Magyaros lencseleves

Magyaros lencseleves

Finom magyaros lencseleves diétásan elkészítve, sok-sok zöldséggel, rántás helyett rizsliszttel sűrítve.

Ez az egyik kedvenc levesünk, mert amellett hogy finom, nagyon laktató is. Kiváló egytálétel, amelyet egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztva garantáltan jól laksz.

A második fogás lehet valamilyen diétás süti is 🙂

Újévi lencselevesnek is kiváló, nálunk ez készült az év utolsó napján, hozzá pedig almás rétest sütöttem 🙂

Magyaros lencseleves hozzávalók

  • 25 dkg zöld lencse
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes répa
  • 1 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 szelet zellergumó
  • 2 db zellerszár (elhagyható)
  • 3 közepes burgonya
  • 3 tk fűszerpaprika
  • 1 tk majoranna
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • kis darab füstölt gabonakolbász vagy 2 tk füstölt paprika
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • só, bors
  • 2 ek rizsliszt
  • 0,5-1 dl növényi tejszín
  • friss citromlé

Magyaros lencseleves elkészítése

  1. Áztasd be a kiválogatott lencsét előző nap vagy áztasd legalább két óráig forró vízben. Az áztató vizet öntsd le a lencséről.
  2. Vágd apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, majd párold meg kevés étolajon vagy kókuszzsíron.
  3. Add hozzá a törtpaprikát és többi fűszert, kicsit pirítsd még, majd dobd rá a karikára vágott petrezselyemgyökeret és répát is.
  4. Önts fel forró vízzel, majd párold az egészet 5 percig.
  5. Add hozzá a lencsét és a többi feldarabolt zöldséget majd főzd a lencselevest további 15-20 percig, majd add hozzá a sűrített paradicsomot is.
  6. Sózd, borsozd a lencselevest, majd habard be a lencselevest a növényi tejszínnel simára kevert rizsliszttel.
  7. Kicsit főzd még, majd zárd el alatta a tűzhelyet.
  8. Végül szórd a magyaros lencselevesbe az apróra vágott petrezselyem zöldjét és ízesítsd citromlével.
  9. A magyaros lencselevest teljes kiőrlésű kenyérrel tálalhatod.

Tipp a magyaros lencseleves elkészítéséhez

  • A magyaros lencselevesből akár ki is hagyhatod a növényi tejszínt. Ebben az esetben egyszerűen szitált bele a levesbe a rizslisztet.
  • A lencseleveshez külön is tálalhatsz pl. szójajoghurtot.
  • Próbáld ki a szintén isteni finom vöröslencse levest is 🙂

Magyaros lencseleves

Mennyiség: kb. 3,5 liter

Magyaros lencseleves” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia Szilvi! En csak most talaltam rad, nagyon tetszenek a receptjeid, ki fogom probalni öket! Köszönöm a lehetöseget! Erzsike

Szólj hozzá!

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!