Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Dzsem készítése cukor és tartósítószer nélkül

Dzsem készítése cukor nélkül
Pinterest


Hogyan készíts valódi gyümölcsízű dzsemet 100% gyümölcsből, cukor és tartósítószer nélkül?

Lehet, hogy nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű finom, igazán gyümölcsízű dzsemeket készíteni. Ehhez nincs szükség sem kristálycukorra, sem a hagyományos dzsemfixre. Sőt még a tartósítószert is kispórolhatjuk, legalábbis nem feltétlenül szükséges a dzsembe kevernünk.

A (csaknem) cukormentes dzsemekig én is évek alatt jutottam el…

Először lekvárok cukormentes készítésével kísérleteztem, nagyon soknak tartottam a hozzáadott cukor mennyiségét (lekvárok, dzsemek min. 50%-a általában cukor!), ezért folyamatosan csökkentettem, majd végül el is hagytam. A lekvár így sokkal finomabb lett, már “nem ragadt tőle össze a szánk”. Ezután jöttek a cukormentes dzsemek, de a dzsemfixek nem működtek cukor nélkül. Végül találtam egy növényi alapú zselésítőt, a stabarkot, ami megoldotta ezt a problémát is.

Néhány évvel ezelőtt kaptam egy kis füzetkét (lásd lent), amely segítségével a tartósítószer-mentességet is sikerült megvalósítani. Most szeretném megosztani veled a dzsemkészítéssel kapcsolatos személyes tapasztalataimat, remélve, hogy esetleg Te is kedvet kapsz az otthoni egészségtudatos befőzéshez 🙂

  Először is: Miért érdemes ezzel a módszerrel elkészítenünk a dzsemeket?

  1. ÉRV: A legfontosabb érv: így a legfinomabbak 🙂
  2. ÉRV: A befőzés így kevésbé idő- és munkaigényes. Ugye nem szeretsz (vagy nincs időd) egész nap a konyhában ácsorogni?
  3. ÉRV: A gyümölcsök a rövid főzés miatt kevésbé károsodnak.
  4.  ÉRV: A finomított cukor csak kalóriákat tartalmaz, a tápanyagtartalma nulla, viszont az emésztéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat elvonja a szervezettől. Használjunk helyette steviát vagy kis mennyiségben nyírfacukrot, mézet, esetleg nádcukrot.
  5. ÉRV: Az így elkészített dzsem megfelelő korú gyerekeknek is ajánlható. Legalább nem szoknak rá a túlzott édes ízre.
  6. ÉRV: Ha télen majd kinyitod az üveget, rájössz majd, hogy miért érte meg így eltenni a dzsemet: Az illata és az íze a finom, friss gyümölcsre és persze a nyárra emlékeztet.

Hozzávalók a cukormentes dzsemekhez

A dzsemhez:

  • 5 kg letisztított gyümölcs
  • Stabark növényi zselésítő por
  • (stevia, nyírfacukor, méz, nádcukor) 

A befőzéshez:

  • 13 csavaros kisüveg (320 ml)
  • természetes celofán (nem műanyag)
  • nátrium-benzoát

 Cukormentes dzsemek készítése

  1. Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
  2. A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket. (Ezek után jogos a kérdés, hogy a mikró mit is csinál az ételeinkkel melegítés közben.)
  3. A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
  4. A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
  5. A gyümölcsöt alaposan átmossuk, megtisztítjuk a felesleges részektől.
  6. A nagyobbik részét kicsit összeturmixoljuk/szétnyomkodjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk.
  7. A darabolt gyümölcsöt félreteszünk, a többit feltesszük főni.
  8. Ha már majdnem felforrt, hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat is.
  9. Belekeverjük a kevés nyírfacukorral elkevert stabarkot (5 kg-hoz 10 dkg elegendő + a végén még 1-1,5 kávéskanál stevia), vagy ha teljesen cukormentesen szeretnénk, akkor beleszitáljuk a stabarkot. Ez egy természetes növényi zselésítő, egyszerű használni, nem csomósodik. Cukorral elkeverve könnyebben oldódik, a szitálás kicsit időigényesebb.
  10. Még 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a dzsemet a tűzről.
  11. Egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először félig, majd teljesen (nem kell színig önteni).
  12. A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van).
  13. Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
  14. Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).

Dzsemek édesítése – Tippek

  • Ha nagyon szeretnénk, már az üvegbe kerülő dzsemet is édesíthetjük. Ehhez elsősorban a por alakú steviát javasolnám. Mindig csak keveset tegyünk a dzsemhez, közben kóstoljuk, hogy megfelelő-e. Ha túl sokat használunk belőle, lehet, hogy mellékíze lesz. A stevia íze márkánként is változhat.
  • Használhatunk nyírfacukrot (xilit) és nádcukrot is, de inkább kevesebbet, hisz a természetes íz a cél. A stabark nyírfacukorral vagy nádcukorral elkeverve könnyebben oldódik. A nyírfacukor nagy mennyiségben hasmenést is okozhat!
  • Az elkészített dzsemet utólag is ízesíthetjük. Felbontás után keverjünk hozzá mézet. Mivel nem főzzük, megmarad a méz tápanyagtartalma is.
  • Kajszibarackhoz és szilvához például nem szükséges édesítőszer, esetleg nagyon kevés stevia, mert igen magas a gyümölcscukor-tartalmuk.

Hasznos tudnivalók a befőzéshez

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!