Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Néger kocka meggyel – Extra diétás!

Meggyes néger kocka
Pinterest


Négerkocka diétásan elkészítve: finomliszt nélkül, cukor helyett eritrittel.

Jaj de jó a habos sütemény… A legjobb pedig az egészséges habos sütemény!

Biztos emlékszel még erre a habos süteményre. Talán neked is ez volt gyerekkorod egyik kedvenc sütije?

Az eredeti néger kocka recept – Tudtad?

Tudtad, hogy a néger kocka (más néven néger szelet) eredetileg finomliszttel, disznózsírral, 2X20 dkg finomított cukorral (fehér cukorral) készült? 40 dkg fehér cukor, ez azért enyhén szólva cukormérgezés, nem gondolod?

Legalábbis nálunk. Azóta több lépcsőben sikerült diétásabbá tenni a néger kocka receptjét, azaz jócskán lefaragni a cukor mennyiségéből, kiiktatni a “nullás” finomlisztet és a disznózsírt. A hozzávalókat én jobb szeretem mérlegen kimérni, a bögrés módszernél fennáll a veszély, hogy nem lesz mindig ugyanolyan jó a süti.

Vagyis a néger kockát is el lehet készíteni egészségesebben is!

Ebben a receptben az eredeti néger kocka formában és ízben megmaradt (sőt finomabb is, mert nem annyira bántóan édes és nincs disznózsír íze…), a tartalom, vagyis az alapanyagok viszont teljesen megváltoztak: A kakaós tésztába 14 dkg eritrit (cukorból nulla kalória!), tönköly- és durumliszt, a habba pedig 5 evőkanál méz került.

Próbáld ki, garantáltan ez lesz felnőttkorod egyik kedvenc sütije 🙂

Hozzávalók a meggyes néger kockához

Hozzávalók a néger kocka tésztájához

  • 12 dkg durum simaliszt
  • 12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 18 dkg eritrit
  • 2 dkg kakaópor
  • 70 ml étolaj
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 4 tojássárgája
  • 1 sütőpor
  • 4 kocka min. 70%-os étcsoki

Hozzávalók a néger kocka habjához

  • 4 tojásfehérje
  • 4-5 ek méz
  • csipet só
  • 4 marék kimagozott, lecsepegtetett meggy a hab tetejére

Meggyes néger kocka elkészítése

A néger kocka tésztájának elkészítése

  1. A néger kocka tésztájához keverd ki jól a tojások sárgáját az eritrittel (vagy nyírfacukorral, de akár nádcukrot is használhatsz. A nádcukortól lesz a legédesebb a tészta).
  2. Add hozzá szitálva a kakaót, a sütőporral elkevert lisztet, végül az ásványvizet.
  3. Öntsd a néger kocka tésztáját sütőpapírral bélelt közepes tepsibe, majd süsd 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25percig.

Néger kocka habjának elkészítése

  1. Amíg a tészta sül, készíts a tojásfehérjékből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot (lásd lent: Tippek).
  2. Fokozatosan add hozzá a mézet, majd gőzön verd addig, amíg fényes, sima nem lesz.

Néger kocka összeállítása

  1. Simítsd a habot a kakaós tésztára, és told vissza a sütőbe 3-4 percre, míg kissé meg nem barnul. Ha nem szeretnéd karamellizálni a néger kocka tetejét, ezt a lépést ki is hagyhatod. Ebben az esetben hófehér lesz a habod.
  2. Oszd szét a meggyet a néger kocka tetején.
  3. Ha kihűlt a néger kocka, olvassz fel gőz fölött 2 kocka étcsokit és díszítsd vele a néger kocka tetejét.

Tippek a néger kocka sütéséhez

  1. Ha igazán édesen szereted a sütiket, tegyél a néger kocka tésztájába több eritritet, mert tapasztalatom szerint kevésbé édesít, mint más édesítőszer. De használhatsz akár nyírfacukrot is, amelyből 12-16 dkg-át tegyél a néger kocka tésztájába!
  2. A mézet ne spórold ki a néger kocka habjától, mert a méz (cukor) tartja a szerkezetét. Ha keveset teszel bele, akkor a hab nem lesz elég kemény és meg is fog ereszkedni a tésztán.
  3. Néger kocka habjának elkészítése gőz fölött: Forralj egy nagyobb edényben vizet, verd fel egy kisebben a tojásfehérjét, majd tedd a nagyobb edényre úgy, hogy annak az alja a víz fölött legyen. A habot addig kell verni, míg szép fényes és kemény lesz.

 

Meggyes néger kocka

Sütési hőfok: 200 °C
Sütési idő: 20-22 perc

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

4 hozzászólás

  1. Andrea

    Az lenne a kérdésem, hogy az egész liszt mennyiséget lehet csak a tönkölyliszttel a süteményhez adni, durum liszt hiányában?

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia (Post author)

      Kedves Andrea!

      Nagyon el fogja nehezíteni a tésztát, vagyis nem fog olyan magasra feljönni.

      Válasz
  2. Veronika

    Kedves Szilvia!
    Az lenne a kérdésem, hogy zablisztből lehet e csinálni esetleg kókuszliszttel keverve? mert nem nagyon lehet itt beszerezni a durumlisztet meg teljeskiőrlésű lisztet sem. Még nem próbáltam de ezeket a hozzávalókat meg tudnám vásárolni. De az is lehet hogy megpróbálom aztán legfeljebb jelzek milyen lett.

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia (Post author)

      Érdemes kipróbálni, de elképzelhető, hogy a kókuszliszt miatt tömörebb lesz a tészta, azaz nem jön fel olyan magasra.

      Írd meg, ha kipróbálod, hogy milyen lett 🙂

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!