Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Márvány szelet

Márvány szelet
Pinterest


A márvány szelet nem tartozik a legdiétásabb sütik közé, de persze a márványsütin is lehet egy kicsit javítani.

Általában rengeteg vajat és túl sok cukrot használnak hozzá. Szerintem indokolatlanul, de persze mindenki úgy készíti el a sütiket, ahogy kedve tartja 🙂

A finomlisztet (fehér lisztet) le lehet cserélni teljes kiőrlésű lisztre és durumlisztre, a fehér cukor helyett pedig használhatunk nyírfacukrot, eritritet vagy nyírfacukrot.

Ezzel a márvány szelettel legalábbis ez történt. A süti receptjét kb. 15 évvel ezelőtt kaptam, akkoriban még fehér liszttel és cukorral készítettem én is a sütiket…

A márvány szelet nagyon egyszerű süti: kevés hozzávalóból áll és a tésztát tényleg csak össze kell keverni és be kell tenni a sütőbe. 20-25 perc múlva már készen is van 🙂

Régen azért szerettem ezt a sütit, mert mindig jól sikerült 🙂

Márvány szelet hozzávalók

  • 17 dkg nádcukor (xilit, eritrit)
  • 10 dkg durumliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 4 egész tojás
  • 1 dl étolaj (repceolaj, olívaolaj)
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
Márvány szelet

Márványtészta “márványozása”

Márvány szelet elkészítése

  1. A márvány szelethez először kézi habverővel összekeverjük a tojást, a vaníliás cukrot és a cukrot, majd hozzáadjuk az olajat.
  2. Ezután hozzákeverjük a sütőporral elvegyített lisztet.
  3. A végén a szénsavas ásványvíz jön, amitől majd pezseg is a márvány szelet tésztája.
  4. Ne keverjük agyon a tésztát (ne használj kézi mixert!), csak éppen simára. Ettől lesz könnyű a tészta.
  5. A márványtészta felét beleöntjük egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  6. A márványtészta másik felébe kakaóport szitálunk és összekeverjük.
  7. A fehér tésztára „kacskaringósan” ráöntjük a kakaós tésztát. A kanál végével tovább fokozhatjuk a márványosítást, ha húzunk még néhány csíkot a tésztába (1. kép).
  8. Tedd a márványsütit az előmelegített sütőbe (180 fok, nem légkeveréses, elektromos). Kb. 25 perc alatt már el is készül (2. kép).
Márvány szelet

2. kép: Elkészült márványsüti

Márvány szelet tippek

  1. Ne dolgozd ki a tésztát és ne használj gépet az elkészítéséhez, mert a végeredmény tömör tészta lesz, amit ugye nem szeretnél 🙂
  2. A márványtésztát lehet dióval, mogyoróval, lekvárral (barack) stb. ízesíteni. A mennyiségre nem árt ügyelni, mert a túl sok finomság lefoghatja a tésztát. A lekvárt kiskanállal szoktam foltszerűen a tésztára csepegtetni.
  3. Ha nádcukorral készíted a sütit és sütőpapírt használsz, akkor a süti alján vékony karamell réteg is lesz. Ha eritritet vagy xilitet, akkor nem, mert az eritrit és a xilit (nyírfacukor) nem karamellizálódik.
  4. A xilitből nagyjából annyi szükséges, mint a nádcukorból. Az eritritből használj kb. 20-22 dkg-ot.
  5. A márvány szeletet nem szabad túlsütni, mert kiszárad és “fojtós” lesz. Az első sütés után már tudni fogod, hogy a Te sütődben mennyi idő alatt készül el ez a márványsüti úgy, hogy maradjon megfelelő nedvességtartalma.

  6. Étolajból legjobb a semleges ízű, pl. a repceolaj. Ha nincs, akkor még nagyon jó az olívaolaj is. Próbálkozhatsz kókuszolajjal is, én még ebben a sütiben nem teszteltem.

Márvány szelet

Fogyatkozó márvány szelet készlet 🙂

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

2 hozzászólás

  1. H.Krisztina

    Szia! 🙂
    Elkészítettük a párommal ezt a sütit és nagyon finom lett!Egy nagyon szép,magas,könnyű piskóta lett az eredmény! 🙂 Csupán csak az elkészítés módján változtattunk.A tojások sárgáját robotgéppel habosra kevertük az átszitált barna cukorral és a vaníliás cukorral.Ebbe kevertük az átszitált liszteket és a sütőport felváltva az ásványvízzel.Ezután kevertük bele az olíva olajat.Mindezt a robotgép legalacsonyabb fokozatával.Habosra kevertük a tojásfehérjét és laza mozdulatokkal hozzákevertük.Sütőpapíros tepsibe simítottuk,meggyel megszórtuk és 25 perc alatt készre sütöttük! 🙂 Remélem nem gond,hogy megosztottam az én verziómat! 🙂 Köszönöm a recepteket!! 🙂

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia (Post author)

      Nagyon szívesen! Lényeg, hogy ilyen jól sikerült 🙂

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!