Kókuszos-szedres túrótorta

Kókuszos-szedres túrótorta

Kókuszos-szedres túrótorta kókuszlisztből és nyílgyökérlisztből készült gluténmentes piskótával, könnyű túrókrémmel.

A szedres gyümölcsréteg főzés nélkül készül, így a megőrizzük a szeder tápanyagtartalmát és megmarad a gyümölcs természetes íze is. A túrókrém a kókuszkrémtől válik krémessé és kapja enyhén kókuszos ízét.

A nyílgyökérlisztet helyettesíthetjük kukoricakeményítővel vagy durumliszttel is. Az utóbbi esetben már nem lesz gluténmentes a tortánk. A szedret nem édesítettem, így az enyhén édes krém és gyümölcs kiválóan kiegészíti egymást. Ha édes szájú vagy, édesíts rajta kedved szerint!

Kókuszos-szedres túrótorta hozzávalók

Hozzávalók a gluténmentes piskótához

  • 2 tojás
  • 2 dkg kókuszliszt
  • 2 dkg nyílgyökérliszt
  • 4 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 1/4 tk sütőpor

Hozzávalók a túrókrémhez

  • 50 dkg zsírszegény túrókrém
  • 2 dl kókuszkrém
  • 10 dkg nyírfacukor vagy 14 dkg eritrit
  • 15 g zselatin

Hozzávalók a szedres gyümölcsréteghez

  • 20 dkg szeder
  • 2 ek útifű maghéj (Mi az az útifű maghéj és mire jó?)
  • (nyírfacukor, eritrit)

Hozzávalók a szedres zseléhez

  • 10 dkg szeder
  • 1/2 csomag tortazselatin (6 g)
  • (nyírfacukor, eritrit ízlésed szerint)
  • víz

Hozzávalók a túrótorta bevonásához

  • 1/2 csomag tortazselatin (6 g)
  • 125 ml víz

Kókuszos-szedres túrótorta elkészítése

Gluténmentes piskóta elkészítése

  1. A tojásfehérjéket kézi mixerrel keményre verjük, a cukrot lassan hozzáadjuk. Addig verjük, amíg fényes, kemény masszát kapunk.
  2. Hozzáadjuk egyesével a tojássárgákat, majd 4-5 percig tovább verjük a masszát.
  3. A kókuszliszt, a nyílgyökérliszt (helyettesíthetjük étkezési keményítővel is) és a sütőpor keverékét szitálva villával óvatosan beleforgatjuk (emelgetve) a tésztába.
  4. A tésztát a sütőpapírral kibélelt 18 cm-es kapcsos tortaformába öntjük öntjük.

Szedres gyümölcsréteg elkészítése

  1. A szedret leturmixoljuk és a 2/3 részébe belekeverjük az útifűmaghéjat. Ízlés szerint édesíthetjük, de savanykásan pikánsabb íze van a túróval.

Túrókrém elkészítése

  1. A túrót elkeverjük a nyírfacukorral, majd hozzákeverjük a felvert kókuszkrémet.
  2. A zselatint kevés vízzel összekeverjük, felforraljuk.
  3. A túrókrémből 1-2 kanállal a zselatinba keverünk, majd az egészet a túrókrémhez adjuk.

Szedres zselé elkészítése

  1. Akkor készítjük el, ha a tortánkat már összeállítottuk.
  2. A szeder 1/3 részét kiegészítjük annyi vízzel, hogy 125 ml-t kapjunk.
  3. Belekeverjük a tortazselatin, felforraljuk és levesszük a tűzről. Édesíthetjük, de cukor nélkül pikánsabb 🙂

Kókuszos-szedres túrótorta összeállítása

  1. A piskótára visszahelyezzük a tortakarikát. Ha a tészta kisebb, nem gond, mert a túrókrém kitölti majd. Így még szebb is lesz 🙂
  2. A piskótára vékony réteg túrókrémet simítunk, amelyre a szedres gyümölcsréteg kerül.
  3. A gyümölcsrétegre ráöntjük a maradék túrókrémet.
  4. Elkészítjük a szedres zselét. Kicsit hűtjük, majd az egészet a tortára öntjük és gyors mozdulatokkal egy hurkapálcával vagy kanál végével örvényeket húzunk bele. Igyekezzünk, mert gyorsan megköt 🙂
  5. A tortát hűtőbe helyezzük. Ha a teteje megszilárdult, bevonjuk az átlátszó tortazselatin másik felével.

 

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!