Márvány szelet

Márvány szelet

A márvány szelet nem tartozik a legdiétásabb sütik közé, de persze a márványsütin is lehet egy kicsit javítani.

Általában rengeteg vajat és túl sok cukrot használnak hozzá. Szerintem indokolatlanul, de persze mindenki úgy készíti el a sütiket, ahogy kedve tartja 🙂

A finomlisztet (fehér lisztet) le lehet cserélni teljes kiőrlésű lisztre és durumlisztre, a fehér cukor helyett pedig használhatunk nyírfacukrot, eritritet vagy nyírfacukrot.

Ezzel a márvány szelettel legalábbis ez történt. A süti receptjét kb. 15 évvel ezelőtt kaptam, akkoriban még fehér liszttel és cukorral készítettem én is a sütiket…

A márvány szelet nagyon egyszerű süti: kevés hozzávalóból áll és a tésztát tényleg csak össze kell keverni és be kell tenni a sütőbe. 20-25 perc múlva már készen is van 🙂

Régen azért szerettem ezt a sütit, mert mindig jól sikerült 🙂

Márvány szelet hozzávalók

  • 17 dkg nádcukor (xilit, eritrit)
  • 10 dkg durumliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 4 egész tojás
  • 1 dl étolaj (repceolaj, olívaolaj)
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
Márvány szelet
Márványtészta “márványozása”

Márvány szelet elkészítése

  1. A márvány szelethez először kézi habverővel összekeverjük a tojást, a vaníliás cukrot és a cukrot, majd hozzáadjuk az olajat.
  2. Ezután hozzákeverjük a sütőporral elvegyített lisztet.
  3. A végén a szénsavas ásványvíz jön, amitől majd pezseg is a márvány szelet tésztája.
  4. Ne keverjük agyon a tésztát (ne használj kézi mixert!), csak éppen simára. Ettől lesz könnyű a tészta.
  5. A márványtészta felét beleöntjük egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  6. A márványtészta másik felébe kakaóport szitálunk és összekeverjük.
  7. A fehér tésztára „kacskaringósan” ráöntjük a kakaós tésztát. A kanál végével tovább fokozhatjuk a márványosítást, ha húzunk még néhány csíkot a tésztába (1. kép).
  8. Tedd a márványsütit az előmelegített sütőbe (180 fok, nem légkeveréses, elektromos). Kb. 25 perc alatt már el is készül (2. kép).
Márvány szelet
2. kép: Elkészült márványsüti

Márvány szelet tippek

  1. Ne dolgozd ki a tésztát és ne használj gépet az elkészítéséhez, mert a végeredmény tömör tészta lesz, amit ugye nem szeretnél 🙂
  2. A márványtésztát lehet dióval, mogyoróval, lekvárral (barack) stb. ízesíteni. A mennyiségre nem árt ügyelni, mert a túl sok finomság lefoghatja a tésztát. A lekvárt kiskanállal szoktam foltszerűen a tésztára csepegtetni.
  3. Ha nádcukorral készíted a sütit és sütőpapírt használsz, akkor a süti alján vékony karamell réteg is lesz. Ha eritritet vagy xilitet, akkor nem, mert az eritrit és a xilit (nyírfacukor) nem karamellizálódik.
  4. A xilitből nagyjából annyi szükséges, mint a nádcukorból. Az eritritből használj kb. 20-22 dkg-ot.
  5. A márvány szeletet nem szabad túlsütni, mert kiszárad és “fojtós” lesz. Az első sütés után már tudni fogod, hogy a Te sütődben mennyi idő alatt készül el ez a márványsüti úgy, hogy maradjon megfelelő nedvességtartalma.

  6. Étolajból legjobb a semleges ízű, pl. a repceolaj. Ha nincs, akkor még nagyon jó az olívaolaj is. Próbálkozhatsz kókuszolajjal is, én még ebben a sütiben nem teszteltem.

Márvány szelet
Fogyatkozó márvány szelet készlet 🙂

Márvány szelet” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia! 🙂
    Elkészítettük a párommal ezt a sütit és nagyon finom lett!Egy nagyon szép,magas,könnyű piskóta lett az eredmény! 🙂 Csupán csak az elkészítés módján változtattunk.A tojások sárgáját robotgéppel habosra kevertük az átszitált barna cukorral és a vaníliás cukorral.Ebbe kevertük az átszitált liszteket és a sütőport felváltva az ásványvízzel.Ezután kevertük bele az olíva olajat.Mindezt a robotgép legalacsonyabb fokozatával.Habosra kevertük a tojásfehérjét és laza mozdulatokkal hozzákevertük.Sütőpapíros tepsibe simítottuk,meggyel megszórtuk és 25 perc alatt készre sütöttük! 🙂 Remélem nem gond,hogy megosztottam az én verziómat! 🙂 Köszönöm a recepteket!! 🙂

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!