Kukorica főzés – Főtt kukorica recept

Kukorica főzés – Főtt kukorica recept

A főtt kukorica elkészítése nem is olyan bonyolult dolog, bár a kukorica főzést el lehet rontani. Például ha túlfőzzük a kukoricát.

Szerencsére csupán néhány apróságot kell tudnod a kukorica főzéssel kapcsolatban, hogy a főtt kukoricád szuper jól sikerüljön 🙂 A főzési tippet Marika nénitől kaptam, aki maga termeszti a kukoricát és a kukorica főzés nagy mestere.

Így Neked is biztos sikerülni fog!

Jöjjön tehát a kukorica főzés 4+1 titka:

Kukorica főzés – 1. titok

Friss, zsenge és egészséges csemegekukoricát vásárolj! Az alapanyag minősége nagyban befolyásolja a főtt kukorica ízét!

Kukorica főzés – 2. titok

Vizsgáld meg, hogy a szemek épek-e (ne legyenek fonnyadtak, és ne legyenek kártevőre utaló jelek, pl. kukacra), a kukoricacsuhé (cső héja) legyen zöld. Sajnos sokan takarmánykukoricát adnak el, amely ízben messze el marad a finom, édes csemegekukoricától.

Kukorica főzés - a jó csemegekukorica
Kukorica főzés: A finom főtt kukorica titka a megfelelő minőségű csemegekukorica

Kukorica főzés – 3. titok

A kukoricáról távolítsd el a csuhét, amelyből egy keveset érdemes félretenned a főzéshez.
A csuhé egy részét helyezd egy nagy lábas aljára, erre tedd a kukoricacsöveket, majd újból a csuhé következik.

Kukorica főzés
Kukorica főzés: Tégy a kukorica alá és fölé kukoricacsuhét! Ettől lesz igazán finom a főtt kukorica!

Kukorica főzés – 4. titok

Az egészet öntsd fel forró vízzel, majd újra forrástól főzd fedő alatt tovább a kukoricát 10 percig. Csak gyöngyözzön a víz, ne lobogjon!

Kukorica főzés - Elkészült főtt kukorica
Kukorica főzés – Éppen elkészült a főtt kukorica. De sajnos még tűzforró!

Kukorica főzés  +1 titok

Ha készen van a főtt kukorica, hagyd egy kicsit hűlni, majd láss neki! A főtt kukorica melegen a legfinomabb!

Főtt kukorica
Kukorica főzés: Végre fogyasztható a főtt kukorica! Láss neki!

Kukorica főzés – Mi történt, ha mégsem tökéletes a főtt kukorica?

A kukorica főzés 2 leggyakoribb hibája:

Kukorica főzés – 1. hiba:

Túlfőzted a kukoricát.

Kukorica főzés – 2. hiba:

Nem megfelelő minőségű kukoricát vásároltál.

Kukorica főzése – Miért nem szabad túlfőzni a kukoricát?

Ha túl főzöd a kukoricát, akkor bizony kemény lesz. Marika néni szerint nagy butaság 1 órán át kuktában főzni a zsenge kukoricát (mert hogy volt erre példa). Ha valaki mégis így tesz, ne csodálkozzon, hogy a kukoricája kemény lesz 🙂 Vagyis maradj az újra forrástól számított 10 percnél. Kipróbáltam háromszor is, valóban működik. Én eddig 20 percig főztem, de a 10 perc valóban elegendő!

Kukorica főzése kuktában?

Sokan kérdeztétek, hogy lehet-e a kukoricát kuktában főzni.

A fentiek alapján – mivel a kukorica főzése mindössze 10 percet vesz igénybe, teljesen felesleges a kuktát előbányásznod a kamra vagy a szekrény mélyéről. Ha a kukoricát kuktában főzöd, akkor igen nagy annak a valószínűsége, hogy a kukoricát túlfőzöd! A kuktát hosszú főzést igénylő dolgokhoz találták ki, mint például a száraz bab.

Kukorica főzés – Az alapanyag minősége bizony kardinális kérdés!

A legjobb, ha piacon vagy megbízható termelőnél szerzed be a kukoricát. Vizsgáld meg a kukoricacsöveket minden esetben és kérdezd meg az eladót, hogy milyen fajta kukoricát árul (bár ez nem minden esetben garancia a kukorica jó minőségére). Ha egyszer bevált egy eladó, legközelebb is nála vásárolj!

Ha valaki nagy táblával hirdeti, hogy nála mézédes a kukorica, azért megér egy próbát. A legolcsóbb megoldás talán ebben az esetben sem a legcélravezetőbb… Inkább adj egy kicsit többet a kukoricáért, minthogy utána morgolódva-zsörtölődve fogyaszd el, mondván “már megint nem édes ez a kukorica”…

Kukorica főzés
Kukorica főzés 4 titka – Oszd meg mással is!

 

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!