Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Eszterházy torta – Liszt- és cukormentesen!

Eszterházy torta cukor és liszt nélkül
Pinterest


Részletes Eszterházy torta recept: az eredeti Eszterházy-torta reform módon, azaz liszt nélkül, csökkentett zsírtartalommal, cukor nélkül, természetes alapanyagokból, sok-sok dióval.

Még az Eszterházy-tortát is el lehet készíteni egészségesebben. Fehér (finomított) cukrot csak a torta tetején használt étcsokoládé és fehér csoki tartalmaz kis mennyiségben.

Ez a torta igazi kihívást jelentett. Először a recept újragondolása, majd pedig az elkészítése. Mivel elég sok buktatója van ennek a tortának, úgy gondoltam, hogy a lehető legrészletesebben írom le recept elkészítését, hogy biztos sikerrel járjon az is, aki kevésbé gyakorlott a tortasütésben. Kicsit időigényes, de megéri a fáradtságot.

Eszterházy torta hozzávalók

Tortalapok az Eszterházy-tortához (5 db):

  • 10 db tojásfehérje
  • 300 g darált dió
  • 150 g nyírfacukor (xilit)
  • csipet só
  • 25 g nyílgyökérliszt/keményítő

Krém az Eszterházy-tortához:

  • 10 tojássárgája
  • 12 dkg nyírfacukor (xilit) vagy 17 dkg eritrit
  • 60 g darált dió
  • 150 g vaj
  • 10 g zselatin
  • 500 ml tej
  • 50 ml víz

Eszterházy-torta díszítéséhez:

  • 100 g min. 70%-os étcsokoládé + 1 ek étolaj
  • 30 g fehér csoki + 1 tk étolaj
  • 40 g darált dió

Eszterházy-torta elkészítése

Krém az Eszterházy-tortához:

A krém időigényes abból a szempontból, hogy a zselatin működését is be kell várnunk, a híg krémmel ugyanis nem tudjuk betölteni a tortát. Így érdemes a krémmel kezdenünk a tortasütést.

  1. A tejet feltesszük forrni.
  2. A tojássárgákat a cukorral kézi mixer segítségével habosra verjük.
  3. Ha tej felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, a tojássárgákat lassan, adagonként kézi habverővel a tejbe keverjük (ez még nagyon híg ebben a formában).
  4. Nem forraljuk fel, mert összerántja a tojássárgákat, hanem félretesszük hűlni.
  5. A darát diót (60 g) egy wokban vagy serpenyőben megpirítjuk szárazon.
  6. A zselatint elkeverjük a vízzel, felfőzzük a leírás szerint, majd a langyos tojássárgás tejhez adjuk.
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni. A zselatinnak szüksége van legalább egy órára, hogy elkezdjen működni. Minél hidegebb helyre rakjuk, annál gyorsabb a folyamat (ha már kihűlt, a mélyhűtővel rásegíthetünk).Kézi mixerrel felhabosítjuk a vajat, majd a besűrűsödött zselatinos krémhez adjuk. (Ha melegen vagy akár langyosan adjuk hozzá, a vajat összerántja, és szemcséssé válik a krém.)

Eszterházy-torta lapjainak elkészítése:

  1. A 24 cm-es torta alját ötször körbe rajzoljuk a sütőpapíron úgy, hogy a vonal jól látszódjon. Így lesz 5 db téglalap alakú papírunk, amely széleitől a körök 2-3 cm-re helyezkednek el.
  2. A tojásfehérjéket egy nagy tálban a csipet sóval felverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd az egészet kemény habbá verjük.
  3. A nyílgyökérliszttel elkevert darált diót óvatosan beleforgatjuk.
  4. A papírokat egyesével, a rajzolt felükkel lefelé fordítva tepsire, ill. a konyhapultra helyezzük. A tésztát egyformán szétosztjuk a körökön, egy torta kenőkéssel (“palacsintafordító”) egyenletesen szétsimítjuk a körvonalakig. A szélük is legyen olyan vastag, mint az egész lap (húzzuk vissza a szélüket a késsel, ha elvékonyodtak), különben elszakadhatnak a papír lehúzásakor.
  5. A lapokat egyenként, a sütő felülről számított második szintjén 190 fokon 10-12 perc alatt megsütjük (míg kissé megbarnul a teteje).
  6. A kisült lapot lefelé fordítjuk, kicsit hagyjuk hűlni, a szélén körbe kissé meglazítjuk a papírt, majd a papírt kétoldalt feszesen tartva óvatosan lehúzzuk a tésztáról.

Az Eszterházy-torta összeállítása:

  1. A krémből 2 kanálnyit félreteszünk.
  2. Egy lapot a tortakarikába helyezünk és megkenjük a krém 1/4 részével. Ezt megismételjük a maradék 4 lappal is.
  3. Az ötödik lap tetejét szabadon hagyjuk.
  4. Az egész tortát betesszük a hűtőbe, hagyjuk hogy a torta összeálljon. Ha elég szilárd volt a krém, ez nem feltétlenül szükséges, de talán jobb, ha egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Az Eszterházy-torta díszítése:

  1. A torta oldalát kisimítjuk a félretett krémmel, majd megszórjuk a darált dióval.
  2. Az étcsokoládét és a fehér csokit az étolajjal egy-egy edényben gőz fölött felolvasztjuk (nagyjából egyszerre legyenek készen).
  3. Az étcsokoládét a torta tetejére öntjük, a tortakenővel szépen elsimítjuk.
  4. A fehér csokit egy zacskóba töltjük, kis lyukat vágunk a sarkán, majd lassan, a torta közepétől kifelé haladva spirált rajzolunk a tortára.
  5. Fogpiszkálóval sugárirányba kifelé haladva csíkokat húzunk: először negyedeljük, majd a negyedeket is felezzük.
  6. Ezután minden cikket felezünk még egyszer, de most kintről a torta közepe felé haladva.
  7. (Fordítva is haladhatunk: először a csokimáz, utána a torta oldala. Kinek hogy kényelmes.)

Eszterházy torta

Tortaforma mérete: 24 cm

Fitti kulisszatitkok – Miben más a fitti Eszterházy-torta recept a hagyományos Eszterházy-torta recepthez képest?

A hagyományos recept nagyon sok cukrot és zsírt tartalmaz. A tésztához javasolt cukor mennyiségét kevesebb, mint a felére csökkentettem, ami a tészta állagát nem befolyásolta. A krémhez adott cukorral és vajjal is ugyanez történt, vagyis ezeket is megfeleztem. A tésztához nyílgyökérlisztet használtam, de ha nem vagy gluténérzékeny, például durum simaliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel is helyettesítheted.

A megspórolt cukrot a tésztában dióval kompenzáltam, a krém vajmennyiségét pedig azzal, hogy az összes tojássárgáját felhasználtam (a térfogatot vissza kell valamilyen formában állítani). A torta tetejére csokoládé került a fondant-t (cukormáz, tömény cukor, így meg se próbáltam) helyett, mégpedig sötét alapon fehér csíkokkal, mert az étcsokoládéban jóval kevesebb cukor van, mint a fehér csokiban. A torta bár értékes alapanyagokból készült és sok tápanyagot is tartalmaz, semmiféleképpen sem nevezhető diétásnak. Egy-egy nagyobb alkalomra viszont tökéletes desszert 🙂

A krémet sokan pudingból főzik. Ebben az esetben kárba veszne a 10 tojássárgája, nem beszélve arról, hogy a saját készítésű házi krém sokkal, de sokkal finomabb. A legtöbb receptben csak a krém felét készítik el, ami nagyon kevés ahhoz, hogy az 5 lapot meg tudjuk kenni és a torta oldalára is jusson. Ha mégis marad, biztos fel tudjuk még használni, például még egy sütihez 🙂 (Nekem nagyon kevés maradt.)

A krémet tetszés szerint édesíthetjük. A javasolt 120 g nyírfacukor (xilit) tovább csökkenthető, ill. helyettesíthető steviával is. A sárga krém viszont a nádcukortól barna lesz, ami esztétikailag nem annyira előnyös, mert a tészta is barna, így a rétegek nem fognak látszani. Ha kevésbé édesen szeretjük a sütiket, akkor nyugodtan spórolhatunk a krém édesítésén. Nekem édesebb volt így a torta, mint ahogy szeretem, de mivel szülinapra készült, így a szülinapos ízlését vettem figyelembe 🙂

Eszterházy torta - diétás süti

Eszterházy torta liszt és cukor nélkül

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

2 hozzászólás

  1. Bus Melinda

    Kedves Szilvia!
    Nagy örömmel alkalmazom a receptjeidben leírtakat, néhány napja például a sütőtökös kuglófod remekelt a családomnál. Gyakorlott háziasszony vagyok , ennek ellenére mindössze néhány olyan süteményt tudtam elkészíteni saját kútfőmből eddig, ami csökkentett energiatartalommal bírt,mert nehezen találtam meg az összehangolt arányokat a módosításokkal. A receptjeid és részletes leírásaid segítettek abban, hogy újra tudjam gondolni a sütemények elkészítését, és mindezt úgy, hogy egy esztétikus, finom, a korábbihoz képest egészségesebb meglepetéssel állhassak a család elé. Köszönöm!

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Kedves Melinda! Köszönöm a visszajelzést és sok sikert a további sütéshez!

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!