Karácsonyi kuglóf

Karácsonyi kuglóf

A narancsos-fahéjas illat télen jól esik testünknek-lelkünknek. Ez igaz a finom süteményekre is – többek között erre a finom és illatos karácsonyi kuglófra is –  amelyek szintén pozitívan hatnak a hangulatunkra.

Talán kicsit többet is nassolunk a hidegebb időszakban, mint általában, így számít, hogy milyen édességekkel „vigasztaljuk” magunkat egy-egy hideg, szürke, borongós napon… Sajnos a karácsonyi időszakban felcsúszott kilókat előbb-utóbb le kell adni (hacsak nem szeretnénk évről-évre egyre kerekebbek lenni).

Mi lenne, ha nem kellene karácsony után diétázni?

Ez is megoldható, csupán az elfogyasztott ételek minőségére és mennyiségére kell odafigyelnünk.

Ez a karácsonyi kuglóf finomliszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, a tésztája mégis habkönnyű. Mindössze néhány kanál olívaolajat és egy kevés nyírfacukrot tartalmaz, az édességről ugyanis az alma és a mazsola gondoskodik.

Így ha elkészíted ezt a karácsonyi kuglófot, igazi diétás sütemény kerül az ünnepi asztalra. Főleg, ha csak 1-2 szeletet fogyasztasz el belőle egyszerre 🙂

Próbáld ki ezt a karácsonyi kuglófot, garantáltan az egyik kedvenc sütid lesz!

Karácsonyi kuglóf hozzávalók

  • 20 dkg alma lereszelve
  • 3 tojás
  • 8-10 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 mk fahéj
  • 1 marék mazsola
  • 1 marék durvára vágott dió
  • 1 kisebb narancs leve és héja lereszelve
  • porcukor

Karácsonyi kuglóf elkészítése

  1. Először keverd habosra a 3 tojássárgáját a nyírfacukorral, majd keverd hozzá a lereszelt almát, az olívaolajat, a narancs levét (kb. 1 dl) és a narancshéjat.
  2. Keverd bele a mazsolát, majd a sütőporos, szódabikarbónás, fahéjas lisztet és a diót.
  3. Verd habbá a 3 tojásfehérjét egy csipet sóval.
  4. Forgasd a 3 tojás habját óvatosan a karácsonyi kuglóf tésztájába.
  5. Öntsd a tésztát egy kikent és kilisztezett kuglófformába, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg a karácsonyi kuglófot 50 perc alatt.
  6. Tálalás előtt szórd meg a karácsonyi kuglófot nyírfacukorból vagy nádcukorból készült porcukorral! Így olyan lesz, minta hóesés borítaná. Igazi téli-karácsonyi hangulat 🙂

Karácsonyi kuglóf

Mennyiség: 12 szelet

Sütési hőfok: 170°C

Sütési idő: 50 perc

Tippek a karácsonyi kuglóf sütéséhez

  1. A karácsonyi kuglófba mézeskalács fűszerkeveréket is tehetsz. Ettől még karácsonyibb lesz a hangulat!
  2. Ha szereted a sütőtököt, akkor sütőtökös kuglófot is készíthetsz. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy az almát nyersen lereszelt sütőtökkel helyettesítheted.
  3. A porcukrot otthon is elkészítheted úgy, hogy a nád- vagy nyírfacukrot kávédarálón ledarálod. Így elkerülheted a boltban kapható porcukrot, amely ugyebár finomított cukorból készül és egyészségügyi okokból inkább kerülendő.
  4. Karácsonykor senki sem diétázik, bár hízni sem szeretne. Ha szeretnél formában maradni, akkor kerüld a finomlisztes, fehér cukros (finomított cukor) és zsíros süteményeket.
Karácsonyi kuglóf
Mennyei karácsonyi kuglóf egészségesen

Karácsonyi kuglóf – Ti készítettétek

Ezt a szép képet Judit küldte, hát nem gyönyörű? Nagyon takaros 🙂 Köszönöm, Judit!

Judit írta: “ma elkészítettem 🙂 FENSÉGES <3 köszönöm a receptet

Karácsonyi kuglóf
Karácsonyi kuglóf szívecskékkel (Fotó: Berke-Kovács Judit)

Karácsonyi kuglóf” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szia, a marék mazsolát nem találom a leírásban, de nem is szeretem… Mit javasolsz, bármilyen aszalt gyümölcsöt használhatok helyette?

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!