Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Mi az a kuszkusz? – Kuszkusz 9 pontban

Mi az a kuszkusz?
Pinterest


A kuszkusz az egyik legremekebb alapanyag: Elkészítése egyszerű és rendkívül gyors. A kuszkusz mellett szól szintén, hogy finom és egészséges is.

A kuszkusz rendkívül sokoldalúan elkészíthető, így a kuszkuszból készíthető ételeknek csupán a fantáziád szabhat határt 🙂

Ha még nem ismered a kuszkuszt vagy szeretnél többet tudni erről a szuper gabonaféléről, akkor ez a cikk hasznodra fog válni.

Kuszkusz 1. pont – Hogyan néz ki a kuszkusz?

A kuszkusz kicsi, kerek szemcsékből áll, színe világos. Engem a kuszkusz kinézete alapján leginkább a grízre emlékeztet.

Kuszkusz 2. pont – Miből van a kuszkusz?

A kuszkusz gabonából készül. Ez a gabona legtöbbször a durumbúza, ritkábban  köles vagy árpa.

Kuszkusz 3. pont – Kuszkusz előállítása

A kuszkuszt hagyományosan durumbúza-darából készítik kézzel.

A boltokban azonban nem ezt a kuszkuszt árulják, hanem a kuszkusz instant változatát. A a Wikipedia szerint a kuszkuszt ugyanis ma nagyrészt iparilag állítják elő:  A kuszkuszt először előgőzölik, majd kiszárítják. Így egy instant termékhez jutunk, amelyet mindössze már csak forróvízzel kell felöntenünk. A kuszkusz elkészítési módja ezt teljesen alátámasztja. És persze a kuszkusz ára is: Ha kézzel készített kuszkuszt árulnának a boltban, az jóval drágább lenne pár száz forintnál.

Kuszkusz 4. pont – Kuszkusz összetétele

A kuszkusz összetétele, tehát szénhidráttartalma, fehérjetartalma, zsírtartalma és kalóriatartalma gyakorlatilag megegyezik a többi gabonáéval:

Kuszkusz szénhidráttartalma

74,4 gramm / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz fehérjetartalma

12,7 gramm / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz zsírtartalma

0,6 gramm / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz kalóriatartalma

376 Kcal / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz 5. pont – Kuszkusz íze

A kuszkusz íze semleges. Ha mégis hasonlítani kellene valamihez, akkor azt mondanám, hogy a kuszkusz íze leginkább a főtt tésztára emlékeztet. Legalábbis engem 🙂

Kuszkusz 6. pont – Kuszkusz elkészítése, kuszkusz főzése

A kuszkusz elkészítése nagyon egyszerű. Sokan azt gondolják, hogy a kuszkuszt főzni kell. De a boltokban kapható instant kuszkuszt nem kell főzni, elég csupán 1:1 arányban forró vízzel nyakon önteni, majd lefedni és kb. 5 percig állni hagyni. És igazából ennyi, már készen is van a kuszkuszunk 🙂

A hagyományosan előállított kuszkusznál más a helyzet. A kézzel készített kuszkuszt erre alkalmas kuszkusz főzőedényben készítek el gőzöléssel (és nem főzéssel).

Kuszkusz 7. pont – Kuszkusz felhasználása

A kuszkuszt semleges íze miatt sokféle formában, fűszerezéssel el lehet készíteni:

  • A kuszkuszból sós ételeket készíthetsz.
  • A kuszkuszból édes ételeket, desszertet is készíthetsz.
  • A kuszkuszból gyors és szuper egyszerű köretet készíthetsz.
  • A kuszkuszból akár laktató egytálételt is varázsolhatsz: Ehhez gazdagítsd a kuszkuszt például zöldségekkel, hüvelyesekkel, pirított magokkal.
  • A kuszkusz remek alapja a laktatóbb salátáknak is. Nehogy már csak zöld leveleket rágcsálj 🙂

Kuszkusz 8. pont – Honnan származik a kuszkusz?

A kuszkusz eredetileg Észak-Afrikából származik.

Kuszkusz 9. pont – Ugyanaz a bulgur és kuszkusz?

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a bulgur és a kuszkusz nem ugyanaz. Ha érdekel, hogy mi az a bulgur, kattints a linkre 🙂

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!