Dzsem készítése cukor és tartósítószer nélkül

Dzsem készítése cukor és tartósítószer nélkül

Hogyan készíts valódi gyümölcsízű dzsemet 100% gyümölcsből, cukor és tartósítószer nélkül?

Lehet, hogy nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű finom, igazán gyümölcsízű dzsemeket készíteni. Ehhez nincs szükség sem kristálycukorra, sem a hagyományos dzsemfixre. Sőt még a tartósítószert is kispórolhatjuk, legalábbis nem feltétlenül szükséges a dzsembe kevernünk.

A (csaknem) cukormentes dzsemekig én is évek alatt jutottam el…

Először lekvárok cukormentes készítésével kísérleteztem, nagyon soknak tartottam a hozzáadott cukor mennyiségét (lekvárok, dzsemek min. 50%-a általában cukor!), ezért folyamatosan csökkentettem, majd végül el is hagytam. A lekvár így sokkal finomabb lett, már “nem ragadt tőle össze a szánk”. Ezután jöttek a cukormentes dzsemek, de a dzsemfixek nem működtek cukor nélkül. Végül találtam egy növényi alapú zselésítőt, a stabarkot, ami megoldotta ezt a problémát is.

Néhány évvel ezelőtt kaptam egy kis füzetkét (lásd lent), amely segítségével a tartósítószer-mentességet is sikerült megvalósítani. Most szeretném megosztani veled a dzsemkészítéssel kapcsolatos személyes tapasztalataimat, remélve, hogy esetleg Te is kedvet kapsz az otthoni egészségtudatos befőzéshez 🙂

  Először is: Miért érdemes ezzel a módszerrel elkészítenünk a dzsemeket?

  1. ÉRV: A legfontosabb érv: így a legfinomabbak 🙂
  2. ÉRV: A befőzés így kevésbé idő- és munkaigényes. Ugye nem szeretsz (vagy nincs időd) egész nap a konyhában ácsorogni?
  3. ÉRV: A gyümölcsök a rövid főzés miatt kevésbé károsodnak.
  4.  ÉRV: A finomított cukor csak kalóriákat tartalmaz, a tápanyagtartalma nulla, viszont az emésztéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat elvonja a szervezettől. Használjunk helyette steviát vagy kis mennyiségben nyírfacukrot, mézet, esetleg nádcukrot.
  5. ÉRV: Az így elkészített dzsem megfelelő korú gyerekeknek is ajánlható. Legalább nem szoknak rá a túlzott édes ízre.
  6. ÉRV: Ha télen majd kinyitod az üveget, rájössz majd, hogy miért érte meg így eltenni a dzsemet: Az illata és az íze a finom, friss gyümölcsre és persze a nyárra emlékeztet.

Hozzávalók a cukormentes dzsemekhez

A dzsemhez:

  • 5 kg letisztított gyümölcs
  • Stabark növényi zselésítő por
  • (stevia, nyírfacukor, méz, nádcukor) 

A befőzéshez:

  • 13 csavaros kisüveg (320 ml)
  • természetes celofán (nem műanyag)
  • nátrium-benzoát

 Cukormentes dzsemek készítése

  1. Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
  2. A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket. (Ezek után jogos a kérdés, hogy a mikró mit is csinál az ételeinkkel melegítés közben.)
  3. A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
  4. A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
  5. A gyümölcsöt alaposan átmossuk, megtisztítjuk a felesleges részektől.
  6. A nagyobbik részét kicsit összeturmixoljuk/szétnyomkodjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk.
  7. A darabolt gyümölcsöt félreteszünk, a többit feltesszük főni.
  8. Ha már majdnem felforrt, hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat is.
  9. Belekeverjük a kevés nyírfacukorral elkevert stabarkot (5 kg-hoz 10 dkg elegendő + a végén még 1-1,5 kávéskanál stevia), vagy ha teljesen cukormentesen szeretnénk, akkor beleszitáljuk a stabarkot. Ez egy természetes növényi zselésítő, egyszerű használni, nem csomósodik. Cukorral elkeverve könnyebben oldódik, a szitálás kicsit időigényesebb.
  10. Még 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a dzsemet a tűzről.
  11. Egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először félig, majd teljesen (nem kell színig önteni).
  12. A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van).
  13. Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
  14. Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).

Dzsemek édesítése – Tippek

  • Ha nagyon szeretnénk, már az üvegbe kerülő dzsemet is édesíthetjük. Ehhez elsősorban a por alakú steviát javasolnám. Mindig csak keveset tegyünk a dzsemhez, közben kóstoljuk, hogy megfelelő-e. Ha túl sokat használunk belőle, lehet, hogy mellékíze lesz. A stevia íze márkánként is változhat.
  • Használhatunk nyírfacukrot (xilit) és nádcukrot is, de inkább kevesebbet, hisz a természetes íz a cél. A stabark nyírfacukorral vagy nádcukorral elkeverve könnyebben oldódik. A nyírfacukor nagy mennyiségben hasmenést is okozhat!
  • Az elkészített dzsemet utólag is ízesíthetjük. Felbontás után keverjünk hozzá mézet. Mivel nem főzzük, megmarad a méz tápanyagtartalma is.
  • Kajszibarackhoz és szilvához például nem szükséges édesítőszer, esetleg nagyon kevés stevia, mert igen magas a gyümölcscukor-tartalmuk.

Hasznos tudnivalók a befőzéshez

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!