Gluténmentes mézeskalács – És még cukormentes is!

Gluténmentes mézeskalács – És még cukormentes is!

Puha, gluténmentes mézeskalács csak mézből, hozzáadott cukor és liszt nélkül.

Kedves szomszédasszonyomról kiderült, hogy gluténérzékeny, így úgy gondoltam, meglepem egy kis gluténmentes mézeskaláccsal. A saját mézeskalács receptemet alakítottam át, és reménykedtem, hogy ehető lesz… Szerencsére szuper jól sikerült. A lisztes mézeskalácshoz képest jóval világosabb színű lett (a teljes kiőrlésű liszt ugye sötét színű). Az íze viszont alig különbözött az eredeti mézeskalácsomtól, így bátran ajánlom Neked is, hogy elkészítsd ezt a gluténmentes mézeskalácsot.

Ez a gluténmentes mézeskalács azonnal puha, csodálatosan illatos a benne lévő mézeskalács fűszerkeveréknek és narancshéjnak köszönhetően.

Ezt a mézeskalácsot viszonylag rövid ideig elég pihentetni (1-2 óra), de ha szeretnél előre dolgozni, akkor a mézeskalácsot akár már előző este is elkészítheted. A hűtőben biztos meg fog várni 🙂

Ezt a gluténmentes mézeskalácsot tej- és tojásérzékenyek is fogyaszthatják. Tippeket lásd a lap alján 🙂

Ha még nem sütöttél gluténmentes mézeskalácsot és szeretnél egy tényleg azonnal puha gluténmentes mézeskalács receptet, akkor készítsd el ezt a remek karácsonyi sütit!

Gluténmentes mézeskalács hozzávalók

  • 20 dkg gluténmentes liszt (Schär Mix B)
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg margarin (tejmentes, pl. Liga) / kókuszzsír
  • 1/2 mk sütőpor
  • 1/2 mk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kis narancs héja és kb. fél narancs leve (elhagyható)

Gluténmentes mézeskalács elkészítése

  1. Kézi habverővel habosra keverjük a szobahőmérsékletű mézet és a puha margarint / kókuszzsírt.
  2. Lassan hozzádolgozzuk a mézeskalács fűszerkeverékkel és sütőporral elkevert gluténmentes lisztet.
  3. A mézeskalácsot a hűtőben pihentetjük 1-2 órát. A kissé ragacsos tészta ez idő alatt jól nyújthatóvá válik.
  4. A mézeskalács tésztáját fél centi vastagra nyújtjuk kilisztezett deszkán, tetszőleges formákat szúrunk ki belőle.
  5. A mézeskalács figurákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük (nekem 1 tepsi süti lett belőle).

Gluténmentes mézeskalács – Sütési tippek

  1. Ha szeretnél többet tudni a mézeskalács készítéséről és sütéséről, akkor olvasd el a Tökéletes mézeskalács 3 titka írásomat is. Itt arról olvashatsz, hogy hogyan kerülheted el a tipikus mézeskalács sütési hibákat: pl. hogy olyan kemény a mézeskalács, hogy várni kell, míg annyira megpuhul, hogy egyáltalán meg lehet enni. Igazából, ha jól csinálod a mézeskalácsot (és persze jó a recept!), akkor a mézeskalácsnak egyáltalán nem kell puhulni, mert a jó mézeskalács egyébként is azonnal puha. Ha kemény, akkor vagy a recepttel van a gond, vagy az elkészítés során vétettél valamilyen hibát.
  2. Tej- és tojásmentes mézeskalács: Ez a mézeskalács nem csak gluténmentes, hanem tojás- és tejmentes is. Ha tejmentes mézeskalácsot szeretnéd, akkor használj tejmentes margarint (pl. Liga margarin) vagy kókuszzsírt! A vaj tejből készül, így tejtermék.

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!