Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Mákos kalács

Szép és finom mákos kalács diétásan! Húsvéti kalács!
Pinterest


Hogyan készíts egészséges kalácsot finomliszt és cukor nélkül? Íme a megoldás: A Szilvi féle mákos kalács! Tej- és tojásmentes kalács recept!

Mitől más ez mákos kalács?

Ez a mákos kalács nem tartalmaz…

  1. finomlisztet
  2. finomított cukrot (fehér cukrot)
  3. tojást
  4. tejet

Ez a mákos kalács tartalmaz…

  1. Háromféle értékes lisztet (sima finomlisztet nem!)
  2. Természetes édesítőszert
  3. Tápanyagokban gazdag mákot

Mitől nem egészséges a legtöbb bolti kalács és házi sütésű kalács?

Mi van a bolti kalácsban?

Finomliszt, finomított cukor, adalékanyagok, ki tudja milyen zsiradékok…

Mi van a hagyományos házi kalácsban?

Finomliszt, finomított cukor, sok vaj vagy más zsiradék…

Ezért nem szeretem a hófehér bolti kalácsokat és sajnos a szintén fehér színű házias jellegű kalácsokat sem.

Ezek azok az “alapanyagok”, amelyek igazából szükségtelenek a finom, puha, egészséges kalács elkészítéséhez, viszont fölöslegesen terhelik a szervezetünket és előszeretettel nőnek zsírpárna formájában a testünkre…

Ha már kalácsot eszünk, akkor a lehető legegészségesebb és legjobb minőségű kalácsot együk. A házi, hagyományos kalácsok legalább adalékanyagokat nem tartalmaznak, viszont sajnos szinte mindegyik finomlisztből és cukorból készül. Körülnéztem, de alig találtam olyan kalács receptet, amelynek az összetétele elfogadható lett volna számomra. Ezért úgy gondoltam, hogy megosztom online is az egészséges mákos kalács receptemet.

Mert talán Te is éppen egy egészséges kalács receptet keresel. Jó hírem van: Megtaláltad 🙂

Mint minden más ételt és sütit, ezt is szívvel-lélekkel készítettem, a receptet és az elkészítést részletesen lejegyeztem, hogy Neked is legalább annyi örömöd származzon az elkészítéséből és az elfogyasztásából, mint az én családomnak.

Szeretnéd elkészíteni a képen látható szép csíkos kalácsot? A lent leírt egyszerű trükkel igazi ünnepi kalácsot süthetsz!

Húsvéti kalácsnak is kiváló, de bármikor megörvendeztetheted vele a családodat vagy a barátaidat!

Hozzávalók a mákos kalácshoz

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg Graham-liszt
  • 15 dkg durum simaliszt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg margarin (tejmentes pl: Liga)
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz/ rizstej
  • (csipet nádcukor)

Hozzávalók a mákos kalács töltelékéhez

  • 20 dkg mák
  • 2 alma lereszelve
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg nyírfacukor
  • friss citromlé
  • zabkorpa

Mákos kalács elkészítése

  1. Futtasd fel az élesztőt a cukorral, pici sóval elkevert langyos vízben vagy rizstejben.
  2. Olvaszd fel a margarint és tedd félre.
  3. Mérd ki a liszteket, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott margarint is (a margarin max. langyos legyen!).
  5. Akkor jó a kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A kalácsot keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Nagyjából a duplájára kell nőnie.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Daráld le a mákot, majd a citromlé kivételével keverd hozzá a többi hozzávalót is.
  2. Kóstold meg a mákos tölteléket, hogy elég édes-e számodra. Ha szükséges, édesíts még rajta 🙂
  3. Végül add hozzá 1/2-1 citrom levét is. Ha túl nedvesnek érzed a tölteléket, keverj hozzá zabkorpát (1-3 ek biztos elég lesz)!

Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács összeállítása

  1. Gyúrd át a megkelt tésztát, nyújtsd ki téglalap alakúra (1. kép), majd vágd hosszában két részére.
  2. Szórd meg a tésztát zabkorpával, majd simítsd rá a mákos tölteléket (2. kép).
  3. Tekerd fel mindkét tésztát (3. kép), majd a két szál tekercset tekerd össze spirál formában (4. kép). A spirál ne legyen se túl szoros, se túl laza. A kalács formázásánál a forma méretét figyeld és ahhoz igazítsd a spirálban feltekert kalács méretét. Lényeg, hogy beleférjen a formába (legközelebb már jobban fogod tudni az optimális méretezést) 🙂
  4. Tedd a mákos kalácsot sütőpapírral kibélelt formába (5. kép) (forma mérete: 30 cm hosszú, 8 cm széles, 7 cm magas gyümölcskenyér forma), majd hagyd pihenni kb. 35-40 percig. Ekkor újra nagyra fog nőni a kalácsod 🙂

Mákos kalács sütése

  1. Kend meg a mákos kalács tetejét vízzel / rizstejjel (esetleg mézes rizstejjel).
  2. 180 fokra előmelegített sütőben süsd a mákos kalácsot kb. 35 percig.
  3. Az elkészült mákos kalácsot vedd ki a formából (6. kép), húzd le róla a sütőpapírt és hagyd legalább langyosra kihűlni, mielőtt elkezded felszeletelni. (Igazán szépen szeletelni inkább másnap lehet.)
Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács mennyiség

1 db mákos kalács – Kb. 12 szelet

Kalácssütési tippek – 6 tipp a biztos sikerért

  1. Térj el a megszokottól! A puha, könnyű kalácshoz nem szükséges sem finomliszt, sem tej, sem pedig tojás. Gondolj csak a kenyérre, amely elkészítéséhez mindössze vízre, lisztre, élesztőre és sóra van szükség! Nekem nyírfacukorral is szép nagy lett a kalács, de tehetsz bele egy csipet nádcukrot is (a nyírfacukortól nem fut fel az élesztő, de csodálatos módon a kalács mégis nagyra nőtt).
  2. A mákos kalácsot kihűlt állapotban, de leginkább másnap tudod szépen felszeletelni. Már ha ez fontos szempont nálad 🙂
  3. Tegyél 2-3 evőkanál cukormentes szilvalekvárt is a töltelékben, hihetetlenül finom lesz tőle a mákos kalács! Ebben az esetben el is hagyhatod a citromlevet.
  4. Ne feledd: Gyakorlat (és tapasztalat) teszi a mestert! Amennyire lehetett, részletesen írtam le a mákos kalács elkészítését, de tökéletesre csak úgy tudod elkészíteni, ha többször megsütöd!
  5. Mákos kalács egyszerűsített és gyorsított elkészítése: A kalács tésztájának a gyúrása kenyérsütőgépben is történhet: Tedd a hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe és indítsd el a tészta programot! Ha már összeállt a tészta, jöhet az olvasztott margarin. Várd meg, hogy a dagasztás befejeződjön, majd mielőtt a kelesztés elindulna, vedd ki a tésztát a gépből és a továbbiakban kövesd a fenti leírást.
  6. Mákos kalács kelesztése: Szép napos időben tedd a letakart tésztát kellemesen meleg és világos helyre (ablakpárkány, terasz, erkély, de ne a forró és tűző napra). Ha hiszed, hanem, a tészta így sokkal szebben megkel 🙂 Hidegben pedig marad a 35 fokra előmelegített sütő 🙂
Mákos kalács diétásan, húsvéti kalács

Mákos kalács diétásan, amely akár a húsvéti asztalod éke is lehet 🙂

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

10 hozzászólás

  1. Judit

    Enyém most sül….nagyon remélem hogy finom lesz, mert szépnek nem lesz szép….természetesen akkor jöttem rá hogy nincs ekkora formám amikor elkezdtem kinyújtani, ezért aztán 2 kisebb szilikonos formába tettem. A feltekerés is nehézkesen ment, vszínű túl vékonyra nyújtottam. Na majd másodjára:) Húsvétra a mézes krémest céloztam meg, a családnak. Én ugyanis paleo étrenden vagyok, de néha nagyon tudnak hiányozni ezek a finomságok (szerencsére nincs glutén érzékenységem, de a paleoval plusz sport könnyen tudom tartani az alakomat), úgyhogy köszi a recepteket:))))

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Judit!

      Nagyon szívesen 🙂

      Biztos finom lesz. A kalács kicsit haladóbb süti, ez a kalács főleg ez a csavarás miatt, de másodjára-harmadjára már ez is jól sikerül. Ha kitapasztaltad a technikát, utána nemcsak finom, de szép is lesz.

      Jó sütögetést húsvétra!

      Válasz
  2. Juli

    szia
    Sajnalom hogy a tapanyag tartalmak nincsnek feltuntetve a receptek vegen… 🙁
    pedig jo lenne 🙂

    Koszi

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Juli!

      Mihez kellene a tápanyagtartalom?

      Tudod, nagyon nagy munka lenne minden egyes receptnél kiszámolni a kalóriatartalmat és a makroösszetevőket. Ha lesz rá alkalmam, igyekszem legalább egy-két receptnél feltenni.

      Sajnos ha valaki pl. cukorbeteg, akkor a számolgatást nem tudja elkerülni. Ebben az esetben biztos segítene, ha ezek az adatok is fent lennének. Természetesen helyesen, ami ugye még több felelősség.

      Ha betegség miatt kellene neked a receptek összetétele, akkor érdemes inkább szakembert megkérdezned (dietetikust). Hosszútávon tervezem, hogy felkérek egy dietetikust a receptek összetételének kiszámítására 🙂

      Válasz
      1. FV

        Drága Szilvia! Régóta köverem az oldaladat, köszönöm a belefektetett munkádat!
        Kialakítottam magamnak egy excel táblát, amibe csak beleillesztem a receptjeidet, és automatikusan kiszámolja a teljes és az adagonkénti energiatartalmat és makrokat. Ha szeretnéd, nagyon szívesen megosztom ezt veled, leírással. (Elnézést a többi olvasótól, de ajánlatom csak Szilvinek szól )
        Üdvözlettel, Viki

      2. Vargáné Nagy Szilvia

        Szia!

        Nagyon köszönöm, elfogadom a segítséget 🙂 Írok neked mailt 🙂

  3. Sárköziné Nóra

    Megsütöttem, annyi változtatással, hogy megkentem a tésztát szilvalekvárral úgy terítettem rá a mákot. Próbáljátok meg, nagyon finom lett. Köszönöm a receptet. Nóra

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Nóra!

      Nagyon szívesen 🙂

      A mák-szilvalekvár mindig nyerő kombináció 🙂

      Válasz
  4. Seres Magdolna

    Szép napot Szilvi 🙂
    Szeretném az ünnepi asztalra megsütni a mákos sütit!
    Érdekelne a diós változata is…mármint a töltelék összetevője szempontjából!
    Elöre is köszi
    Magdi

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Magdi!

      Igyekszem mihamarabb feltenni a diósat is az oldalra 🙂

      Szép napot, Szilvi

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!