A köles mint egészséges alapanyag egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De tudod egyáltalán, hogy milyen kölest vásárolsz? Hogy mi a különbség a hántolt és hántolatlan köles között? Vagy mi az az aranyköles?
Mi az a köles?
A köles tápláló, magas fehérjetartalmú alternatív gabonaféle. A növények közül a köles az egyik legértékesebb fehérjeforrás, így vegetáriánusoknak és vegánoknak kifejezetten javasolt a fogyasztása.
A köles nem egy új gabona, hanem sokkal inkább egy újra felfedezett gabona, amely mostanság egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A köles története dióhéjban
- A köles az egyik legősibb gabonaféle. Már Kr. e. 7000-ben fellelhető volt, az ókorban Ázsiában és Euróban egyaránt termesztették. A középkorban szintén elterjedt volt, kölesből nagy mennyiségeket tároltak be várakba és városokba, így a köles éhínség idején megmentette az ott lakókat az éhezéstől vagy éhenhalástól.
- Európában a köles termesztése a burgonya és a kukorica termesztése miatt a 17. században egyre inkább háttérbe szorult, amit más nagyobb hozamú gabonafélék – mint a búza és a rozs – termesztése még inkább felgyorsított. A 18. század folyamán a köles másodrangú gabonává vált.
- A világ köles termésének 90%-át Afrikában és Ázsiában termesztik (elsősorban India, Nigéria, Niger), ahol a szárazságtűrő és igénytelen köles az egyik legfontosabb alapvető élelmiszernek számít (Magyarországon is termesztenek kölest, bár nagyon kis területen).
Mit érdemes még tudnod a kölesről?
- A köles alapjában véve gluténmentes gabonaféle. Ha gluténtartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben csomagolják, akkor más gluténtartalmú gabonákról kerülhet glutén a kölesre (“gluténszennyezett”).
- A növények közül a köles az egyik legértékesebb fehérjeforrás, így vegetáriánusoknak és vegánoknak kifejezetten javasolt a fogyasztása.
Miért egészséges a köles? – A köles hatása
- A köles kiváló antioxidáns
- A köles lúgosító gabona.
- A köles szépíti a bőrt.
- A köles csökkenti a koleszterinszintet.
- A köles erősíti az immunrendszert, így lábadozóknak és kismamáknak is jót tesz ez a sokoldalú gabonaféle.
- A köles melegítő gabona (vagyis melegíti a szervezetünket), ezért télen vagy hűvösebb időszakokban szintén érdemes kölest ennünk.
Köles fajtái – Hántolt köles és hántolatlan köles
Hántolt köles
Az a köles, amelyet megfosztanak a külső héjától. A boltokban kapható sárga színű köles az aranyköles hántolt változata.
Hántolatlan köles
Az a köles, amelyet nem hántolnak. Hántolatlan kölesként barnakölest (vadköles) vásárolhatunk.
Köles fajtái – Aranyköles és barnaköles
Aranyköles
A legelterjedtebb kölesfajta, amelyet hántolt formában vásárolhatunk meg. Az aranykölest muszáj hántolni, mert kemény héja nem alkalmas étkezésre. Őrölve köleslisztként is beszerezhetjük.
Barnaköles (vadköles)
A barnaköles vagy vadköles héját nem szükséges eltávolítani, így tápanyagértéke jóval magasabb, mint az aranykölesé. Őrölve, barnaköles lisztként is megvásárolhatjuk.
A sárga és a barna köles mellett létezik vörös és fehér köles is.
Mi van a kölesben?
A köles magnéziumban, B-vitaminban (B1, B3, B5, B6), vasban, kovasavban és rostokban gazdag.
- 68,8 g színhidrát / 100 gramm köles
- 9,5 g fehérje / 100 gramm köles
- 3,9 g zsír / 100 gramm köles
- 8,5 g rost / 100 gramm köles
Köles kalóriatartalma
350 kcal / 100 gramm köles
Mire jó a köles?
- A kölesből finom köreteket készíthetsz. A köles édességek, desszertek készítésére is felhasználható (Brokkolis köles, almás köles).
- A kölesgolyó natúr vagy ízesített formában finom rágcsálnivaló vagy tápláló reggeli (Kölesgolyó banánnal és mákkal).
- A kölesliszt (őrölt köles) megfelelő arányban kenyerek, sütemények készítésére is használhatjuk. Mivel a köles gluténmentes, ezért használata jelentősen eltér a gluténtartalmú lisztekétől (búzaliszt, tönkölyliszt, Graham-liszt stb.).
Köles vagy rizs?
A köles kiváló helyettesítője és egészségesebb alternatívája a fehér rizsnek. Változatos és finom köreteket vagy akár desszerteket is készíthetsz belőle. A köles kifejezetten egészséges, így érdemes bevezetned az étrendedbe.
Köles vagy bulgur?
A bulgur tartalmaz glutént, így a köles akkor jobb megoldás a számodra, ha gluténérzékeny vagy. Ha nem vagy gluténérzékeny, akkor érdemes a kölest és a bulgurt felhasználva használnod, hogy minél változatosabban étkezz (Mi az a bulgur?).
Ha valami újra vágysz, mindenképp próbáld ki a kölest!