Mézeskalács díszítése

Mézeskalács díszítése

A mézeskalácsot sokféleképpen lehet díszíteni, de a legtöbbször cukormázzal szokták. Tényleg nagyon szépek a cukormázzal díszített mézeskalácsok, de valljuk be, azért elég macerás tud lenni, ha a cukormázat is mi magunk készítjük. Főleg, ha nincs még cukormáz készítési tapasztalatunk.

Ezért a cukormáz helyett idén mással díszítettem a mézeskalácsokat. A leginkább a fehér színt szeretem, mert a hóra emlékeztet és igazán téli-karácsonyi hangulatot ad a mézeskalácsnak.

A fehér színű valami, amivel végül díszítve lettek a mézeskalácsok nem más, mint a fehér csokoládé. A csillogást fokozandó beszereztem egy csomag ezüst cukorgyöngyöt 🙂

Tényleg nagyon egyszerű, csak fel kell olvasztani a csokoládét és már mehet is a mézeskalács díszítése.

A fehér csoki tökéletesen megszilárdul, a gyöngyök pedig nagyon jól rögzülnek a csokiban, a mézeskalácsok nem fognak összeragadni.

Talán nem iparművészeti remekek ezek a mézeskalács minták, de nagyon nagy örömet okozott maga a díszítés is és persze az is, hogy megdicsérték, hogy milyen szépek 🙂

Szóval nem szükséges, hogy műremeket alkoss, lényeg, hogy szívesen és szívből tedd 🙂 

És persze az sem elhanyagolandó, hogy tényleg egyszerű így mézeskalácsot díszíteni, semmi extra “szerszámot” nem kell hozzá beszerezned.

A mézeskalácsot persze meg kell sütnöd 🙂 Ha szeretnél egy szuper, egészséges, cukormentes mézeskalács receptet, akkor készítsd el a Puha mézeskalács receptemet.

Mézeskalács díszítés eszközök

 • fehér csokoládé (tejmentes változat: rizstejes fehér csokoládé)
 • kókuszzsír
 • ezüst cukorgyöngyök
 • mézeskalács (Mézeskalács recept)
 • vastagabb nejlon zacskó
 • tálcák
 • szemöldökcsipesz 🙂

Mézeskalács díszítése

 1. Először olvaszd fel a fehér csokoládét gőz fölött. Nem kell temperálni (kivéve ha teljes felületeket akarsz bevonni vele). 10 dkg fehér csokihoz adj egy diónyi kókuszzsírt, majd a kettőt együtt olvaszd fel.
 2. Közben vágd le egy vastagabb nejlon zacskó sarkát úgy, hogy egy kisebb méretű nyomózsákot kapj.
 3. Készítsd elő a mézeskalácsot és több üres tálcát, amelyekre a feldíszített mézeskalácsok kerülnek.
 4. Magad elé is készíts egy nagyobb tányért vagy tálcát, amin majd mézeskalácsot díszíted. A gyöngyökből önts egy keveset egy mini tálkába és tedd  kezed ügyébe.
 5. Ha megolvadt a csokoládé, akkor spatula segítségével töltsd kb. az 1/3 vagy 1/2 részét a nyomózsákba.
 6. Vágj nagyon pici lyukat a zacskó végére.
 7. Kezd el díszíteni a mézeskalácsokat. Engedd szabadon a fantáziádat, próbálgasd bátran a mintákat 🙂 Én leginkább a körberajzolást csináltam, meg “avantgárd” vonalakat (értsd: girbegurba) húztam 🙂
 8. Ha megvagy pár mézeskaláccsal, akkor jöhetnek a gyöngyök. Fogd meg a gyöngyöket egyenként a csipesszel és tedd a kívánt helyre.
 9. Folytasd a mézeskalács díszítést addig, míg el nem fogy az összes mézeskalács… vagy a csoki… vagy ameddig bírod szusszal. Igazából annyira bele lehet mélyedni a mézeskalácsok díszítésébe, hogy az idő egyszerűen megszűnik létezni 🙂

Tippek a mézeskalács díszítéséhez

 • A fehér csoki nem fog azonnal visszaszilárdulni, így nem kell kapkodnod a gyöngyök felhelyezésével. Feldíszíthetsz pl. 5 db mézeskalácsot a fehér csokival, majd ezután gyöngyökkel is.
 • Ha fehér csoki az edényben megszilárdulna, akkor tedd megint forró víz fölé (az edény alja ne érjen a vízbe).
 • Ha a nyomózsákba köt bele a csokoládé, akkor kaparj ki belőle annyi csokit, amennyit még lehet és olvaszd fel újra az edényben. Ilyenkor érdemes egy tiszta nyomózsákot megtölteni, hogy a megszilárdult csokidarabok ne tömítsék el a nyílást a nyomózsákon.
 • A cukorgyöngyökből a legkisebbet vettem meg (3 mm). A 10 dkg cukorgyöngyből alig fogyott valami…

Csokoládé mennyisége a mézeskalács díszítéshez

10 dkg csokoládé + 1 diónyi kókuszzsír: kb. 2-2,5 tepsi mézeskalácshoz elegendő

Mézeskalács díszítés
Mézeskalács díszítése

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..