Mákos bejgli

Mákos bejgli

Hihetetlenül omlós, finom és szaftos mákos bejgli – Egyszerűen kihagyhatatlan!

Tegnap este készült el ez a finom mákos bejgli (németesen írva: beigli) és már nagyjából a kétharmada el is fogyott…   Ez egyrészt azt jelenti, hogy ellenállhatatlanul finom, másrészt hogy ezzel sajnos nem fogsz tudsz diétázni…

Mivel egy szeletnél kizárt, hogy megállsz, ez a mákos bejgli nem lehet “diétás”.

Ez a mákos bejgli inkább a mennyei élvezet kategóriájába esik 🙂

Amennyire tudtam, diétásra alakítottam ezt a receptet is: Teljes kiőrlésű tönkölylisztből és durumlisztből készült a tészta, a mákos tölteléket pedig elsősorban az alma és a szilvalekvár teszi édessé. Hogy mennyire édesíted, az a Te ízléseden is múlik 🙂

A mákos beigli tésztája omlós lett, de nem morzsálódik, nem esik szét, jól lehet szeletelni már pár óra múlva is, bár a másnapi tálalás az igazán szép.

A mákos töltelék kellően szaftos, így nem kell tartanod tőle, hogy megakad a torkodon. Épp ellenkezőleg, nagyon is jól fog csúszni 🙂

A diabetikus mákos bejgli elkészítéséhez használj a nádcukor helyett nyírfacukrot (xilitet)!

Szívesen osztom meg veled ezt a szuper receptet, már csak annyit kell tenned, hogy követed a leírást és akkor szuper jó bejglid lesz  🙂

Ha diós bejglit szeretnél, akkor a diós bejgli receptjét itt találod: Diós bejgli

Láss is hozzá, ha lehet dupla adagot süss, mert egy kevés lesz!

Mákos bejgli hozzávalók

Bejgli tésztája hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg sima durumliszt
  • 5 dkg porcukor xilitből vagy nádcukorból
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk nádcukor / méz
  • csipet só
  • két csipet türelem

Mákos töltelék hozzávalók

  • 30 dkg darált mák
  • 4 ek zabkorpa
  • 5-12 dkg nádcukor (nyírfacukor, eritrit)
  • 2 db alma lereszelve (kb. 20 dkg)
  • 8 nagy ek cukormentes szilvalekvár
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 narancs lereszelt héja
  • csipet sót
  • sok szeretet
Mákos bejgli
Mákos bejgli sütés előtt

Mákos bejgli elkészítése

Bejgli tésztájának elkészítése

  1. Először keverd össze az előzőleg átszitált tönkölylisztet, durumlisztet, a porcukrot és a csipet sót.
  2. A tejben keverd el a cukrot vagy a mézet, morzsold bele az élesztőt, majd hagy felfutni az élesztőt.
  3. A hideg vajat vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez.
  4. Kezd el szétmorzsolni a vajat a liszttel. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb vajdarabok a lisztben. Ehhez a művelethez használd fel a két csipet türelmet 🙂
  5. Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet és a tojást.
  6. Gyors mozdulatokkal keverd össze a bejgli tésztát, majd gyúrd össze. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis tejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A bejgli tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
  7. Formázz a bejgli tésztájából 2 gombócot és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Reszeld le a két almát.
  2. A darált mákba keverd bele a zabkorpát, a porcukrot, a csipet sót, ízlés szerint fahéjat és reszeld bele a citrom és a narancs héját is.
  3. Keverd össze az egészet és kóstold meg, hogy mennyire ízlik. Sok sok szeretettel és némi cukorral ízesíts-édesíts még a mákos tölteléken 🙂 Az a fontos, hogy Neked finom legyen!

Mákos bejgli összeállítása és sütése

  1. Gyúrd át egy kicsit az első gombócot, majd nyújts ki a bejgli tésztát akkora téglalappá, hogy a tepsidbe majd beleférjen (nálam 25*30 cm). Ha úgy érzed, szükséges valamennyi liszt a nyújtáshoz, egy picit persze használhatsz.
  2. Kend meg a kinyújtott bejgli tésztát 4 evőkanál szilvalekvárral.
  3. Szórd rá pici foltokban a mákos tölteléket, majd az ujjaddal egyengesd el nagyjából egyforma vastagon a tésztán.
  4. Hajtsd fel a tészta két végét, majd óvatosan csavard fel a bejgli tésztát.
  5. Ha megvagy vele, akkor mehet az első mákos bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.
  6. Készítsd el a 2. rúd mákos bejglit is.
  7. A mákos bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a mákos bejglik tetejét tojással. Ha márványosra szeretnéd a mákos bejgli tetejét, nézd meg itt, hogyan készül a márványos bejgli: Márványos bejgli
  8. A két mákos bejglit tedd 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
  9. Jó étvágya a mákos bejglihez!
Mákos bejgli
Mákos bejgli sütés után

 

Szilvi tippjei a mákos bejgli elkészítéséhez

  1. A bejgli tészta készítésénél gyorsan kell dolgoznod, nem szabad, hogy a vaj megolvadjon. Ha olvadt a vaj, nem lesz omlós a tészta 🙁 A legjobb eredmény érdekében minden hozzávalót hűts be! Az én kamrám jelenleg egy jégverem, sajnos a konyha is, így ez nálam tökéletesre sikeredett. Ha jól fűtött konyhád van, akkor esetleg a szabad levegőn is meggyúrhatod a tésztát, persze csak ha van hozzá kedved, most úgyis elég hideg van 🙂 (Csak vicceltem…)
  2. Ha több cukrot teszel a mákos töltelékbe, akkor azzal nő a töltelék térfogata, azaz vastagabb lesz a beigliben a töltelék. Ha ezt nem szeretnéd, akkor ajánlott kevesebb mákot előkészíteni.
  3.  A mákos töltelék elkészítésénél vigyázni kell a töltelék nedvességtartalmára. Az sem jó, ha száraz, de az sem, ha túl nedves. Ha túl nedves, akkor a bejgli könnyen szétrepedhet.
  4. Márványos bejgli készítése: Ha szeretnél márványos bejglit készíteni, olvasd el ezt az írásomat is: Márványos bejgli – Mitől lesz márványos a bejgli teteje?
  5. A diós bejgli receptjét itt találod: Diós bejgli

 

Mákos bejgli

Mennyiség: 2 rúd
Sütési hőfok: 200 fok
Sütési idő: 30-35 perc
Omlós bejgli
A karácsony omlós bejglivel az igazi!

Mákos bejgli – Ti készítettétek

Ezt a szép bejgli képet Berke-Kovács Judit küldte, köszönöm szépen 🙂

Judit írta:

az enyém ilyen lett… féltem, hogy szétreped – de aztán mégsem tette <3 köszönöm Szilvi a receptet – nem vágtam még fel, a kóstolás ezután következik, de biztos vagyok benne, hogy szenzációsan finom lesz 😀 csakúgy mint a Karácsonyi kuglófod 😛 már szinte ipari mennyiségben gyártom

mákos bejgli és diós bejgli
Judit csodaszép bejglije 🙂

Ezt a szép képet a diós és mákos bejgliről Fercsi Linda küldte, köszönöm szépen!

Linda írta:

🙂 köszi a receptet 🙂 (alig várom, hogy kihűljön….)

 

mákos bejgli és diós bejgli
Linda csodaszép bejgli fotói 🙂

A következő bejgli képet Oszwald Ágnes küldte, nagyon köszönöm!

mákos és diós bejgli
Ági mákos és diós bejglije 🙂

A következő szép képet Gabi küldte nekem, nagyon köszönöm!

Gabi írta:

“Szilvi, isteni finom lett a mákos és a diós is. A tészta pedig, vmi öröm volt vele dolgozni.”

 

Mákos bejgli
Mákos bejgli és diós bejgli (Fotó: Bacsa Gabriella)

Mákos bejgli” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. Szia! Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőled. A durumlisztet mivel tudnám helyettesíteni? Egyenlőre nem találtam sehol, még meglesem bio boltban is, hátha lesz. Előre is köszönöm a segítséged! 🙂

  2. márványszelet tökéletes lett! köszönöm! miért nem jó az elektromos habverő, keverő, aprító??

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!