Házi kenyér – Finomliszt nélkül!

Házi kenyér – Finomliszt nélkül!

Házi kenyér finomliszt nélkül, részletes recepttel és kenyérsütési tippekkel.

A házilag sütött kenyérnél nincs jobb 🙂 Bár kicsit időigényes a házi kenyér elkészítése, bőven megéri a fáradtságot.

 

A géppel sütött kenyér is nagyon jó, mert legalább tudjuk, hogy mi kerül a kenyérbe. Viszont a “kockakenyér” nem veheti fel a versenyt a saját kézzel gyúrt kenyérrel, valami olyasmit tartalmaz ugyanis, amivel a gép nem rendelkezik: a kenyér készítőjének a szeretetét. Ez pedig egy felbecsülhetetlen hozzávaló 🙂

 

Ha időt szeretnél spórolni és egyszerűbben szeretnéd a házi kenyeret megsütni, további tippeket olvashatsz az oldal alján!

Hozzávalók a házi kenyérhez

  • 22 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 22 dkg Graham-liszt
  • 22 dkg durum simaliszt
  • 3,75 dkg dkg élesztő
  • 2 mk só
  • 2 mk nádcukor
  • 4,5 dl víz
  • 1,5 ek búzasikér
  • (1 ek kömény)
  • lenmag
házi kenyér
Házi kenyér formázva, bevagdosva kelesztés előtt

Házi kenyér elkészítése

  1. A cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A szobahőmérsékletű háromféle lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a búzasikért, a sót és a köménymagot.
  3. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük az összetevőket.
  4. Az így kapott (ragacsos) masszát kissé lisztezett deszkára öntjük.
  5. A tésztát addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkre (min. 10 perc) és szép sima felületű cipót kapunk. Csak minimálisan lisztezzük a tésztát.
  6. A letakart tésztát kb. 50-60 percig kelesztjük.
  7. Ha megkelt, a tésztát „kipukkasztjuk”, azaz átgyúrjuk még egyszer, ezúttal csak rövid ideig.
  8. A megformázott cipót lisztezett tepsire helyezzük és letakarva hagyjuk még 15-20 percig kelni.
  9. A cipót a tepsire helyezés után közvetlenül díszíthetjük is: bevagdossuk a tetejét, megvizezzük és megszórjuk különböző magokkal.
  10. A kenyeret 190 fokos előmelegített sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
házi kenyér recept
Házi kenyér kelesztés közben

Házi kenyér mennyisége:

1 kg

Házi kenyér sütési hőfok:

190 fok

Házi kenyér sütési idő:

45-50 perc

Szilvi tippjei a házi kenyér sütéséhez

Ha időt szeretnél megspórolni: A kenyeret úgy is elkészítheted, hogy 50-60 percig a kenyérsütőgépet dolgoztatod, majd a kenyeret a sütőben sütöd meg.

Házi kenyér – Ti készítettétek 🙂

Ezt a szép képet Hohn Anett küldte a finomliszt nélküli házi kenyérről. Köszönöm Anett!

“Elkészítettem… Nagyon egyszerű recept, isteni finom kenyér…Hálás köszönet a receptért!” Hohn Anett

házi kenyér
Házi kenyér finomliszt nélkül – Fotó: Hohn Anett

Házi kenyér – Finomliszt nélkül!” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szia Szilvi!

    Azt szeretném kérdezni, hogy a búzasikér feltétlenül kell bele? Köszi
    Üdv: Linda

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!