Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Gluténmentes mézeskalács – És még cukormentes is!

Gluténmentes mézeskalács
Pinterest


Puha, gluténmentes mézeskalács csak mézből, hozzáadott cukor és liszt nélkül.

Kedves szomszédasszonyomról kiderült, hogy gluténérzékeny, így úgy gondoltam, meglepem egy kis gluténmentes mézeskaláccsal. A saját mézeskalács receptemet alakítottam át, és reménykedtem, hogy ehető lesz… Szerencsére szuper jól sikerült. A lisztes mézeskalácshoz képest jóval világosabb színű lett (a teljes kiőrlésű liszt ugye sötét színű). Az íze viszont alig különbözött az eredeti mézeskalácsomtól, így bátran ajánlom Neked is, hogy elkészítsd ezt a gluténmentes mézeskalácsot.

Ez a gluténmentes mézeskalács azonnal puha, csodálatosan illatos a benne lévő mézeskalács fűszerkeveréknek és narancshéjnak köszönhetően.

Ezt a mézeskalácsot viszonylag rövid ideig elég pihentetni (1-2 óra), de ha szeretnél előre dolgozni, akkor a mézeskalácsot akár már előző este is elkészítheted. A hűtőben biztos meg fog várni 🙂

Ezt a gluténmentes mézeskalácsot tej- és tojásérzékenyek is fogyaszthatják. Tippeket lásd a lap alján 🙂

Ha még nem sütöttél gluténmentes mézeskalácsot és szeretnél egy tényleg azonnal puha gluténmentes mézeskalács receptet, akkor készítsd el ezt a remek karácsonyi sütit!

Gluténmentes mézeskalács hozzávalók

  • 20 dkg gluténmentes liszt (Schär Mix B)
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg margarin (tejmentes, pl. Liga) / kókuszzsír
  • 1/2 mk sütőpor
  • 1/2 mk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kis narancs héja és kb. fél narancs leve (elhagyható)

Gluténmentes mézeskalács elkészítése

  1. Kézi habverővel habosra keverjük a szobahőmérsékletű mézet és a puha margarint / kókuszzsírt.
  2. Lassan hozzádolgozzuk a mézeskalács fűszerkeverékkel és sütőporral elkevert gluténmentes lisztet.
  3. A mézeskalácsot a hűtőben pihentetjük 1-2 órát. A kissé ragacsos tészta ez idő alatt jól nyújthatóvá válik.
  4. A mézeskalács tésztáját fél centi vastagra nyújtjuk kilisztezett deszkán, tetszőleges formákat szúrunk ki belőle.
  5. A mézeskalács figurákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük (nekem 1 tepsi süti lett belőle).

Gluténmentes mézeskalács – Sütési tippek

  1. Ha szeretnél többet tudni a mézeskalács készítéséről és sütéséről, akkor olvasd el a Tökéletes mézeskalács 3 titka írásomat is. Itt arról olvashatsz, hogy hogyan kerülheted el a tipikus mézeskalács sütési hibákat: pl. hogy olyan kemény a mézeskalács, hogy várni kell, míg annyira megpuhul, hogy egyáltalán meg lehet enni. Igazából, ha jól csinálod a mézeskalácsot (és persze jó a recept!), akkor a mézeskalácsnak egyáltalán nem kell puhulni, mert a jó mézeskalács egyébként is azonnal puha. Ha kemény, akkor vagy a recepttel van a gond, vagy az elkészítés során vétettél valamilyen hibát.
  2. Tej- és tojásmentes mézeskalács: Ez a mézeskalács nem csak gluténmentes, hanem tojás- és tejmentes is. Ha tejmentes mézeskalácsot szeretnéd, akkor használj tejmentes margarint (pl. Liga margarin) vagy kókuszzsírt! A vaj tejből készül, így tejtermék.

 

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!