Kukorica főzés – Főtt kukorica recept

Kukorica főzés – Főtt kukorica recept

A főtt kukorica elkészítése nem is olyan bonyolult dolog, bár a kukorica főzést el lehet rontani. Például ha túlfőzzük a kukoricát.

Szerencsére csupán néhány apróságot kell tudnod a kukorica főzéssel kapcsolatban, hogy a főtt kukoricád szuper jól sikerüljön 🙂 A főzési tippet Marika nénitől kaptam, aki maga termeszti a kukoricát és a kukorica főzés nagy mestere.

Így Neked is biztos sikerülni fog!

Jöjjön tehát a kukorica főzés 4+1 titka:

Kukorica főzés – 1. titok

Friss, zsenge és egészséges csemegekukoricát vásárolj! Az alapanyag minősége nagyban befolyásolja a főtt kukorica ízét!

Kukorica főzés – 2. titok

Vizsgáld meg, hogy a szemek épek-e (ne legyenek fonnyadtak, és ne legyenek kártevőre utaló jelek, pl. kukacra), a kukoricacsuhé (cső héja) legyen zöld. Sajnos sokan takarmánykukoricát adnak el, amely ízben messze el marad a finom, édes csemegekukoricától.

Kukorica főzés - a jó csemegekukorica
Kukorica főzés: A finom főtt kukorica titka a megfelelő minőségű csemegekukorica

Kukorica főzés – 3. titok

A kukoricáról távolítsd el a csuhét, amelyből egy keveset érdemes félretenned a főzéshez.
A csuhé egy részét helyezd egy nagy lábas aljára, erre tedd a kukoricacsöveket, majd újból a csuhé következik.

Kukorica főzés
Kukorica főzés: Tégy a kukorica alá és fölé kukoricacsuhét! Ettől lesz igazán finom a főtt kukorica!

Kukorica főzés – 4. titok

Az egészet öntsd fel forró vízzel, majd újra forrástól főzd fedő alatt tovább a kukoricát 10 percig. Csak gyöngyözzön a víz, ne lobogjon!

Kukorica főzés - Elkészült főtt kukorica
Kukorica főzés – Éppen elkészült a főtt kukorica. De sajnos még tűzforró!

Kukorica főzés  +1 titok

Ha készen van a főtt kukorica, hagyd egy kicsit hűlni, majd láss neki! A főtt kukorica melegen a legfinomabb!

Főtt kukorica
Kukorica főzés: Végre fogyasztható a főtt kukorica! Láss neki!

Kukorica főzés – Mi történt, ha mégsem tökéletes a főtt kukorica?

A kukorica főzés 2 leggyakoribb hibája:

Kukorica főzés – 1. hiba:

Túlfőzted a kukoricát.

Kukorica főzés – 2. hiba:

Nem megfelelő minőségű kukoricát vásároltál.

Kukorica főzése – Miért nem szabad túlfőzni a kukoricát?

Ha túl főzöd a kukoricát, akkor bizony kemény lesz. Marika néni szerint nagy butaság 1 órán át kuktában főzni a zsenge kukoricát (mert hogy volt erre példa). Ha valaki mégis így tesz, ne csodálkozzon, hogy a kukoricája kemény lesz 🙂 Vagyis maradj az újra forrástól számított 10 percnél. Kipróbáltam háromszor is, valóban működik. Én eddig 20 percig főztem, de a 10 perc valóban elegendő!

Kukorica főzése kuktában?

Sokan kérdeztétek, hogy lehet-e a kukoricát kuktában főzni.

A fentiek alapján – mivel a kukorica főzése mindössze 10 percet vesz igénybe, teljesen felesleges a kuktát előbányásznod a kamra vagy a szekrény mélyéről. Ha a kukoricát kuktában főzöd, akkor igen nagy annak a valószínűsége, hogy a kukoricát túlfőzöd! A kuktát hosszú főzést igénylő dolgokhoz találták ki, mint például a száraz bab.

Kukorica főzés – Az alapanyag minősége bizony kardinális kérdés!

A legjobb, ha piacon vagy megbízható termelőnél szerzed be a kukoricát. Vizsgáld meg a kukoricacsöveket minden esetben és kérdezd meg az eladót, hogy milyen fajta kukoricát árul (bár ez nem minden esetben garancia a kukorica jó minőségére). Ha egyszer bevált egy eladó, legközelebb is nála vásárolj!

Ha valaki nagy táblával hirdeti, hogy nála mézédes a kukorica, azért megér egy próbát. A legolcsóbb megoldás talán ebben az esetben sem a legcélravezetőbb… Inkább adj egy kicsit többet a kukoricáért, minthogy utána morgolódva-zsörtölődve fogyaszd el, mondván “már megint nem édes ez a kukorica”…

Kukorica főzés
Kukorica főzés 4 titka – Oszd meg mással is!

 

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!