Hihetetlenül omlós, finom és szaftos mákos bejgli – Egyszerűen kihagyhatatlan!
Tegnap este készült el ez a finom mákos bejgli (németesen írva: beigli) és már nagyjából a kétharmada el is fogyott… Ez egyrészt azt jelenti, hogy ellenállhatatlanul finom, másrészt hogy ezzel sajnos nem fogsz tudsz diétázni…
Mivel egy szeletnél kizárt, hogy megállsz, ez a mákos bejgli nem lehet “diétás”.
Ez a mákos bejgli inkább a mennyei élvezet kategóriájába esik 🙂
Amennyire tudtam, diétásra alakítottam ezt a receptet is: Teljes kiőrlésű tönkölylisztből és durumlisztből készült a tészta, a mákos tölteléket pedig elsősorban az alma és a szilvalekvár teszi édessé. Hogy mennyire édesíted, az a Te ízléseden is múlik 🙂
A mákos beigli tésztája omlós lett, de nem morzsálódik, nem esik szét, jól lehet szeletelni már pár óra múlva is, bár a másnapi tálalás az igazán szép.
A mákos töltelék kellően szaftos, így nem kell tartanod tőle, hogy megakad a torkodon. Épp ellenkezőleg, nagyon is jól fog csúszni 🙂
A diabetikus mákos bejgli elkészítéséhez használj a nádcukor helyett nyírfacukrot (xilitet)!
Szívesen osztom meg veled ezt a szuper receptet, már csak annyit kell tenned, hogy követed a leírást és akkor szuper jó bejglid lesz 🙂
Ha diós bejglit szeretnél, akkor a diós bejgli receptjét itt találod: Diós bejgli
Láss is hozzá, ha lehet dupla adagot süss, mert egy kevés lesz!
Mákos bejgli hozzávalók
Bejgli tésztája hozzávalók
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg sima durumliszt
- 5 dkg porcukor xilitből vagy nádcukorból
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 1 dkg élesztő
- 1 tk nádcukor / méz
- csipet só
- két csipet türelem
Mákos töltelék hozzávalók
- 30 dkg darált mák
- 4 ek zabkorpa
- 5-12 dkg nádcukor (nyírfacukor, eritrit)
- 2 db alma lereszelve (kb. 20 dkg)
- 8 nagy ek cukormentes szilvalekvár
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 narancs lereszelt héja
- csipet sót
- sok szeretet

Mákos bejgli elkészítése
Bejgli tésztájának elkészítése
- Először keverd össze az előzőleg átszitált tönkölylisztet, durumlisztet, a porcukrot és a csipet sót.
- A tejben keverd el a cukrot vagy a mézet, morzsold bele az élesztőt, majd hagy felfutni az élesztőt.
- A hideg vajat vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez.
- Kezd el szétmorzsolni a vajat a liszttel. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb vajdarabok a lisztben. Ehhez a művelethez használd fel a két csipet türelmet 🙂
- Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet és a tojást.
- Gyors mozdulatokkal keverd össze a bejgli tésztát, majd gyúrd össze. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis tejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A bejgli tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
- Formázz a bejgli tésztájából 2 gombócot és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.
Mákos töltelék elkészítése
- Reszeld le a két almát.
- A darált mákba keverd bele a zabkorpát, a porcukrot, a csipet sót, ízlés szerint fahéjat és reszeld bele a citrom és a narancs héját is.
- Keverd össze az egészet és kóstold meg, hogy mennyire ízlik. Sok sok szeretettel és némi cukorral ízesíts-édesíts még a mákos tölteléken 🙂 Az a fontos, hogy Neked finom legyen!
Mákos bejgli összeállítása és sütése
- Gyúrd át egy kicsit az első gombócot, majd nyújts ki a bejgli tésztát akkora téglalappá, hogy a tepsidbe majd beleférjen (nálam 25*30 cm). Ha úgy érzed, szükséges valamennyi liszt a nyújtáshoz, egy picit persze használhatsz.
- Kend meg a kinyújtott bejgli tésztát 4 evőkanál szilvalekvárral.
- Szórd rá pici foltokban a mákos tölteléket, majd az ujjaddal egyengesd el nagyjából egyforma vastagon a tésztán.
- Hajtsd fel a tészta két végét, majd óvatosan csavard fel a bejgli tésztát.
- Ha megvagy vele, akkor mehet az első mákos bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.
- Készítsd el a 2. rúd mákos bejglit is.
- A mákos bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a mákos bejglik tetejét tojással. Ha márványosra szeretnéd a mákos bejgli tetejét, nézd meg itt, hogyan készül a márványos bejgli: Márványos bejgli
- A két mákos bejglit tedd 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
- Jó étvágya a mákos bejglihez!

Szilvi tippjei a mákos bejgli elkészítéséhez
- A bejgli tészta készítésénél gyorsan kell dolgoznod, nem szabad, hogy a vaj megolvadjon. Ha olvadt a vaj, nem lesz omlós a tészta 🙁 A legjobb eredmény érdekében minden hozzávalót hűts be! Az én kamrám jelenleg egy jégverem, sajnos a konyha is, így ez nálam tökéletesre sikeredett. Ha jól fűtött konyhád van, akkor esetleg a szabad levegőn is meggyúrhatod a tésztát, persze csak ha van hozzá kedved, most úgyis elég hideg van 🙂 (Csak vicceltem…)
- Ha több cukrot teszel a mákos töltelékbe, akkor azzal nő a töltelék térfogata, azaz vastagabb lesz a beigliben a töltelék. Ha ezt nem szeretnéd, akkor ajánlott kevesebb mákot előkészíteni.
- A mákos töltelék elkészítésénél vigyázni kell a töltelék nedvességtartalmára. Az sem jó, ha száraz, de az sem, ha túl nedves. Ha túl nedves, akkor a bejgli könnyen szétrepedhet.
- Márványos bejgli készítése: Ha szeretnél márványos bejglit készíteni, olvasd el ezt az írásomat is: Márványos bejgli – Mitől lesz márványos a bejgli teteje?
- A diós bejgli receptjét itt találod: Diós bejgli
Mákos bejgli

Mákos bejgli – Ti készítettétek
Ezt a szép bejgli képet Berke-Kovács Judit küldte, köszönöm szépen 🙂
Judit írta:
“az enyém ilyen lett… féltem, hogy szétreped – de aztán mégsem tette <3 köszönöm Szilvi a receptet – nem vágtam még fel, a kóstolás ezután következik, de biztos vagyok benne, hogy szenzációsan finom lesz
😀 csakúgy mint a Karácsonyi kuglófod
😛 már szinte ipari mennyiségben gyártom

Ezt a szép képet a diós és mákos bejgliről Fercsi Linda küldte, köszönöm szépen!
Linda írta:
🙂 köszi a receptet
🙂 (alig várom, hogy kihűljön….)

A következő bejgli képet Oszwald Ágnes küldte, nagyon köszönöm!

A következő szép képet Gabi küldte nekem, nagyon köszönöm!
Gabi írta:
“Szilvi, isteni finom lett a mákos és a diós is. A tészta pedig, vmi öröm volt vele dolgozni.”

Szia! Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőled. A durumlisztet mivel tudnám helyettesíteni? Egyenlőre nem találtam sehol, még meglesem bio boltban is, hátha lesz. Előre is köszönöm a segítséged! 🙂
Szia! A fehér liszt (finomliszt) helyett van a durumliszt.
Így fehér liszttel tudod helyettesíteni. Szilvi
Szia!
Ebből a tészta mennyiségből mennyi beigli lesz? 2 db?
köszi
megtaláltam a választ, köszi 🙂
Szuper, sok sikert a bejgli elkészítéséhez 🙂
márványszelet tökéletes lett! köszönöm! miért nem jó az elektromos habverő, keverő, aprító??
Szia Magdi!
Nagyon szívesen! Ha nagyon kidolgozod a tésztát, akkor a tészta sűrű lesz, azaz nem lesz annyira puha és levegős.