Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy mivel helyettesítheted a húst, azaz mit használhatsz hús helyett.
Annak hogy ezt az írást olvasod több oka is lehet:
- Az egészségügyi állapotod nem engedi meg, hogy továbbra is a korábbi mennyiségben fogyassz húst (vagy általában véve állati fehérjét), ezért szeretnéd csökkenteni a húsfogyasztásodat kisebb vagy nagyobb mértékben. Az is lehet, hogy egészségügyi okokból egyáltalán nem ehetsz több húst.
- Úgy alakult, hogy nem szeretnél többé húst enni, mert mondjuk úgy döntöttél, hogy vegetáriánus vagy vegán leszel (Mi az a vegán?).
- Véletlenül keveredtél ide. No, ezt nem hiszem el. Véletlenek nincsenek 🙂
Bármilyen okból látogattál el erre az oldalra, remélem, megtalálod kérdésedre a választ. Most pedig térjünk rá a lényegre és nézzük meg, hogy mit használhatunk hús helyett!
Hús helyettesítése 1. – Szója
A szója három legismertebb változata, amelyeket hús helyett használhatsz:
- Tofu: szójababból készült “szójatúró” (A tofuról itt olvashatsz többet: Mi az a tofu?)
- Texturált szójafehérje, azaz szójagranulátum, szójakocka és szójaszelet.
- Tempeh, azaz fermentált szójabab.
A tofu viszonylag könnyen beszerezhető és árban is elérhető. Ha megtanuljuk helyesen elkészíteni, finom ételeket tudunk tofuból készíteni (ötletek: tofu receptek). Ez igaz a tempeh-re is. Hátránya, hogy nehezebben beszerezhető (pl. vidéken), mert viszonylag drága, ezért a bioboltok keveset vagy nem is rendelnek belőle. Pár évvel ezelőtt én voltam Szegeden az első, aki tempeh-t rendelt a bioboltba.
A texturált szójafehérje sokkal ismertebb, mint a tofu vagy a tempeh. Magyarországon is régóta kapható szójagranulátum, szójakocka és szójaszelet formájában. Mindhármat ugyanúgy tudod használni, bár a formájuk nyilván meghatározza, hogy melyikből mit érdemes készíteni. A szójagranulátum például a darált húst helyettesítheti. Kis ügyességgel és bátorsággal megdöbbentően jól lehet másolni a hagyományos húsos ételeket mind ízben, mind pedig kinézetben.
Szójakészítmény például a (zsírtalanított) szójaliszt és a szójaszósz is.
Hús helyettesítése 2. – Szejtán
A szejtán szintén alkalmas a hús helyettesítésre. A szejtán – más néven búzahús – búzafehérjéből készül. A búzafehérjét- amely tömény glutén – víz és fűszerek hozzáadásával összegyúrjuk, majd vízben kifőzzük. Az így kapott szejtánt ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a húst: felszeletelhetjük, ledarálhatjuk stb. Hogy mit főzöl belőle, csak a fantáziádon múlik. Ha ügyes vagy, jól le tudod koppintani szejtánnal a korábbi húsos ételeidet.
Tudtad, hogy az ugyanolyan mennyiségű szejtán és csirkemell megközelítőleg ugyanannyi fehérjét tartalmaz (100 gramm szejtán 23 gramm fehérje, 100 gramm csirkemell 21,2 gramm fehérje)?
Hús helyettesítése 3. – Hüvelyesek
A hüvelyesekből nagyon finom ételeket készíthetünk. Előnyük, hogy jó pár fajtájukat ismerjük, olcsók és kiadósak. A hüvelyesről érdemes tudnod, hogy kiegyensúlyozottan tartalmaznak fehérjét és összetett szénhidrátokat.
Hús helyettesítése 4. – Meglepetés!
Fehérjét természetesen nem csak a szója, a szejtán vagy a hüvelyesek tartalmaznak. Minden növény tartalmaz fehérjét kisebb vagy nagyobb mértékben.
Idetartoznak a gabonák (köles, búza stb.), a diófélék és az olajos magvak, minden zöldség és gyümölcs. Még a levélzöldségek is, mint például a spenót, a sóska, a mángold stb.
Hogy melyikben mennyi fehérje van, inkább egy másik cikkben írom meg, mert ennek boncolgatása már nagyon elvinne bennünket a témától. A fehérjék, a szükséges fehérjebevitel és a “teljes értékű fehérjék” kérdése igen összetett. Leginkább azért, mert nagyon sok tévhit él az emberekben az állati fehérjékkel és a növényi fehérjékkel kapcsolatban.
Hús helyettesítése – Melyik a legegészségesebb választás?
A fentiek közül a hüvelyesek, a friss zöldségek, gyümölcsök, a diófélék és olajos magvak számítanak a legegészségesebb választásnak Alapvetően azért, mert ezek a legtermészetesebbek. A tofu és a tempeh már feldolgozottabb élelmiszer, míg a texturált szójafehéjre a többihez viszonyítva erősen feldolgozott élelmiszernek minősül.
Minél feldolgozottabb egy élelmiszer, annál inkább eltér az eredeti, természetes formájától. Adott esetben a tofu vagy a texturált szójafehéjre a szójababtól. De erősen feldolgozott a zsírtalanított szójaliszt is. Az erjesztéssel készült szójaszósz viszont egészségesebbnek számít. Hogy mennyire egészséges a szója, szintén egy másik írásban fejteném ki.
Egyébként mi sem fogyasztunk mindennap szóját. Ha éppen szója kerül az asztalra, az jellemzően tofu és csak nagyon ritkán szójakocka.
A texturált szójafehérjét elsősorban a húsimádók kedvéért szoktam használni, mert jól elkészítve tényleg olyan, mintha hús lenne. Én nem vagyok annyira oda érte, de mások öröme az én örömöm is 🙂