Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Mennyei mézes krémes

Mennyei mézes krémes - Diétás süti recept
Pinterest


Mennyei mézes krémes finomliszt és kristálycukor nélkül! Tudtad, hogy így is lehet mézes krémest sütni?

A hagyományos mézes krémest sokan ismerik, ez a recept a hagyományos mézes krémes egészségesen elkészített verziója. Mint lent láthatod, finomlisztet és kristálycukrot (a csokoládén kívül) nem tartalmaz, ezen kívül pedig a szokásos cukor és zsiradék mennyisége is jelentősen csökkent.

Persze a mézes krémes süti így sem mondható kifejezetten diétásnak, de azért jó néhány fokozatot sikerült nemcsak a kalóriatartalmán csökkenteni, hanem a tápanyagtartalmán is javítani. Az íze pedig fenomenális, krémes süti imádóknak alaprecept!

Többen kérdeztétek, hogy lehet-e a mézes krémest búzadara nélkül készíteni. Jó hír, hogy ez a mézes krémes recept búzadara nélkül készül 🙂

5 nyomós ok, hogy megsüsd ezt a mézes krémest

1. OK: Ez a mézes krémes nem tartalmaz finomlisztet és fehér cukrot (= finomított cukrot), így sokkal egészségesebb, mint a legtöbb hagyományos mézes krémes.

2. OK: Ez a mézes krémes nem csak egészséges, hanem mennyei finom is! (Ez azért nem hátrány, ugye? Vagy Te szereted az ehetetlen reform sütiket? 🙂 )

3. OK: A receptet saját magam kísérleteztem ki egy alapreceptből, sokszor megsütöttem és mindig sikerült.

4. OK: Nincs több elpazarolt idő és kidobott drága alapanyag! Ezzel a részletes mézes krémes recepttel biztos el tudod Te is készíteni ez a finom sütit!

5. OK: Imádni fognak érte a családtagok, a barátok, a vendégek!

Tartalomjegyzék

(Kattints a kívánt címre!)

1. Hozzávalók a mézes krémeshez

1.1. Hozzávalók a mézes krémes tésztájához

1.2. Hozzávalók a mézes krémes krémjéhez

1.3. Csokoládé a mézes krémes bevonásához

2. Mézes krémes elkészítése

2.1. Mézes krémes tésztájának elkészítése

2.2. Mézes krémes krémjének elkészítése

2.3. Csokimáz elkészítése a mézes krémes bevonásához

3. Mézes krémes összeállítása

4. Mézes krémes bevonása

5. + Tippek a mézes krémes sütéséhez

Mézes krémes hozzávalók

Hozzávalók a mézes krémes tésztájához

  • 30 dkg tönkölybúza/Graham-liszt
  • 14 dkg durum simaliszt
  • 20 dkg méz
  • 1 mk sütőpor (kb. 1/2 sütőpor)
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 3 dkg vaj
  • 2 db tojás

Hozzávalók a mézes krémes krémjéhez

  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 13 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 10-15 dkg nyírfacukor
  • vanília

Csokoládé a mézes krémes bevonásához

  • 1 tábla min. 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
  • 2 ek kókuszzsír

Mézes krémes elkészítése

A mézes krémes tésztája

  1. A puha vajat és a mézet kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a két tojást.
  2. A kézi mixerrel tovább dolgozva hozzáadjuk a szódabikarbónával és a sütőporral elkevert kétféle lisztet.
  3. Ha a tészta nagyjából összeállt, kézzel összegyúrjuk.
  4. A tésztát érdemes reggel vagy előző este elkészíteni és egész nap, ill. egész éjszaka a hűtőben pihentetni. Reggelre, ill. estére a ragacsos masszából jól nyújtható tészta lesz 🙂
  5. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és a darabokat lisztezett nyújtódeszkán téglalap alakú, vékony lapokká nyújtjuk.
  6. Ha kinyújtottuk az első lapot, kicsit meglisztezzük, feltekerjük a nyújtófára, és a tepsi hátuljára helyezett sütőpapírra helyezzük, majd villával megszurkáljuk.
  7. Ugyanezt elvégezzük a második lappal is. (A sütőpapírral felemelve és a másik lapra helyezve ellenőrizhetjük, hogy nagyjából egyformák-e a lapok.) Ekkor az első lapot behelyezzük a sütőbe és 10 perc alatt megsütjük.
  8. Amíg az első lap sül, kinyújtjuk a harmadik lapot, stb.

Sütési hőfok: 180 °C
Sütési idő: Laponként 10 perc

Mézes krémes krémje

  1. A vaníliás pudingporokból a szokásos módon (lásd a csomagoláson) elkészítjük a vaníliás krémet.
  2. Az elkészült krémet hagyjuk kihűlni, majd kézi mixerrel habosra keverjük a puha vajjal.

Csokimáz készítése a mézes krémeshez

Az étcsokit kisebb darabokra törjük, adunk hozzá 2 ek kókuszzsírt és gőz fölött megolvasztjuk (egy lábasban vizet forralunk és e fölé helyezzük egy kisebb lábasban a csokit).

Mézes krémes összeállítása

  1. A mézes krémes lapokat egyenletesen megkenjük a krémmel, majd a sütit hagyjuk megpuhulni (kb. 4-8 óra).
  2. Ha megpuhult a mézes krémes tésztája, bevonjuk a csokival. A csokit érdemes spatulával vagy egy bevonásra alkalmas eszközzel gyorsan szétsimítani a tészta tetején. Ez a csokimáz vékony, szilárd és mégis jól szeletelhető.

Mézes krémes szeletelése

  1. Amikor megszilárdult a csokimáz, forróvízbe mártott és letörölt nagyobb késsel levágjuk a kilógó részeket úgy, hogy szabályos téglalapot kapjunk, majd bejelöljük a szeletek helyét a csokimázban.
  2. A kést forró vízbe mártva és letörölve felszeleteljük a mézes krémest.

+Tippek a mézes krémes sütéséhez

  1. TIPP: Ennek a süteménynek kicsit időigényesebb az elkészítése, így csak akkor kezdj neki, főleg ha először készíted, ha tényleg ráérsz és rá tudsz koncentrálni a sütésre.
  2. TIPP: A kapott tészta először ragacsos, de ettől nem kell megijedni, mert a pihentetés alatt nagyon jól nyújthatóvá válik.
  3. TIPP: A mézes krémes tésztáját nem szabad kiszárítani, mert nagyon nehezen fog megpuhulni. A mézes krémes tésztája sütés után még lehet, hogy puhának tűnik, de ahogy hűl, úgy keményedik! Ha a mézes krémest még aznap szeretnéd feltálalni a vendégeknek, inkább puhábbra süsd! A 10 percet nem érdemes túllépni!
Mennyei mézes krémes diétásan

Mézes krémes – Mielőtt még az egész elfogyott 🙂

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

8 hozzászólás

  1. Kati

    Kedves Szilvi!
    Egy dolgot szeretnék hozzáfűzni ehhez a sütihez.
    Még csak a széleit vágtam le, de nem bírom abbahagyni a “kóstolást”, annyira ízlik. ☺
    Köszönöm szépen a receptet. Biztosan elkészítem máskor is. ☺
    Kati

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Kati!

      Hát ennek a sütinek CSAK ennyi baja van. Egyszerűen NEM lehet abbahagyni 🙂

      A mézes krémes szintén az egyik “ősrégi”, tökélyre fejlesztett receptem. Örülök, hogy Neked is ilyen jól sikerül!

      Nagyon szívesen 🙂

      Válasz
      1. Kati

        Melyek még azok a receptek, amik nagyon beváltak és mindenkinek elnyerik a tetszését? Egy TOP 10-es listát nem akarsz összeállítani nekünk? ☺

    2. Emese

      Szia Szilvi 🙂 ez az anyaghányad,kb mekkora tepsihez elég?

      Válasz
      1. Vargáné Nagy Szilvia

        Kb. 1 nagy tespi. Ha nyújtod a tésztát, látni fogod 🙂

  2. Vargáné Nagy Szilvia

    Szia Kati!

    Nagyon szívesen. Nem soká el is készítem, nagyon jó ötlet!

    Válasz
  3. Enikő

    Szia Szilvi! Kb. Hány kalória van benne? Mert megcsináltam, (isteni finom) és megtudnám mennyit lehetne ennem, hogy ne lépjem túl a kcal deficitemet
    Előre is köszi!

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Enikő!

      Sajnos nem tudom, még nem számoltam ki.

      Örülök, hogy ízlett 🙂

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!