Mákos bejgli

Mákos bejgli

Hihetetlenül omlós, finom és szaftos mákos bejgli – Egyszerűen kihagyhatatlan!

Tegnap este készült el ez a finom mákos bejgli (németesen írva: beigli) és már nagyjából a kétharmada el is fogyott…   Ez egyrészt azt jelenti, hogy ellenállhatatlanul finom, másrészt hogy ezzel sajnos nem fogsz tudsz diétázni…

Mivel egy szeletnél kizárt, hogy megállsz, ez a mákos bejgli nem lehet “diétás”.

Ez a mákos bejgli inkább a mennyei élvezet kategóriájába esik 🙂

Amennyire tudtam, diétásra alakítottam ezt a receptet is: Teljes kiőrlésű tönkölylisztből és durumlisztből készült a tészta, a mákos tölteléket pedig elsősorban az alma és a szilvalekvár teszi édessé. Hogy mennyire édesíted, az a Te ízléseden is múlik 🙂

A mákos beigli tésztája omlós lett, de nem morzsálódik, nem esik szét, jól lehet szeletelni már pár óra múlva is, bár a másnapi tálalás az igazán szép.

A mákos töltelék kellően szaftos, így nem kell tartanod tőle, hogy megakad a torkodon. Épp ellenkezőleg, nagyon is jól fog csúszni 🙂

A diabetikus mákos bejgli elkészítéséhez használj a nádcukor helyett nyírfacukrot (xilitet)!

Szívesen osztom meg veled ezt a szuper receptet, már csak annyit kell tenned, hogy követed a leírást és akkor szuper jó bejglid lesz  🙂

Ha diós bejglit szeretnél, akkor a diós bejgli receptjét itt találod: Diós bejgli

Láss is hozzá, ha lehet dupla adagot süss, mert egy kevés lesz!

Mákos bejgli hozzávalók

Bejgli tésztája hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg sima durumliszt
  • 5 dkg porcukor xilitből vagy nádcukorból
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk nádcukor / méz
  • csipet só
  • két csipet türelem

Mákos töltelék hozzávalók

  • 30 dkg darált mák
  • 4 ek zabkorpa
  • 5-12 dkg nádcukor (nyírfacukor, eritrit)
  • 2 db alma lereszelve (kb. 20 dkg)
  • 8 nagy ek cukormentes szilvalekvár
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 narancs lereszelt héja
  • csipet sót
  • sok szeretet
Mákos bejgli
Mákos bejgli sütés előtt

Mákos bejgli elkészítése

Bejgli tésztájának elkészítése

  1. Először keverd össze az előzőleg átszitált tönkölylisztet, durumlisztet, a porcukrot és a csipet sót.
  2. A tejben keverd el a cukrot vagy a mézet, morzsold bele az élesztőt, majd hagy felfutni az élesztőt.
  3. A hideg vajat vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez.
  4. Kezd el szétmorzsolni a vajat a liszttel. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb vajdarabok a lisztben. Ehhez a művelethez használd fel a két csipet türelmet 🙂
  5. Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet és a tojást.
  6. Gyors mozdulatokkal keverd össze a bejgli tésztát, majd gyúrd össze. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis tejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A bejgli tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
  7. Formázz a bejgli tésztájából 2 gombócot és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Reszeld le a két almát.
  2. A darált mákba keverd bele a zabkorpát, a porcukrot, a csipet sót, ízlés szerint fahéjat és reszeld bele a citrom és a narancs héját is.
  3. Keverd össze az egészet és kóstold meg, hogy mennyire ízlik. Sok sok szeretettel és némi cukorral ízesíts-édesíts még a mákos tölteléken 🙂 Az a fontos, hogy Neked finom legyen!

Mákos bejgli összeállítása és sütése

  1. Gyúrd át egy kicsit az első gombócot, majd nyújts ki a bejgli tésztát akkora téglalappá, hogy a tepsidbe majd beleférjen (nálam 25*30 cm). Ha úgy érzed, szükséges valamennyi liszt a nyújtáshoz, egy picit persze használhatsz.
  2. Kend meg a kinyújtott bejgli tésztát 4 evőkanál szilvalekvárral.
  3. Szórd rá pici foltokban a mákos tölteléket, majd az ujjaddal egyengesd el nagyjából egyforma vastagon a tésztán.
  4. Hajtsd fel a tészta két végét, majd óvatosan csavard fel a bejgli tésztát.
  5. Ha megvagy vele, akkor mehet az első mákos bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.
  6. Készítsd el a 2. rúd mákos bejglit is.
  7. A mákos bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a mákos bejglik tetejét tojással. Ha márványosra szeretnéd a mákos bejgli tetejét, nézd meg itt, hogyan készül a márványos bejgli: Márványos bejgli
  8. A két mákos bejglit tedd 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
  9. Jó étvágya a mákos bejglihez!
Mákos bejgli
Mákos bejgli sütés után

 

Szilvi tippjei a mákos bejgli elkészítéséhez

  1. A bejgli tészta készítésénél gyorsan kell dolgoznod, nem szabad, hogy a vaj megolvadjon. Ha olvadt a vaj, nem lesz omlós a tészta 🙁 A legjobb eredmény érdekében minden hozzávalót hűts be! Az én kamrám jelenleg egy jégverem, sajnos a konyha is, így ez nálam tökéletesre sikeredett. Ha jól fűtött konyhád van, akkor esetleg a szabad levegőn is meggyúrhatod a tésztát, persze csak ha van hozzá kedved, most úgyis elég hideg van 🙂 (Csak vicceltem…)
  2. Ha több cukrot teszel a mákos töltelékbe, akkor azzal nő a töltelék térfogata, azaz vastagabb lesz a beigliben a töltelék. Ha ezt nem szeretnéd, akkor ajánlott kevesebb mákot előkészíteni.
  3.  A mákos töltelék elkészítésénél vigyázni kell a töltelék nedvességtartalmára. Az sem jó, ha száraz, de az sem, ha túl nedves. Ha túl nedves, akkor a bejgli könnyen szétrepedhet.
  4. Márványos bejgli készítése: Ha szeretnél márványos bejglit készíteni, olvasd el ezt az írásomat is: Márványos bejgli – Mitől lesz márványos a bejgli teteje?
  5. A diós bejgli receptjét itt találod: Diós bejgli

 

Mákos bejgli

Mennyiség: 2 rúd
Sütési hőfok: 200 fok
Sütési idő: 30-35 perc
Omlós bejgli
A karácsony omlós bejglivel az igazi!

Mákos bejgli – Ti készítettétek

Ezt a szép bejgli képet Berke-Kovács Judit küldte, köszönöm szépen 🙂

Judit írta:

az enyém ilyen lett… féltem, hogy szétreped – de aztán mégsem tette <3 köszönöm Szilvi a receptet – nem vágtam még fel, a kóstolás ezután következik, de biztos vagyok benne, hogy szenzációsan finom lesz 😀 csakúgy mint a Karácsonyi kuglófod 😛 már szinte ipari mennyiségben gyártom

mákos bejgli és diós bejgli
Judit csodaszép bejglije 🙂

Ezt a szép képet a diós és mákos bejgliről Fercsi Linda küldte, köszönöm szépen!

Linda írta:

🙂 köszi a receptet 🙂 (alig várom, hogy kihűljön….)

 

mákos bejgli és diós bejgli
Linda csodaszép bejgli fotói 🙂

A következő bejgli képet Oszwald Ágnes küldte, nagyon köszönöm!

mákos és diós bejgli
Ági mákos és diós bejglije 🙂

A következő szép képet Gabi küldte nekem, nagyon köszönöm!

Gabi írta:

“Szilvi, isteni finom lett a mákos és a diós is. A tészta pedig, vmi öröm volt vele dolgozni.”

 

Mákos bejgli
Mákos bejgli és diós bejgli (Fotó: Bacsa Gabriella)

Mákos bejgli” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. Szia! Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőled. A durumlisztet mivel tudnám helyettesíteni? Egyenlőre nem találtam sehol, még meglesem bio boltban is, hátha lesz. Előre is köszönöm a segítséged! 🙂

  2. márványszelet tökéletes lett! köszönöm! miért nem jó az elektromos habverő, keverő, aprító??

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!