Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Mákos bejgli és diós bejgli

Mákos bejgli
Pinterest


Hihetetlenül omlós, finom és szaftos mákos bejgli – Egyszerűen kihagyhatatlan!

Tegnap este készült el ez a finom mákos bejgli (németesen írva: beigli) és már nagyjából a kétharmada el is fogyott…   Ez egyrészt azt jelenti, hogy ellenállhatatlanul finom, másrészt hogy ezzel sajnos nem fogsz tudsz diétázni…

Mivel egy szeletnél kizárt, hogy megállsz, ez a süti nem lehet “diétás”.

Ez a mákos bejgli inkább a mennyei élvezet kategóriájába esik 🙂

Amennyire tudtam, diétásra alakítottam ezt a receptet is: Teljes kiőrlésű tönkölylisztből és durumlisztből készült a tészta, a mákos tölteléket pedig elsősorban az alma és a szilvalekvár teszi édessé. Hogy mennyire édesíted, az a Te ízléseden is múlik 🙂

A mákos beigli tésztája omlós lett, de nem morzsálódik, nem esik szét, jól lehet szeletelni már pár óra múlva is, bár a másnapi tálalás az igazán szép.

A mákos töltelék kellően szaftos, így nem kell tartanod tőle, hogy megakad a torkodon. Épp ellenkezőleg, nagyon is jól fog csúszni 🙂

A diabetikus mákos bejgli elkészítéséhez használj a nádcukor helyett nyírfacukrot (xilitet)!

Szívesen osztom meg veled ezt a szuper receptet, már csak annyit kell tenned, hogy követed a leírást és akkor szuper jó bejglid lesz  🙂

Ha diós bejglit szeretnél, akkor a tippek között találsz tippet a diós töltelék elkészítésre is.

Láss is hozzá, ha lehet dupla adagot süss, mert egy kevés lesz!

Mákos bejgli hozzávalók

Bejgli tésztája hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg sima durumliszt
  • 5 dkg porcukor xilitből vagy nádcukorból
  • 25 dkg vegán vaj (pl. a Linco margarin is tejmentes)
  • kb. 0,5 – 0,8 dl szójatej (vagy más növényi tej) a tészta összeállításához + egy kevés a kenéshez
  • 1 ek darált lenmag
  • 1 dkg élesztő
  • csipet só
  • két csipet türelem

Mákos töltelék hozzávalók

  • 30 dkg darált mák
  • 4 ek zabkorpa
  • 5-12 dkg nádcukor (nyírfacukor, eritrit)
  • 2 db alma lereszelve (kb. 20 dkg)
  • 8 nagy ek cukormentes szilvalekvár
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 narancs lereszelt héja
  • csipet sót
  • sok szeretet
Mákos bejgli

Mákos bejgli sütés előtt

Mákos bejgli elkészítése

Bejgli tésztájának elkészítése

  1. Először keverd össze az előzőleg átszitált tönkölylisztet, durumlisztet, a porcukrot és a csipet sót.
  2. Kevés szójatejbe morzsold bele az élesztőt, majd keverd bele a darált lenmagot is (a lenmag a tojás helyettesíti).
  3. A hideg vajat vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez. 
  4. Kezd el szétmorzsolni a vajat a liszttel, mintha a két tenyeredet dörzsölnéd össze.
  5. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb vajdarabok a lisztben. Ehhez a művelethez használd fel a két csipet türelmet 🙂
  6. Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet.
  7. Gyors mozdulatokkal keverd össze a tésztát, majd gyúrd össze. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis szójatejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
  8. Formázz a bejgli tésztájából 2 gombócot és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Reszeld le a két almát.
  2. A darált mákba keverd bele a zabkorpát, a porcukrot, a csipet sót, ízlés szerint fahéjat és reszeld bele a citrom és a narancs héját is.
  3. Keverd össze az egészet és kóstold meg, hogy mennyire ízlik. Sok sok szeretettel és némi cukorral ízesíts-édesíts még a mákos tölteléken 🙂 Az a fontos, hogy Neked finom legyen! 

Mákos bejgli összeállítása és sütése

  1. Gyúrd át egy kicsit az első gombócot, majd nyújts ki a tésztát akkora téglalappá, hogy a tepsidbe majd beleférjen (nálam 25*30 cm). Ha úgy érzed, szükséges valamennyi liszt a nyújtáshoz, egy picit persze használhatsz. 
  2. Kend meg a kinyújtott bejgli tésztát 4 evőkanál szilvalekvárral.
  3. Szórd rá pici foltokban a mákos tölteléket, majd az ujjaddal egyengesd el nagyjából egyforma vastagon a tésztán.
  4. Hajtsd fel a tészta két végét, majd óvatosan csavard fel a tésztát.
  5. Ha megvagy vele, akkor mehet az első bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.
  6. Készítsd el a 2. rúd mákos bejglit is.
  7. A bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a bejglik tetejét egy kis szójatejjel (vagy tejjel/vízzel).
  8. A két bejglit tedd 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
  9. Az elkészült bejgliket tedd sütirácsra, míg kihűlnek.
  10. Jó étvágya a mákos bejglihez!
Mákos bejgli

Mákos bejgli sütés után


Szilvi tippjei a mákos bejgli elkészítéséhez

  1. A tészta készítésénél gyorsan kell dolgoznod, nem szabad, hogy a vaj megolvadjon. Ha olvadt a vaj, nem lesz omlós a tészta 🙁 A legjobb eredmény érdekében minden hozzávalót hűts be! Az én kamrám jelenleg egy jégverem, sajnos a konyha is, így ez nálam tökéletesre sikeredett. Ha jól fűtött konyhád van, akkor esetleg a szabad levegőn is meggyúrhatod a tésztát, persze csak ha van hozzá kedved, most úgyis elég hideg van 🙂 (Csak vicceltem…)
  2. Ha több cukrot teszel a töltelékbe, akkor azzal nő a töltelék térfogata, azaz vastagabb lesz a beigliben a töltelék. Ha ezt nem szeretnéd, akkor ajánlott kevesebb mákot előkészíteni.
  3.  A töltelék elkészítésénél vigyázni kell a töltelék nedvességtartalmára. Az sem jó, ha száraz, de az sem, ha túl nedves. Ha túl nedves, akkor a bejgli könnyen szétrepedhet.
  4. A recept tej- és tojásmentes. Ha fogyasztasz tejet, akkor a szójatej és vegán vaj helyettesíthető a hagyományos tejtermékekkel.
  5. Diós bejgli: Készítsd el a mákos töltelék mintájára a diós bejgli diós töltelékét dió és baracklekvár kombinációjából! Így nem lesz száraz a töltelék, plusz a dió és a baracklekvár nagyon jól összeillik, azaz nagyon finom 🙂


Mákos bejgli

Mennyiség: 2 rúd
Sütési hőfok: 200 fok
Sütési idő: 30-35 perc
Omlós bejgli

A karácsony omlós bejglivel az igazi!

Mákos bejgli – Ti készítettétek

Ezt a szép bejgli képet Berke-Kovács Judit küldte, köszönöm szépen 🙂

Judit írta:

az enyém ilyen lett… féltem, hogy szétreped – de aztán mégsem tette <3 köszönöm Szilvi a receptet – nem vágtam még fel, a kóstolás ezután következik, de biztos vagyok benne, hogy szenzációsan finom lesz 😀 csakúgy mint a Karácsonyi kuglófod 😛 már szinte ipari mennyiségben gyártom

mákos bejgli és diós bejgli

Judit csodaszép bejglije 🙂

Ezt a szép képet a diós és mákos bejgliről Fercsi Linda küldte, köszönöm szépen!

Linda írta:

🙂 köszi a receptet 🙂 (alig várom, hogy kihűljön….)

 

mákos bejgli és diós bejgli

Linda csodaszép bejgli fotói 🙂

A következő bejgli képet Oszwald Ágnes küldte, nagyon köszönöm!

mákos és diós bejgli

Ági mákos és diós bejglije 🙂

A következő szép képet Gabi küldte nekem, nagyon köszönöm!

Gabi írta:

“Szilvi, isteni finom lett a mákos és a diós is. A tészta pedig, vmi öröm volt vele dolgozni.”

 

Mákos bejgli

Mákos bejgli és diós bejgli (Fotó: Bacsa Gabriella)

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

10 hozzászólás

  1. Taki

    Szia! Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőled. A durumlisztet mivel tudnám helyettesíteni? Egyenlőre nem találtam sehol, még meglesem bio boltban is, hátha lesz. Előre is köszönöm a segítséged! 🙂

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia! A fehér liszt (finomliszt) helyett van a durumliszt.

      Így fehér liszttel tudod helyettesíteni. Szilvi

      Válasz
  2. Linda

    Szia!

    Ebből a tészta mennyiségből mennyi beigli lesz? 2 db?
    köszi

    Válasz
    1. Linda

      megtaláltam a választ, köszi 🙂

      Válasz
      1. Vargáné Nagy Szilvia

        Szuper, sok sikert a bejgli elkészítéséhez 🙂

  3. Németh Magdi

    márványszelet tökéletes lett! köszönöm! miért nem jó az elektromos habverő, keverő, aprító??

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Magdi!

      Nagyon szívesen! Ha nagyon kidolgozod a tésztát, akkor a tészta sűrű lesz, azaz nem lesz annyira puha és levegős.

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!