ha mégis hasonlítani kellene valamihez, akkor azt mondanám, hogy a kuszkusz íze leginkább a főtt tésztára emlékeztet. Legalábbis engem 🙂

Kuszkusz 6. pont – Kuszkusz elkészítése, kuszkusz főzése

A kuszkusz elkészítése nagyon egyszerű. Sokan azt gondolják, hogy a kuszkuszt főzni kell. De a boltokban kapható instant kuszkuszt nem kell főzni, elég csupán 1:1 arányban forró vízzel nyakon önteni, majd lefedni és kb. 5 percig állni hagyni. És igazából ennyi, már készen is van a kuszkuszunk 🙂

A hagyományosan előállított kuszkusznál más a helyzet. A kézzel készített kuszkuszt erre alkalmas kuszkusz főzőedényben készítek el gőzöléssel (és nem főzéssel).

Kuszkusz 7. pont – Kuszkusz felhasználása

A kuszkuszt semleges íze miatt sokféle formában, fűszerezéssel el lehet készíteni:

  • A kuszkuszból sós ételeket készíthetsz.
  • A kuszkuszból édes ételeket, desszertet is készíthetsz.
  • A kuszkuszból gyors és szuper egyszerű köretet készíthetsz.
  • A kuszkuszból akár laktató egytálételt is varázsolhatsz: Ehhez gazdagítsd a kuszkuszt például zöldségekkel, hüvelyesekkel, pirított magokkal.
  • A kuszkusz remek alapja a laktatóbb salátáknak is. Nehogy már csak zöld leveleket rágcsálj 🙂

Kuszkusz 8. pont – Honnan származik a kuszkusz?

A kuszkusz eredetileg Észak-Afrikából származik.

Kuszkusz 9. pont – Ugyanaz a bulgur és kuszkusz?

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a bulgur és a kuszkusz nem ugyanaz. Ha érdekel, hogy mi az a bulgur, kattints a linkre 🙂

Mi az a kuszkusz? – Kuszkusz 9 pontban” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Én már eléggé öregasszony vagyok de nyitott minden ujra és jóra Köszönöm amit a kuszkuszról és a bulgurról irtál

  2. Köszi a bulgurról, tofuról és a kuszkuszról irtakat . Mindegyiket ki fogom próbálni

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!