Eperdzsem – Cukor nélkül!

Eperdzsem – Cukor nélkül!

Isteni finom eperdzsem hozzáadott finomított cukor és tartósítószer nélkül. Ha hiszed, hanem, az eperdzsem cukor nélkül is eláll 🙂
Nálunk az eperdzsem az abszolút díjnyertes az összes dzsem közül 🙂 Na jó, még a meggy-málna is nagy kedvenc…
Az eperdzsemet korábban zselésítővel készítettem, de ennek a működéséhez szükség volt az előírt cukormennyiségre. Mivel a cukrot ki akartam spórolni a dzsemből, 2016-ban áttértem egy másik sűrítőre, a Stabarkra (Stabark, a növényi zselésítő). A dzsemek így is szuperül elállnak 🙂

Eperdzsem hozzávalók

  • 5 kg letisztított érett és édes eper
  • 25 g stabark növényi zselésítő por
  • őrölt vanília
  • 1,5 kk stevia
  • 10-20 dkg nyírfacukor (xilit) / nádcukor / 15-30 dkg eritrit
A befőzéshez:
  • 13 csavaros kisüveg (320 ml)
  • természetes celofán (nem műanyag)
  • nátrium-benzoát

Eperdzsem elkészítése

  1. Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
  2. A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket. (Ezek után jogos a kérdés, hogy a mikró mit is csinál az ételeinkkel melegítés közben.)
  3. A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
  4. A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
  5. A gyümölcsöt alaposan átmossuk, megtisztítjuk a felesleges részektől.
  6. A nagyobbik részét kicsit szétnyomkodjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk.
  7. A darabolt gyümölcsöt félreteszünk, a többit feltesszük főni.
  8. Ha már majdnem felforrt, hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat is.
  9. Belekeverjük a kevés nyírfacukorral elkevert stabarkot és az őrölt vaníliát.
  10. Még 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a dzsemet a tűzről.
  11. Egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először félig, majd teljesen (nem kell színig önteni).
  12. A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van).
  13. Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
  14. Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra). 

Eperdzsem – Hasznos tippek

  • Mivel a tartósítószert nem keverjük a dzsembe, felbontás után egy héten belül érdemes elfogyasztani, hogy meg ne romoljon.További hasznos infók az édesítésről és a tartósítószerekről
  • Hogy mennyi édesítőszert teszel a dzsembe, az ízléseden múlik. No és persze az eper minőségén. Ha mézédes az epred, nagyon kevés cukor is elég hozzá.
  • Éretlen, rossz minőségű epret nem érdemes befőzni, mert csak rengeteg cukor hozzáadásával lehet az eperdzsemet ehetővé tenni…
  • Az 5 kg letisztított eperhez kb. 7 kg epret kell vásárolnod. Ha apró az eper, akkor ennél többre is szükség lehet. Én a biztonság kedvéért mindig 10 kg-ot veszek, mert az előkészületek során sok epernek lába kél, azaz megesszük 🙂

*** Eperdzsem recept frissítve: 2018. május

 

Szólj hozzá!

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!