Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Diótorta

diótorta vaníliás krémmel - finom diétás torta
Pinterest


Mennyei diótorta puha almás-diós piskótával és diós vaníliakrémmel. Egészséges és nagyon finom cukor- és finomlisztmentes diótorta recept!

Az eddigi torta receptekhez hasonlóan ezt a diótorta receptet is szülinapra készítettem. A torták elkészítése általában igen időigényes feladat, de ezt a diótortát viszonylag gyorsan és egyszerűen el tudod készíteni.

Mint ahogy már a süti receptjeimnél megszokhattad, ez a süti is cukor és finomliszt nélkül készült. A diós piskóta Graham-lisztből és teljes kiőrlésű tönkölylisztből áll, és alma is került bele. A diós vaníliakrém ezúttal természetes vaníliás pudingporból és zabkorpából készült.

Ez alapján a diótorta recept alapján egészséges, mutatós és finom tortát készíthetsz!

Süsd meg ajándékba vagy készítsd el valamelyik nap meglepetésképpen! Ez a diós torta garantáltan el fog fogyni!

Hozzávalók a diós piskótához

  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg Graham-liszt
  • 20 dkg alma nagyobbra lereszelve
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 8-12 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 3 tojás
  • 1 dl rizstej
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 mk fahéj
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • pici só

Hozzávalók a diós vaníliakrémhez

  • 2 db vaníliás pudingpor
  • 10 dkg nyírfacukor (xilit) vagy 14 dkg eritrit
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 1 liter rizstej
  • 5 ek zabkorpa
  • 1 ek útifű maghéj
  • 3 ek kókuszzsír

Diós piskóta elkészítése

  1. Keverd a 3 tojássárgáját a nyírfacukorral habosra, majd add hozzá a reszelt almát, a mazsolát és a fahéjat.
  2. Öntsd hozzá a tejet és az étolajat.
  3. Keverd a masszához a sütőporos, szódabikarbónás Graham-liszt és tönkölyliszt keverékét, majd a diót is.
  4. Csipet sóval verd habbá a 3 tojásfehérjét.
  5. Forgasd bele óvatosan a diós piskóta tésztájába a habbá vert tojásfehérjét.
  6. Simítsd a diós piskótát egy 22 cm-es tortaformába.
  7. Végül süsd meg a diós piskótát 170 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt.

Diós vaníliakrém elkészítése

  1. Keverd simára a pudingport, a zabkorpát, a nyírfacukrot, egy marék diót a rizstejjel, majd főzz belőle sűrű krémet.
  2. Keverd a kókuszzsírt és az útifűmaghéjat a langyos vaníliakrémhez.

Diótorta összeállítása

  1. Helyezd a tortakarimát a diós piskóta köré.
  2. Simítsd a még langyos diós vaníliakrém egy részét (vékony rétegben) a diós piskótára.
  3. Szórd meg a megmaradt dió felével, majd simítsd rá a diós vaníliás krém többi részét is.
  4. A diótortát hagyd legalább néhány órát állni, de legjobb ha egy éjszakára a hűtőbe teszed, hogy összetudjon állni.
  5. Vedd le a diótortáról a tortakarimát, és díszítsd fel: Szórd meg diótorta tetejét a dió másik felével. A diótorta oldalát pedig szórd meg egy kis zabkorpával.

Diótorta sütése

Sütési hőfok: 170°C
Sütési idő: kb. 45 perc

Diótorta - Diétás sütemény

Mennyei finom, otthon is elkészíthető torta 🙂 Süsd meg 🙂

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

18 hozzászólás

  1. Adrienn

    Szia! Nagyon örülök a receptek,szeretnèm kipróbálni èn is,ám glutèn èrzèkeny vagyok. Milyen liszttel tudnám elkèszìteni? Köszönöm a tanácsodat: Adri

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Adrienn!

      Ha egyáltalán semmilyen mennyiségben nem ehetsz glutént, akkor csak a (számodra biztos ismert) tanúsított gluténmentes lisztekből készíthetsz kalácsot. Sajnos ezekből a lisztekből ez a kalács nem készíthető el, mert nem tartják meg a kelt tészta szerkezetét 🙁

      Válasz
  2. Erika

    Kedves Szilvi!
    Mennyei lett a torta, köszönöm a receptet.
    Több finomságot sütöttem már a recepted alapján, mákos, almás kalács, graham cipó, minden első sütésre finom és szép lett, hála a részletes, alapos leírásnak.
    Üdv: Erika

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Erika!

      Köszönöm, hogy megírtad az élményeidet 🙂

      Nagyon örülök, hogy már elsőre is ilyen jól sikerültek a receptek! Biztos nagyon ügyes is vagy 🙂

      Válasz
  3. Olga

    Kedves Szilvi!

    Nálunk évek óta az a kamasz fiam kérése, hogy a szülinapi torta ne cukrászremek legyen, hanem én süssem. Évek óta odafigyelünk az étkezésre, így találkoztam a Te oldaladdal is, köszönet a jó cikkekért és a remek receptekért!

    Három torta közül a diótortát választotta és mondhatom, hogy a legjobb választás volt! Isteni finom és hála a részletes leírásnak elronthatatlan! Olyan lett mint egy szép cukrásztorta, mégis könnyű és finom és egészséges!

    Köszönöm a munkádat és további sikereket kívánok Neked és jobbnál jobb recepteket nekünk! 🙂

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Olga!

      Köszönöm szépen a visszajelzést, nagyon örülök, hogy szépen sikerült a torta és még ízlett is 🙂

      Egészségetekre!

      Válasz
  4. Viki

    Kedves Szilvi!

    Az lenne a kérdésem, hogy a pudinghoz a kókuszzsírt szilárd vagy folyékony állapotban kevered hozzá?

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Nyáron folyékonyan, télen szilárdan 😉 Azaz teljesen mindegy 🙂

      Válasz
  5. Rita

    Szia Szilvi,

    a rizstej helyett tehéntej is használható?
    Az útifű maghéj elhagyható vagy valami más helyette van?

    Rita

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Ha fogyasztasz tejterméket, akkor a rizstejet cserélheted. Az útifűmag is cserélhető másra, ami zselésít, de sajnos ebben az esetben kísérletezni kell. A sütik receptjeit nem javasolt megváltoztatni, főleg nem első próbálkozás alkalmával. Már egy liszt lecserélése is megváltoztathatja a tészta állagát.

      Válasz
  6. Timea

    Kedves Szilvi! Nagyon jók a receptjeid. A diótorta piskóta része mennyire morzsálódik? Esetleg kettévágva, középen a krémmel megkenve is működne? Szerinted mennyivel több krém kellene ? Másfélszeres? Tojás sárgája, vanília, édesítő, konjak liszt ilyen krémet szoktam csinálni pohárkrémnek. Ezzel menne szerinted ?

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Timi!

      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek a receptek 🙂

      A piskóta egyáltalán nem morzsálódik, egész biztosan ketté tudod vágni. Előtte azért hagyd pihenni egy kicsit.

      A krém mennyiség szerintem elég. Biztos jó az általad említett pudinggal is, de mivel nem ismerem, így erről nem tudok véleményt mondani.

      Ha gondolod, írd meg a receptjét, hátha 🙂

      Szilvi

      Válasz
  7. Cukordiétás

    Valaki magyarázza már el nekem, hogy az a süti, amibe beleteszek egy marék mazsolát, hogy is készül cukor nélkül? A mazsola aszalt szőlő, tehát koncentráltan tartalmaz szőlőcukrot, ami pedig az egyik leggyorsabban felszívódó szénhidrát. Sorban olvasom az ilyen recepteket, mindegyik úgy van beharangozva, hogy nincs benne cukor. O.K. én át tudom gondolni, és kihagyhatom belőle, de ez így akkor is átverés.

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      A válasz nagyon egyszerű: A mazsola nem cukor, hanem aszalt gyümölcs. A mazsolában nyilván van szőlőcukor, de mégsem a fehér por alapú szőlőcukorról van szó (finomított) és nem is fehér cukorról, hanem a teljes aszalt szőlőszemről.

      A mazsola nem diabetikus, így cukorbetegek nem fogyaszthatják (lehet, hogy erre gondoltál?). Ha viszont egészségesek vagyunk, akkor a mazsola nagyon jól használható édesítéshez is. Természetes, így még mindig jobb, mint a szintetikus édesítőszerek.

      A mazsolát egyébként ki is hagyhatod belőle, ha nem fogyaszthatod. Anélkül is finom.

      Válasz
      1. Cukordiétás

        Kedves Szilvi! A cukor nem egyenlő a kristálycukorral vagy a porcukorral, annál sokkal-sokkal bővebb kört ölel fel. Attól, hogy nem kristálycukrot teszel az ételbe, hanem “csak” olyan alapanyagot, mely cukrot tartalmaz, nem lesz a végeredmény cukormentes. A kristálycukor glikémiás indexe 68-70, a mazsoláé 63-65 (különböző helyeken különböző, de lényegesen nem eltérő adatok található erre vonatkozóan) – tehát igazából nem lesz “egészségesebb” tőle az étel. (Hogy kinek mi az egészséges, az most ebből a szempontból lényegtelen.) A recepteddel nincs semmi gondom, mindenki azt tesz az ételébe, amit jónak lát. Mindössze egyetlen dolgot szeretnék kérni: a recept feletti részben pontosítsd a “…cukor és finomliszt nélkül…” szövegrészt, mert ez nem állja meg a helyét és a szénhidrátok rejtélyeiben egyelőre járatlan olvasóidat megtévesztheti. Köszönöm.

      2. Vargáné Nagy Szilvia

        Ne haragudj Klára, de ez egy receptes oldal. A cukor alatt köznyelvi értelemben egyszerűen cukrot (fehér cukor, kristálycukor) értünk. Ennek megfelelően az oldal koncepciója szerint ez a recept cukormentes.

        Hogy Te mit értesz cukormentes alatt, az a Te nézőpontod és választásod eredménye.

        A kémia és a biokémia boncolgatása nem célja az oldalnak és a szénhidrátok üldözése sem. Aki nem engedhet meg magának semmilyen cukrot (mazsolát, datolyát, stb. sem), az pontosan tudja, hogy a receptből mit tehet a sütibe és mit nem (ezért is van több választási lehetőség).

        A buta divatdiéták támogatása pedig végképp nem célja az oldalnak. A teljes értékű szénhidrátokkal és a természetes forrásból származó “cukrokkal” (méz, mazsola, stb.) semmi gond, ha mértékkel fogyasztjuk.

        Ennél sokkal rosszabb dolgokat is megesznek az emberek csupán “szokásból” és a buta divatdiétáknak köszönhetően…

  8. Stőger Andrea

    Szia Szilvi.

    Én is szülinapi meglepinek szánom a dió tortádat. Szeretném megkérdezni,hogy eritritet használhatok e a xilit helyett, a tésztához? Vagy kókuszvirágcukrot? Ez megváltoztatná a dolgokat?
    Köszönöm szépen. Andi

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Andi! Bármelyiket használhatod helyette!

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!