Illatos, vaníliás, ragyogóan piros eperdzsem hozzáadott finomított cukor és tartósítószer nélkül. Nálunk az eperdzsem az abszolút díjnyertes az összes dzsem közül 🙂 Na jó, még a meggy-málna is nagy kedvenc…
Eperdzsem hozzávalók
- 5 kg letisztított sötét piros eper
- 25 g stabark növényi zselésítő por
- őrölt vanília
- 1,5 kk stevia
- 10 dkg nyírfacukor (xilit) / nádcukor / 14 dkg eritrit
A befőzéshez:
- 13 csavaros kisüveg (320 ml)
- természetes celofán (nem műanyag)
- nátrium-benzoát
Eperdzsem elkészítése
- Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
- A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket. (Ezek után jogos a kérdés, hogy a mikró mit is csinál az ételeinkkel melegítés közben.)
- A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
- A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
- A gyümölcsöt alaposan átmossuk, megtisztítjuk a felesleges részektől.
- A nagyobbik részét kicsit szétnyomkodjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk.
- A darabolt gyümölcsöt félreteszünk, a többit feltesszük főni.
- Ha már majdnem felforrt, hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat is.
- Belekeverjük a kevés nyírfacukorral elkevert stabarkot és az őrölt vaníliát.
- Még 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a dzsemet a tűzről.
- Egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először félig, majd teljesen (nem kell színig önteni).
- A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van).
- Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
- Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).
Tipp
Mivel a tartósítószert nem keverjük a dzsembe, felbontás után egy héten belül érdemes elfogyasztani, hogy meg ne romoljon.További hasznos infók az édesítésről és a tartósítószerekről
Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!