Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Kenyérsütés géppel

Kenyérsütés géppel - Teljes kiőrlésű kenyér készítése géppel
Pinterest


Kenyérsütés géppel – Nézd meg, hogyan süthetsz egészséges, fitti teljes kiőrlésű kenyeret finomliszt nélkül!

A házilag sütött kenyérnél nincs jobb 🙂

A géppel sütött kenyérnek nagy előnye, hogy  legalább tudjuk, hogy mi kerül a kenyérbe. A bolti kenyerek döntően finomlisztből készülnek és sok-sok felesleges adalékanyagot tartalmaznak. 

Nem árt tudnod, hogy minden bolti teljes kiőrlésű kenyérben van finomliszt és a kenyér sokszor a malátától barna színű. Hiába barna a kenyér, ha túl puha és ritka, mert ebben az esetben biztos nem teljes kiőrlésű kenyérrel van dolgunk. 

A géppel sütött “kockakenyér” jó választás akkor, ha valóban teljes kiőrlésű házi kenyeret szeretnél készíteni, de nincs időd a kenyér dagasztására, kelesztésére és sütésére. A kenyérsütőgép ezt mind elvégzi helyetted 🙂

 Hozzávalók a géppel sütött kenyérhez

  • 175 g durum simaliszt
  • 100 g rozs/búza/tönköly teljes kiőrlésű liszt
  • 250 g Graham-liszt (összesen 525 g liszt)
  • 1 nagy ek búzasikér
  • 2 mk só
  • 1 mk méz/nádcukor
  • 1 ek olaj
  • (lenmag, szezámmag, más magok)
  • (zöldfűszerek)
  • 320 ml víz 
  • 8 g friss élesztő (vagy 1 cs. szárított élesztő)
     

Kenyérsütés géppel

  1. A kenyérsütőgép üstjébe öntünk 320 ml langyos vizet, hozzáadjuk az 1 mk mézet és az élesztőt. Az élesztőt 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk az olajat és a sót, majd a búzasikérrel összekevert lisztet.
  3. A tetejére szórunk kb. 2 evőkanál magkeveréket.
  4. Beállítjuk a kenyérsütőgép megfelelő programját.

Kenyérsütés géppel – Fitti tippek

  • 10-15 perc múlva ellenőrizzük, hogy összeállt-e a tészta. Akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. Ha nem áll össze vagy túl kemény az állaga, az elején még adhatunk hozzá egy kevés vizet. Ha nagyon ragad, fokozatosan szórjunk még egy kis lisztet hozzá.
  • A kenyeret ízesíthetjük olívabogyóval, szárított paradicsommal, zöldfűszerekkel, stb. Ezeket kicsire vágva kb. 40 perc után kell a kenyérhez adni. Az egyik kedvencem a szárított paradicsomos és oregánós kenyér.
  • Friss élesztő helyett jó a szárított élesztő is, ebből egy csomag szükséges (50 dkg liszthez elegendő).
  • A kapott kenyér puha és nagyon finom 🙂

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

2 hozzászólás

  1. Absolon Dóra

    Megsütöttem, de az enyém nem lett ilyen szèp, beesett a közepe. Ez olyan ritkának néz ki, az enyém tömör, morzsálódó. Mit rontottam el?

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Dóra!

      Ezt így nehéz lenne megmondani. Régi a géped?

      Én már jó ideje sütőben sütöm meg a kenyeret és a kenyérsütőgépet csak a gyúráshoz használom. Erről itt találsz leírást: Házi kenyér – Finomliszt nélkül

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!