Kuszkusz vs. bulgur – Mi a különbség?

Kuszkusz vs. bulgur – Mi a különbség?

A kuszkusz és a bulgur bár hasonlítanak néhány tulajdonságukban, mégis nagyon különbözőek.

A kuszkusz és a bulgur megkülönböztetéséhez a fenti kép és ez a rövid írás nyújt Neked hatékony segítséget. Itt-ott talán egy kicsit szubjektív, de elsősorban a saját tapasztalataimat szeretném megosztani veled, nem csak egy száraz és unalmas lexikon bejegyzést…

Kuszkusz vs. bulgur – 4 + 1 különbség

1. különbség a kuszkusz és a  bulgur között: Megjelenés

Ha megnézed a képet, akkor láthatod, hogy a kuszkusz (1. kép) és a bulgur (2. kép) teljesen másként néz ki:

  • A bulgur színe sötétebb, mint a kuszkuszé.
  • A bulgur szemcsemérete nagyobb, mint a kuszkuszé. A bulgur töret, míg a kuszkusz kicsit nagyobb szemű grízre emlékeztet.

Ez alapján már biztos nem fogod többet összetéveszteni a bulgurt és a kuszkuszt.

2. különbség a kuszkusz és a  bulgur között: Előállítás módja

Kuszkusz előállítása: A kuszkusz hagyományosan durumbúza-darából készítik kézzel. A Wikipedia szerint a kuszkuszt ma nagyrészt iparilag állítják elő:  először előgőzölik, majd kiszárítják, amelynek végeredménye egy instant termék. Ennek megfelelően a hagyományos kuszkusz és az instant kuszkusz elkészítése eltérő.

Bulgur előállítása: A bulgur búzatöret, amely egészben párolt, majd utólag szárított és tört búzaszemekből készül. Leggyakrabban durumbúzából.

3. különbség a kuszkusz és a  bulgur között: Elkészítés módja, elkészítés ideje

A kuszkusz és a bulgur elkészítési módja tulajdonképpen nagyon hasonló: A bulgurt és a kuszkuszt elég forró vízzel felönteni és hagyni, hogy megszívják magukat.

A bulgur elkészítése során a gyorsaság (és a megszokás) kedvéért én 10 percig szoktam főzni a bulgurt, majd ezt követően állni hagyom. Korábban nem tudtam, hogyan kell “hivatalosan” bulgurt főzni, próbáltam így is, meg úgyis, és végül a “nem hivatalos” 10 perces főzéses módszer mellett maradtam.

A bulgur és a kuszkusz főzési ideje között már van különbség: A kuszkusz jelentősen gyorsabban elkészül, mint a bulgur.

4. különbség a kuszkusz és a  bulgur között: Íz

Ez egy kicsit szubjektív, de engem a kuszkusz íze inkább tésztára, míg a bulgur íze inkább rizsre vagy tarhonyára emlékeztet (attól függően, hogy milyen étel készül belőlük.)

A kuszkusz és a bulgur íze viszonylag semleges, így sokféle ételhez illenek, ill. sokféle fogást készíthetünk belőlük.

+1 különbség a kuszkusz és a  bulgur között: Származási hely

Érdekességként: Eredetileg a kuszkusz Észak-Afrika, míg a bulgur a Közel-Kelet és Törökország egyik kedvenc eledele.

Ami közös a bulgurban és a kuszkuszban:

A bulgur és a kuszkusz egészséges és egyszerűen elkészíthető. Az egészséges és változatos táplálkozás elengedhetetlen alapanyagai.

Kóstold meg mindkettőt és készíts minél több ételt bulgurral és kuszkusszal!

Legjobb bulgur receptek »

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!