Diétás bejgli

Diétás bejgli

A bejglit diétásan is elkészítheted. A legjobb, hogy a diétás bejgli nem csak diétás, hanem nagyon finom is.

A bejglit kétféleképpen készíthetjük el: Készíthetünk omlós bejglit és kelt tésztás bejglit. Az omlós tészta több zsiradék hozzáadásával készül, ezért is nevezzük omlósnak. A kelt tésztás bejgli sokkal kevesebb zsiradékkal is beéri, ezért a kettő bejgli közül a kelt tésztás bejgli számít diétásabbnak. A lenti diétás bejgli kelt kelt tésztás bejgli.

Hogy ki melyiket szereti jobban, egyéni ízlés kérdése. Ami biztos, mindkét bejgli nagyon finom, ha jól el tudjuk készíteni!

Ennek a mákos bejglinek az a különlegessége, hogy sem finomlisztet, sem pedig finomított cukrot nem tartalmaz. Ha az ajánlott lisztekből és nyírfacukorral készíted el, akkor nem csak diétás lesz a bejgli, de diabetikus is, azaz akár cukorbetegek is fogyaszthatják.

Ez a diétás bejglit karácsonyra és más alkalmakra is megsütheted. Mi húsvétra is ezt sütjük. És minden más alkalomra is, ha megkívánjuk 🙂

Ezzel a bejgli recepttel egészséges és finom bejglit készíthetsz!

Diétás bejgli

Diétás bejgli hozzávalók

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 dkg durum simaliszt
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg nyírfacukor + 1 mk méz (vagy csak nádcukor)
  • 3 dl tej
  • 5 dkg kókuszzsír (kókuszolaj)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás a bejgli tetejének megkenéséhez
  • csipet só

Mákos töltelék hozzávalók

  • 40 dkg darált mák
  • 2 db kisebb alma
  • 2 citrom lereszelt héja és citromlé ízlés szerint
  • 10 dkg mazsola
  • 5 ek zabkorpa
  • 10 dkg nádcukor / nyírfacukor
  • 1 mk fahéj

Diétás bejgli elkészítése

  1. A diétás bejgli tésztájának elkészítéséhez először futtasd fel az élesztőt a nyírfacukorral és pici mézzel elkevert langyos tejben (vagy ha teheted csak a nádcukorral).
  2. Olvaszd fel a kókuszzsírt és tedd félre.
  3. Az átszitált lisztekhez add hozzá a sót, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze, dolgozd ki a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott kókuszzsírt.
  5. Akkor jó a diétás bejgli tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A diétás bejgli tésztáját keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig, vagy amíg a bejgli tészta a duplájára nő.

Mákos töltelék elkészítése

  1. A diétás bejgli mákos töltelékéhez először reszeld le az almát.
  2. Reszeld az almába a citrom héját, majd facsarj bele annyi citromlevet, amennyit jónak találsz.
  3. Vágd apróra a mazsolát és keverd az almához.
  4. A fahéjjal és a zabkorpával elkevert mákot keverd az almához.

Diétás bejgli összeállítása és sütése

  1. Helyezd a megkelt diétás bejgli tésztát picit kilisztezett nyújtódeszkára és gyúrd át.
  2. Oszd három egyforma részre a tésztát és formázz belőlük egy-egy gömböcöt 🙂
  3. Az egyik bejgli tészta gömböcöt nyújts ki kb. fél cm vastagra, majd az ujjaiddal óvatosan terítsd szét a mákos töltelék 1/3 részét a tésztán.
  4. Hajtsd fel a bejgli tészta 2 szélét, majd kezd el óvatosan feltekerni a tésztát.
  5. Ha megvan, tedd át egy sütőpapírral kibélelt tepsire és kezd el a második diétás bejgli formázását. Végül készítsd el a harmadik diétás bejglit is.
  6. Pihentesd a három rúd diétás bejglit meleg helyen 35-40 percig, hogy újra megkeljenek.
  7. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  8. Kend meg a diétás bejglik tetejét a felvert tojással, majd süsd készre őket 30 perc alatt.

Diétás bejgli

Mennyiség: 3 rúd bejgli (1 tepsinyi)

Sütési hőfok: 180 fok

Sütési idő: kb. 30 perc

Tippek a diétás bejgli elkészítéséhez

  1. A kókuszzsír helyett használhatsz vajat, margarint is.
  2. Fontos: Ha diabetikusra szeretnéd a bejglit, akkor nyírfacukrot használj és csak akkor tegyél bele mézet, ha ez a mennyiség számodra megengedett! Szerencsére méz nélkül is működik ez a kelt tészta.
  3. Diétás bejgli tészta egyszerűbb és gyorsabb elkészítése: A diétás bejgli tésztájának a gyúrása kenyérsütőgépben (vagy konyha robotgéppel) is történhet: Tedd a hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe és indítsd el a tészta programot (dagasztó programot)! Ha már összeállt a diétás bejgli tészta, jöhet az olvasztott zsiradék. Várd meg, hogy a dagasztás befejeződjön, majd mielőtt a kelesztés elindulna, vedd ki a tésztát a gépből és a továbbiakban kövesd a fenti leírást.
  4. Diétás bejgli tészta kelesztése: Szép napos időben tedd a letakart tésztát kellemesen meleg és világos helyre (ablakpárkány, terasz, erkély, de ne a forró és tűző napra). Ha hiszed, hanem, a diétás bejgli tészta így sokkal szebben megkel 🙂 Hidegben pedig marad a 35 fokra előmelegített sütő 🙂

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!