Paradicsom befőzés: Hámozott paradicsom télire

Paradicsom befőzés: Hámozott paradicsom télire

Paradicsom befőzés gyorsan és egyszerűen: Hámozott paradicsom télire tartósítószer nélkül. A hámozottparadicsom-konzervet akár otthon is elkészítheted!

Nagyon sok ételhez használok hámozottparadicsom-konzervet, ezért most úgy döntöttem, hogy elteszek télire egy jó pár üveggel. Nagyon egyszerű elkészíteni, csupán a paradicsom hámozása kicsit időigényesebb feladat. A befőzni való paradicsomok közül a lucullust (körteparadicsom) választottam, ami kicsit édesebb és szerintem finomabb, mint a kerek befőznivaló paradicsomok. Ez már évek óta bevált lecsóhoz és tésztaszószokhoz is.

A hámozott paradicsomhoz a paradicsomléhez hasonlóan nem szükséges tartósítószer, mert a paradicsom savasságának köszönhetően saját magát tartósítja, azaz tartósítószer nélkül is eláll. Ennek természetesen feltétele, hogy a paradicsom, az üvegek és a fedők egyaránt hibátlanok legyenek.

Az üveges hámozott paradicsom nemcsak szebben mutat, de egészségesebb is, mint a konzerves változat. Ráadásul sokkal-sokkal olcsóbb és környezetbarátabb is 🙂

7-8 kg paradicsomból 5 db kisüveg (400 ml) és 6 db nagyüveg (720 ml) házi hámozott paradicsom készült.

Házi hámozott paradicsom hozzávalók

  • Befőzni való paradicsom (pl. lucullus)

Hozzávalók a paradicsom befőzéshez

  • hibátlan és tiszta üvegek, jól záródó fedők
  • természetes celofán

Hámozott paradicsom elkészítése

  1. Az üvegeket tisztára mossuk, elöblítjük, majd mikrosütőben megszárítjuk őket (mint a dzsem készítésekor). A fedőket kifőzzük és egy tiszta konyharuhán hagyjuk őket megszáradni.
  2. A paradicsomot jól átmossuk, majd adagonként szűrűvel forró vízbe merítjük, hogy le tudjuk húzni a héját. Az első adag után érdemes ellenőrizni, hogy tényleg könnyen meg tudjuk-e pucolni a paradicsomokat.
  3. A paradicsomok héját lehúzzuk és eltávolítjuk a hibás és zöld részeket.
  4. A hámozott paradicsom felét kicsit szétnyomkodjuk, botmixerrel szétzúzzuk és feltesszük főni.
  5. Közben felkockázzuk a paradicsom másik felét. Mire ezzel végzünk, fel is forr a paradicsomlevünk, és hozzáönthetjük a paradicsom darabokat is.
  6. A paradicsomot forrásig főzzük, majd üvegbe töltjük.
  7. Az üvegekre 1-2 réteg celofánt feszítünk, majd rácsavarjuk a fedőt.
  8.  A hámozott paradicsomot száraz dunsztba helyezzük legalább 2 napra.

Paradicsom befőzés: Hámozott paradicsom télire” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. szia Szilvi!

    Készítettem én is pár üveggel a hámozott paradicsomból.
    Az normális, ha az állaga hígabb, mint, ami a konzerves változatban szokott lenni?

    Köszi
    szia
    Erika

    • Szia Erika!

      Igen, normális. Mivel ezt a hámozott paradicsomot nem főzzük sokáig, nem párolog el annyi a levéből, így “vizesebb” lesz.

      Ez nem gond, mert a főzés során adhatsz hozzá egy kis sűrített paradicsomot, amitől egyrészt sűrűbb lesz (mint a bolti), másrészt intenzívebb lesz az íze is.

      Én legalábbis mindig így teszek 🙂

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!