Diós bejgli

Diós bejgli

Hihetetlenül omlós, finom és szaftos diós bejgli – Egyszerűen kihagyhatatlan!

Végre felkerül az oldalra ez a finom diós bejgli (németesen írva: beigli) is 🙂

Ez a diós bejgli nagyon finom, a dióhoz baracklekvár is kerül, amitől finom szaftos lesz.

Amennyire lehet, diétás is ez a bejgli receptet: Teljes kiőrlésű tönkölylisztből és durumlisztből készült a tészta, a diós tölteléket pedig a szokásosnál sokkal egészségesebb, hiszen nagyon kevés cukrot tartalmaz (fehér cukor természetesen nincs benne). Hogy mennyire édesíted, az egyébként is a Te ízléseden is múlik 🙂

A diós beigli tésztája omlós lett, de nem morzsálódik, nem esik szét, jól lehet szeletelni már pár óra múlva is, bár a másnapi tálalás az igazán szép.

A diabetikus diós bejgli elkészítéséhez használj a nádcukor helyett nyírfacukrot (xilitet)!

Ha mákos bejglit szeretnél, akkor a mákos bejgli receptjét itt találod: Mákos bejgli

Láss is hozzá, ha lehet dupla adagot süss, mert egy garantáltan kevés lesz!

Diós bejgli hozzávalók

Bejgli tésztája hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg sima durumliszt
  • 5 dkg porcukor xilitből vagy nádcukorból
  • 25 dkg vegán vaj (vagy pl. a Linco margarin is tejmentes)
  • kb. 0,5 – 1 dl szójatej (vagy más növényi tej) a tészta összeállításához + egy kevés a kenéshez
  • 1 ek darált lenmag
  • 1 dkg élesztő
  • csipet só
  • három csipet türelem

Diós töltelék hozzávalók

  • 40 dkg darált dió
  • 4 ek búzacsíra (esetleg zabkorpa)
  • 5-12 dkg nádcukor (nyírfacukor, eritrit)
  • kb. 10-12 ek cukormentes baracklekvár
  • 1 narancs lereszelt héja
  • csipet sót
  • nagy adag szeretet

Diós bejgli elkészítése

Bejgli tésztájának elkészítése

  1. Először keverd össze az előzőleg átszitált tönkölylisztet, durumlisztet, a porcukrot és a csipet sót.
  2. Kevés szójatejbe morzsold bele az élesztőt, majd keverd bele a darált lenmagot is (a lenmag a tojás helyettesíti).
  3. A hideg vajat vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez. 
  4. Kezd el szétmorzsolni a vajat a liszttel, mintha a két tenyeredet dörzsölnéd össze.
  5. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb vajdarabok a lisztben. Ehhez a művelethez használd fel a három csipet türelmet 🙂
  6. Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet.
  7. Gyors mozdulatokkal keverd össze a tésztát, majd gyúrd össze. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis szójatejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
  8. Formázz a bejgli tésztájából 2 gombócot és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.

Diós töltelék elkészítése

  1. A darált dióba keverd bele a búzacsírát (esetleg zabkorpát), a porcukrot, a csipet sót, és reszeld bele a narancs héját.
  2. A lekvárt fokozatosan add hozzá, a diós töltelék ne le legyen túl nedves.
  3. Keverd össze az egészet és kóstold meg, hogy mennyire ízlik. Ha még szükségesnek érzed, édesíts rajta.

Diós bejgli összeállítása és sütése

  1. Gyúrd át egy kicsit az első gombócot, majd nyújts ki a tésztát akkora téglalappá, hogy a tepsidbe majd beleférjen (nálam 25*30 cm). Ha úgy érzed, szükséges valamennyi liszt a nyújtáshoz, egy picit persze használhatsz. 
  2. Kend a diós töltelék felét a kinyújtott tésztára.
  3. Hajtsd fel a tészta két végét kb. 1-1,5 cm szélesen, majd óvatosan csavard fel a tésztát.
  4. Ha megvagy vele, akkor mehet az első bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.
  5. Készítsd el a 2. rúd diós bejglit is.
  6. A bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a bejglik tetejét egy kis szójatejjel (vagy tejjel/vízzel). (Márványos bejgli – Mitől lesz márványos a bejgli teteje?)
  7. A két bejglit süsd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
  8. Az elkészült bejgliket tedd sütirácsra, míg kihűlnek.
  9. Jó étvágya a diós bejglihez!


Tippek a diós bejgli elkészítéséhez

  1. A tészta készítésénél gyorsan kell dolgoznod, nem szabad, hogy a vaj megolvadjon. Ha olvadt a vaj, nem lesz omlós a tészta 🙁 A legjobb eredmény érdekében minden hozzávalót hűts be! Az én kamrám jelenleg egy jégverem, sajnos a konyha is, így ez nálam tökéletesre sikeredett.
  2. Ha több cukrot teszel a töltelékbe, akkor azzal nő a töltelék térfogata, azaz vastagabb lesz a beigliben a töltelék. Ha ezt nem szeretnéd, akkor ajánlott kevesebb diót előkészíteni.
  3.  A töltelék elkészítésénél vigyázni kell a töltelék nedvességtartalmára. Az sem jó, ha száraz, de az sem, ha túl nedves. Ha túl nedves, akkor a bejgli könnyen szétrepedhet.
  4. A recept tej- és tojásmentes (vegán bejgli). Ha növényi tejjel kened meg a bejgli tetejét, attól nem lesz márványos, hanem úgy fog kinézni, mint ez a mákos bejgli.
  5. Ha márványosra szeretnéd a bejglidet (mint a képen), akkor olvasd el itt, hogyan készül a márványos bejgli. Ehhez viszont tojásra lesz szükséged, így a márványos bejgli már nem lesz tojásmentes.


Diós bejgli

Mennyiség: 2 rúd
Sütési hőfok: 200 fok
Sütési idő: 30-35 perc

Diós bejgli, mákos bejgli – Ti készítettétek

Ezt a szép bejgli képet Berke-Kovács Judit küldte, köszönöm szépen 🙂

Judit írta:

az enyém ilyen lett… féltem, hogy szétreped – de aztán mégsem tette <3 köszönöm Szilvi a receptet – nem vágtam még fel, a kóstolás ezután következik, de biztos vagyok benne, hogy szenzációsan finom lesz 😀 csakúgy mint a Karácsonyi kuglófod 😛 már szinte ipari mennyiségben gyártom

mákos bejgli és diós bejgli
Judit csodaszép bejglije 🙂

Ezt a szép képet a diós és mákos bejgliről Fercsi Linda küldte, köszönöm szépen!

Linda írta:

🙂 köszi a receptet 🙂 (alig várom, hogy kihűljön….)

 

mákos bejgli és diós bejgli
Linda csodaszép bejgli fotói 🙂

A következő bejgli képet Oszwald Ágnes küldte, nagyon köszönöm!

mákos és diós bejgli
Ági mákos és diós bejglije 🙂

A következő szép képet Gabi küldte nekem, nagyon köszönöm!

Gabi írta:

“Szilvi, isteni finom lett a mákos és a diós is. A tészta pedig, vmi öröm volt vele dolgozni.”

 

Mákos bejgli
Mákos bejgli és diós bejgli (Fotó: Bacsa Gabriella)

Szólj hozzá!

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!