Mennyei mézes krémes

Mennyei mézes krémes

Mennyei mézes krémes finomliszt és kristálycukor nélkül! Tudtad, hogy így is lehet mézes krémest sütni?

A hagyományos mézes krémest sokan ismerik, ez a recept a hagyományos mézes krémes egészségesen elkészített verziója. Mint lent láthatod, finomlisztet és kristálycukrot (a csokoládén kívül) nem tartalmaz, ezen kívül pedig a szokásos cukor és zsiradék mennyisége is jelentősen csökkent.

Persze a mézes krémes süti így sem mondható kifejezetten diétásnak, de azért jó néhány fokozatot sikerült nemcsak a kalóriatartalmán csökkenteni, hanem a tápanyagtartalmán is javítani. Az íze pedig fenomenális, krémes süti imádóknak alaprecept!

Többen kérdeztétek, hogy lehet-e a mézes krémest búzadara nélkül készíteni. Jó hír, hogy ez a mézes krémes recept búzadara nélkül készül 🙂

5 nyomós ok, hogy megsüsd ezt a mézes krémest

1. OK: Ez a mézes krémes nem tartalmaz finomlisztet és fehér cukrot (= finomított cukrot), így sokkal egészségesebb, mint a legtöbb hagyományos mézes krémes.

2. OK: Ez a mézes krémes nem csak egészséges, hanem mennyei finom is! (Ez azért nem hátrány, ugye? Vagy Te szereted az ehetetlen reform sütiket? 🙂 )

3. OK: A receptet saját magam kísérleteztem ki egy alapreceptből, sokszor megsütöttem és mindig sikerült.

4. OK: Nincs több elpazarolt idő és kidobott drága alapanyag! Ezzel a részletes mézes krémes recepttel biztos el tudod Te is készíteni ez a finom sütit!

5. OK: Imádni fognak érte a családtagok, a barátok, a vendégek!

Tartalomjegyzék

(Kattints a kívánt címre!)

1. Hozzávalók a mézes krémeshez

1.1. Hozzávalók a mézes krémes tésztájához

1.2. Hozzávalók a mézes krémes krémjéhez

1.3. Csokoládé a mézes krémes bevonásához

2. Mézes krémes elkészítése

2.1. Mézes krémes tésztájának elkészítése

2.2. Mézes krémes krémjének elkészítése

2.3. Csokimáz elkészítése a mézes krémes bevonásához

3. Mézes krémes összeállítása

4. Mézes krémes bevonása

5. + Tippek a mézes krémes sütéséhez

Mézes krémes hozzávalók

Hozzávalók a mézes krémes tésztájához

  • 30 dkg tönkölybúza/Graham-liszt
  • 14 dkg durum simaliszt
  • 20 dkg méz
  • 1 mk sütőpor (kb. 1/2 sütőpor)
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 3 dkg vaj
  • 2 db tojás

Hozzávalók a mézes krémes krémjéhez

  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 13 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 10-15 dkg nyírfacukor
  • vanília

Csokoládé a mézes krémes bevonásához

  • 1 tábla min. 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
  • 2 ek kókuszzsír

Mézes krémes elkészítése

A mézes krémes tésztája

  1. A puha vajat és a mézet kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a két tojást.
  2. A kézi mixerrel tovább dolgozva hozzáadjuk a szódabikarbónával és a sütőporral elkevert kétféle lisztet.
  3. Ha a tészta nagyjából összeállt, kézzel összegyúrjuk.
  4. A tésztát érdemes reggel vagy előző este elkészíteni és egész nap, ill. egész éjszaka a hűtőben pihentetni. Reggelre, ill. estére a ragacsos masszából jól nyújtható tészta lesz 🙂
  5. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és a darabokat lisztezett nyújtódeszkán téglalap alakú, vékony lapokká nyújtjuk.
  6. Ha kinyújtottuk az első lapot, kicsit meglisztezzük, feltekerjük a nyújtófára, és a tepsi hátuljára helyezett sütőpapírra helyezzük, majd villával megszurkáljuk.
  7. Ugyanezt elvégezzük a második lappal is. (A sütőpapírral felemelve és a másik lapra helyezve ellenőrizhetjük, hogy nagyjából egyformák-e a lapok.) Ekkor az első lapot behelyezzük a sütőbe és 10 perc alatt megsütjük.
  8. Amíg az első lap sül, kinyújtjuk a harmadik lapot, stb.

Sütési hőfok: 180 °C
Sütési idő: Laponként 10 perc

Mézes krémes krémje

  1. A vaníliás pudingporokból a szokásos módon (lásd a csomagoláson) elkészítjük a vaníliás krémet.
  2. Az elkészült krémet hagyjuk kihűlni, majd kézi mixerrel habosra keverjük a puha vajjal.

Csokimáz készítése a mézes krémeshez

Az étcsokit kisebb darabokra törjük, adunk hozzá 2 ek kókuszzsírt és gőz fölött megolvasztjuk (egy lábasban vizet forralunk és e fölé helyezzük egy kisebb lábasban a csokit).

Mézes krémes összeállítása

  1. A mézes krémes lapokat egyenletesen megkenjük a krémmel, majd a sütit hagyjuk megpuhulni (kb. 4-8 óra).
  2. Ha megpuhult a mézes krémes tésztája, bevonjuk a csokival. A csokit érdemes spatulával vagy egy bevonásra alkalmas eszközzel gyorsan szétsimítani a tészta tetején. Ez a csokimáz vékony, szilárd és mégis jól szeletelhető.

Mézes krémes szeletelése

  1. Amikor megszilárdult a csokimáz, forróvízbe mártott és letörölt nagyobb késsel levágjuk a kilógó részeket úgy, hogy szabályos téglalapot kapjunk, majd bejelöljük a szeletek helyét a csokimázban.
  2. A kést forró vízbe mártva és letörölve felszeleteljük a mézes krémest.

+Tippek a mézes krémes sütéséhez

  1. TIPP: Ennek a süteménynek kicsit időigényesebb az elkészítése, így csak akkor kezdj neki, főleg ha először készíted, ha tényleg ráérsz és rá tudsz koncentrálni a sütésre.
  2. TIPP: A kapott tészta először ragacsos, de ettől nem kell megijedni, mert a pihentetés alatt nagyon jól nyújthatóvá válik.
  3. TIPP: A mézes krémes tésztáját nem szabad kiszárítani, mert nagyon nehezen fog megpuhulni. A mézes krémes tésztája sütés után még lehet, hogy puhának tűnik, de ahogy hűl, úgy keményedik! Ha a mézes krémest még aznap szeretnéd feltálalni a vendégeknek, inkább puhábbra süsd! A 10 percet nem érdemes túllépni!
Mennyei mézes krémes diétásan
Mézes krémes – Mielőtt még az egész elfogyott 🙂

Mennyei mézes krémes” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Kedves Szilvi!
    Egy dolgot szeretnék hozzáfűzni ehhez a sütihez.
    Még csak a széleit vágtam le, de nem bírom abbahagyni a “kóstolást”, annyira ízlik. ☺
    Köszönöm szépen a receptet. Biztosan elkészítem máskor is. ☺
    Kati

  2. Szia Szilvi! Kb. Hány kalória van benne? Mert megcsináltam, (isteni finom) és megtudnám mennyit lehetne ennem, hogy ne lépjem túl a kcal deficitemet
    Előre is köszi!

Szólj hozzá!

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!