Házi kenyér – Finomliszt nélkül!

Házi kenyér – Finomliszt nélkül!

Házi kenyér finomliszt nélkül, részletes recepttel és kenyérsütési tippekkel.

A házilag sütött kenyérnél nincs jobb 🙂 Bár kicsit időigényes a házi kenyér elkészítése, bőven megéri a fáradtságot.

 

A géppel sütött kenyér is nagyon jó, mert legalább tudjuk, hogy mi kerül a kenyérbe. Viszont a “kockakenyér” nem veheti fel a versenyt a saját kézzel gyúrt kenyérrel, valami olyasmit tartalmaz ugyanis, amivel a gép nem rendelkezik: a kenyér készítőjének a szeretetét. Ez pedig egy felbecsülhetetlen hozzávaló 🙂

 

Ha időt szeretnél spórolni és egyszerűbben szeretnéd a házi kenyeret megsütni, további tippeket olvashatsz az oldal alján!

Hozzávalók a házi kenyérhez

  • 22 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 22 dkg Graham-liszt
  • 22 dkg durum simaliszt
  • 3,75 dkg dkg élesztő
  • 2 mk só
  • 2 mk nádcukor
  • 4,5 dl víz
  • 1,5 ek búzasikér
  • (1 ek kömény)
  • lenmag
házi kenyér
Házi kenyér formázva, bevagdosva kelesztés előtt

Házi kenyér elkészítése

  1. A cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A szobahőmérsékletű háromféle lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a búzasikért, a sót és a köménymagot.
  3. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük az összetevőket.
  4. Az így kapott (ragacsos) masszát kissé lisztezett deszkára öntjük.
  5. A tésztát addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkre (min. 10 perc) és szép sima felületű cipót kapunk. Csak minimálisan lisztezzük a tésztát.
  6. A letakart tésztát kb. 50-60 percig kelesztjük.
  7. Ha megkelt, a tésztát „kipukkasztjuk”, azaz átgyúrjuk még egyszer, ezúttal csak rövid ideig.
  8. A megformázott cipót lisztezett tepsire helyezzük és letakarva hagyjuk még 15-20 percig kelni.
  9. A cipót a tepsire helyezés után közvetlenül díszíthetjük is: bevagdossuk a tetejét, megvizezzük és megszórjuk különböző magokkal.
  10. A kenyeret 190 fokos előmelegített sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
házi kenyér recept
Házi kenyér kelesztés közben

Házi kenyér mennyisége:

1 kg

Házi kenyér sütési hőfok:

190 fok

Házi kenyér sütési idő:

45-50 perc

Szilvi tippjei a házi kenyér sütéséhez

Ha időt szeretnél megspórolni: A kenyeret úgy is elkészítheted, hogy 50-60 percig a kenyérsütőgépet dolgoztatod, majd a kenyeret a sütőben sütöd meg.

Házi kenyér – Ti készítettétek 🙂

Ezt a szép képet Hohn Anett küldte a finomliszt nélküli házi kenyérről. Köszönöm Anett!

“Elkészítettem… Nagyon egyszerű recept, isteni finom kenyér…Hálás köszönet a receptért!” Hohn Anett

házi kenyér
Házi kenyér finomliszt nélkül – Fotó: Hohn Anett

Házi kenyér – Finomliszt nélkül!” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szia Szilvi!

    Azt szeretném kérdezni, hogy a búzasikér feltétlenül kell bele? Köszi
    Üdv: Linda

Szólj hozzá!

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!