Meggyes túrós lepény

Meggyes túrós lepény

Turbózd fel a túrós lepényt meggyel!

A meggytől érdekesebb és persze még finomabb lesz ez a vékony tésztás és extra túrós lepény!

A túrós lepény kelt tésztája finomliszt helyett Graham- és durum simalisztből készült, a túrókrémbe pedig natúr joghurt, zabpehely és zabkorpa került.

A zabkorpa és a zabpehely sokkal jobb választást jelentenek, mint a búzadara, a finomliszt vagy a kenyérmorzsa, hisz a fehér búzadara vagy a hagyományos kenyérmorzsa is a finomliszt egyik megjelenési formája. Ami biztos, hogy egyik sem tartozik az egészséges alapanyagok közé…

Süsd meg Te is ezt az isteni meggyes túrós lepényt kelt tésztából!

Hozzávalók a meggyes túrós lepény kelt tésztájához

Hozzávalók a meggyes túrós lepény kelt tésztájához

  • 15 dkg Graham-liszt
  • 12 dkg durum simaliszt
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 mk nádcukor
  • csipet só

Hozzávalók a meggyes túrós lepény krémjéhez

  • 75 dkg túró
  • 3-4 marék lecsepegtetett, kimagozott meggy
  • 1 nagy natúr joghurt (450 gramm)
  • 5 ek zabkorpa
  • 2 ek zabpehely
  • 2 tojás
  • 10-15 dkg nyírfacukor
  • vanília
  • (mazsola)
  • csipet só

Meggyes túrós lepény kelt tésztájának elkészítése

  1. Mérd a kétféle lisztet egy tálba, majd add hozzá a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt.
  2. A kelt tésztát dolgozd ki simára. Ha ragad, adj hozzá fokozatosan még egy kis lisztet. A tésztának könnyűnek kell lennie.
  3. Ha túllisztezed, a kelt tészta sűrű lesz és nem fog annyira feljönni. (De ne aggódj, gyakorlat teszi a mestert!)
  4. Tedd a kelt tésztát egy kilisztezett tálba, szórd meg a tetejét is liszttel és takard le egy konyharuhával.
  5. Hidegebb időszakban keleszd 35 fokon a sütőben, melegebb időben pedig egy kellemesen meleg helyen. A lepény tésztájának kelesztési ideje kb. 40 perc. Akkor jó, ha nagyjából a duplájára nőtt a kelt tészta.

Meggyes túrós lepény krémjének elkészítése

  1. Keverd ki a tojásokat a túróval, a joghurt 2/3 részével, majd add hozzá túrós krém többi hozzávalóját is és keverd simára.
  2. Kóstold meg a túrókrémet, hogy biztos elég édes legyen a számodra! Ha szereted a mazsolát, tegyél bele 1-2 marékkal!

Meggyes túrós lepény összeállítása és sütése

  1. Nyújtsd téglalap alakúra a túrós lepény tésztáját és fektesd bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (ez a mennyiség a normál nagy tepsi 2/3 részének felel meg).
  2. Szurkáld meg a kelt tésztát villával, szórd meg zabkorpával. A tésztát kend meg először túróval és arra halmozd a meggyet, majd jöhet a maradék túró. Így a meggy nem fogja pirosra befogni a kelt tésztát 🙂
  3. Kend meg a túrós lepény tetejét a maradék 1/3 rész natúr joghurttal.
  4. Az időközben 200 fokra előmelegített sütőben süsd meg a túrós lepényt kb. 40 perc alatt.

Tippek a meggyes túrós lepény sütéséhez

A túrós lepény elkészítését képekben itt találod: Túrós lepény elkészítése képekben

Meggyes túrós lepény

Sütési idő: kb. 40 perc

Sütési hőfok: 200 fok

Meggyes túrós lepény
Meggyes túrós lepény finomított cukor és finomliszt nélkül

Meggyes túrós lepény” bejegyzéshez 6 hozzászólás

      • Ez szerencsés, nekem viszont fontos lenne az IR miatt. Köszönöm a választ.

      • Sajnálom, hogy neked számolgatnod kell, sejtettem, hogy van rá okod.

        Sajnos nekem nincs időm az ételek kalóriájának és makroösszetevőinek a kiszámítására. A cikkek írása és az oldal karbantartása önmagában is nagyon sok időt vesz igénybe. Remélem, sikerül majd ezt megoldani valahogy. Mindenesetre szívesen veszek segítséget, ha esetleg valaki tud és szeret számolgatni 🙂

  1. Soha nem fogom megérteni, hogy miért nem lehet megadni a tepsi méretét. Még a gyakorlott háziasszonyoknak is gondot okozhat a mennyiségek láttán, h az otthon lévő tepsik melyikében süssék meg.
    Nagyon megköszönném, ha megkaphatnánk a tepsi méretét.
    Üdv. Rózsa

Szólj hozzá!

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!