Eszterházy torta

Eszterházy torta

Részletes Eszterházy torta recept: az eredeti Eszterházy-torta reform módon, azaz liszt nélkül, csökkentett zsírtartalommal, cukor nélkül, természetes alapanyagokból, sok-sok dióval.

Még az Eszterházy-tortát is el lehet készíteni egészségesebben. Fehér (finomított) cukrot csak a torta tetején használt étcsokoládé és fehér csoki tartalmaz kis mennyiségben.

Ez a torta igazi kihívást jelentett. Először a recept újragondolása, majd pedig az elkészítése. Mivel elég sok buktatója van ennek a tortának, úgy gondoltam, hogy a lehető legrészletesebben írom le recept elkészítését, hogy biztos sikerrel járjon az is, aki kevésbé gyakorlott a tortasütésben. Kicsit időigényes, de megéri a fáradtságot.

Eszterházy torta hozzávalók

Tortalapok az Eszterházy-tortához (5 db):

  • 10 db tojásfehérje
  • 300 g darált dió
  • 150 g nyírfacukor (xilit)
  • csipet só
  • 25 g nyílgyökérliszt/keményítő

Krém az Eszterházy-tortához:

  • 10 tojássárgája
  • 12 dkg nyírfacukor (xilit) vagy 17 dkg eritrit
  • 60 g darált dió
  • 150 g vaj
  • 10 g zselatin
  • 500 ml tej
  • 50 ml víz

Eszterházy-torta díszítéséhez:

  • 100 g min. 70%-os étcsokoládé + 1 ek étolaj
  • 30 g fehér csoki + 1 tk étolaj
  • 40 g darált dió

Eszterházy-torta elkészítése

Krém az Eszterházy-tortához:

A krém időigényes abból a szempontból, hogy a zselatin működését is be kell várnunk, a híg krémmel ugyanis nem tudjuk betölteni a tortát. Így érdemes a krémmel kezdenünk a tortasütést.

  1. A tejet feltesszük forrni.
  2. A tojássárgákat a cukorral kézi mixer segítségével habosra verjük.
  3. Ha tej felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, a tojássárgákat lassan, adagonként kézi habverővel a tejbe keverjük (ez még nagyon híg ebben a formában).
  4. Nem forraljuk fel, mert összerántja a tojássárgákat, hanem félretesszük hűlni.
  5. A darát diót (60 g) egy wokban vagy serpenyőben megpirítjuk szárazon.
  6. A zselatint elkeverjük a vízzel, felfőzzük a leírás szerint, majd a langyos tojássárgás tejhez adjuk.
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni. A zselatinnak szüksége van legalább egy órára, hogy elkezdjen működni. Minél hidegebb helyre rakjuk, annál gyorsabb a folyamat (ha már kihűlt, a mélyhűtővel rásegíthetünk).Kézi mixerrel felhabosítjuk a vajat, majd a besűrűsödött zselatinos krémhez adjuk. (Ha melegen vagy akár langyosan adjuk hozzá, a vajat összerántja, és szemcséssé válik a krém.)

Eszterházy-torta lapjainak elkészítése:

  1. A 24 cm-es torta alját ötször körbe rajzoljuk a sütőpapíron úgy, hogy a vonal jól látszódjon. Így lesz 5 db téglalap alakú papírunk, amely széleitől a körök 2-3 cm-re helyezkednek el.
  2. A tojásfehérjéket egy nagy tálban a csipet sóval felverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd az egészet kemény habbá verjük.
  3. A nyílgyökérliszttel elkevert darált diót óvatosan beleforgatjuk.
  4. A papírokat egyesével, a rajzolt felükkel lefelé fordítva tepsire, ill. a konyhapultra helyezzük. A tésztát egyformán szétosztjuk a körökön, egy torta kenőkéssel (“palacsintafordító”) egyenletesen szétsimítjuk a körvonalakig. A szélük is legyen olyan vastag, mint az egész lap (húzzuk vissza a szélüket a késsel, ha elvékonyodtak), különben elszakadhatnak a papír lehúzásakor.
  5. A lapokat egyenként, a sütő felülről számított második szintjén 190 fokon 10-12 perc alatt megsütjük (míg kissé megbarnul a teteje).
  6. A kisült lapot lefelé fordítjuk, kicsit hagyjuk hűlni, a szélén körbe kissé meglazítjuk a papírt, majd a papírt kétoldalt feszesen tartva óvatosan lehúzzuk a tésztáról.

Az Eszterházy-torta összeállítása:

  1. A krémből 2 kanálnyit félreteszünk.
  2. Egy lapot a tortakarikába helyezünk és megkenjük a krém 1/4 részével. Ezt megismételjük a maradék 4 lappal is.
  3. Az ötödik lap tetejét szabadon hagyjuk.
  4. Az egész tortát betesszük a hűtőbe, hagyjuk hogy a torta összeálljon. Ha elég szilárd volt a krém, ez nem feltétlenül szükséges, de talán jobb, ha egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Az Eszterházy-torta díszítése:

  1. A torta oldalát kisimítjuk a félretett krémmel, majd megszórjuk a darált dióval.
  2. Az étcsokoládét és a fehér csokit az étolajjal egy-egy edényben gőz fölött felolvasztjuk (nagyjából egyszerre legyenek készen).
  3. Az étcsokoládét a torta tetejére öntjük, a tortakenővel szépen elsimítjuk.
  4. A fehér csokit egy zacskóba töltjük, kis lyukat vágunk a sarkán, majd lassan, a torta közepétől kifelé haladva spirált rajzolunk a tortára.
  5. Fogpiszkálóval sugárirányba kifelé haladva csíkokat húzunk: először negyedeljük, majd a negyedeket is felezzük.
  6. Ezután minden cikket felezünk még egyszer, de most kintről a torta közepe felé haladva.
  7. (Fordítva is haladhatunk: először a csokimáz, utána a torta oldala. Kinek hogy kényelmes.)

Eszterházy torta

Tortaforma mérete: 24 cm

Fitti kulisszatitkok – Miben más a fitti Eszterházy-torta recept a hagyományos Eszterházy-torta recepthez képest?

A hagyományos recept nagyon sok cukrot és zsírt tartalmaz. A tésztához javasolt cukor mennyiségét kevesebb, mint a felére csökkentettem, ami a tészta állagát nem befolyásolta. A krémhez adott cukorral és vajjal is ugyanez történt, vagyis ezeket is megfeleztem. A tésztához nyílgyökérlisztet használtam, de ha nem vagy gluténérzékeny, például durum simaliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel is helyettesítheted.

A megspórolt cukrot a tésztában dióval kompenzáltam, a krém vajmennyiségét pedig azzal, hogy az összes tojássárgáját felhasználtam (a térfogatot vissza kell valamilyen formában állítani). A torta tetejére csokoládé került a fondant-t (cukormáz, tömény cukor, így meg se próbáltam) helyett, mégpedig sötét alapon fehér csíkokkal, mert az étcsokoládéban jóval kevesebb cukor van, mint a fehér csokiban. A torta bár értékes alapanyagokból készült és sok tápanyagot is tartalmaz, semmiféleképpen sem nevezhető diétásnak. Egy-egy nagyobb alkalomra viszont tökéletes desszert 🙂

A krémet sokan pudingból főzik. Ebben az esetben kárba veszne a 10 tojássárgája, nem beszélve arról, hogy a saját készítésű házi krém sokkal, de sokkal finomabb. A legtöbb receptben csak a krém felét készítik el, ami nagyon kevés ahhoz, hogy az 5 lapot meg tudjuk kenni és a torta oldalára is jusson. Ha mégis marad, biztos fel tudjuk még használni, például még egy sütihez 🙂 (Nekem nagyon kevés maradt.)

A krémet tetszés szerint édesíthetjük. A javasolt 120 g nyírfacukor (xilit) tovább csökkenthető, ill. helyettesíthető steviával is. A sárga krém viszont a nádcukortól barna lesz, ami esztétikailag nem annyira előnyös, mert a tészta is barna, így a rétegek nem fognak látszani. Ha kevésbé édesen szeretjük a sütiket, akkor nyugodtan spórolhatunk a krém édesítésén. Nekem édesebb volt így a torta, mint ahogy szeretem, de mivel szülinapra készült, így a szülinapos ízlését vettem figyelembe 🙂

Eszterházy torta - diétás süti
Eszterházy torta liszt és cukor nélkül

Eszterházy torta” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Szilvia!
    Nagy örömmel alkalmazom a receptjeidben leírtakat, néhány napja például a sütőtökös kuglófod remekelt a családomnál. Gyakorlott háziasszony vagyok , ennek ellenére mindössze néhány olyan süteményt tudtam elkészíteni saját kútfőmből eddig, ami csökkentett energiatartalommal bírt,mert nehezen találtam meg az összehangolt arányokat a módosításokkal. A receptjeid és részletes leírásaid segítettek abban, hogy újra tudjam gondolni a sütemények elkészítését, és mindezt úgy, hogy egy esztétikus, finom, a korábbihoz képest egészségesebb meglepetéssel állhassak a család elé. Köszönöm!

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!