Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Csokitorta

Csokitorta
Pinterest


Egészséges csokitorta tojás nélküli piskótával, Graham-liszttel, hozzáadott fehér cukor* nélkül, finom csokikrémmel.

Ez a mennyei finom csokitorta tej és tojás nélkül készült, így tej- és tojásérzékenyek, valamint vegánok is fogyaszthatják.

Egyik kedves olvasóm kérdezte még nem régen, hogy tudnék-e ajánlani tojásmentes süti receptet, ami édes, nagyon csokis és még egészséges is.

Ez a hagyományos csokitortáknál sokkal egészségesebb, diétásan elkészített csokitorta receptet ajánlom neki és Neked is, ha szereted a csokis sütiket! Nem tömény, a tészta kellően könnyű 🙂 A férjem beleszeretett és a szülinapjára ezentúl csokitortát szeretne 🙂

* fehér cukor = répacukor, finomított cukor, kristálycukor

Csokitorta hozzávalók

Tojás nélküli kakaós piskóta hozzávalók

  • 12 dkg Graham-liszt
  • 10 dkg durum simaliszt
  • 12 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 3 dkg kakaópor
  • 2,5-3 dl (szója, zab-, rizstej, stb.) tej
  • 3 ek étolaj
  • 1 sütőpor

Csokikrém recept

  • 2 csomag csokoládés pudingpor
  • 3 dkg minőségi kakaópor
  • nyírfacukor / eritrit ízlésed szerint
  • 1 ek gabonakávé
  • 2-3 ek útifűmaghéj
  • 7 dl rizs tej (szójatej, rizstej, stb.)
  • 4 ek kókuszzsír

Csokoládémáz hozzávalók

  • 10 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalmú)
  • 2 ek kókuszzsír (esetleg étolaj)

Csokitorta elkészítése

Csokoládékrém elkészítése

  1. A csokoládé pudingport (ellenőrizd a csomagoláson, hogy az puding összetevői között ne szerepeljen tejtermék!) elkeverjük az átszitált kakaóporral, a gabonakávéval, a nyírfacukorral (eritrittel), majd a rizstejjel a szokásos módon elkészítjük a pudingot.
  2. Végül a csokoládékrémbe keverjük a kókuszzsírt és az útifűmaghéjat is.

Tojás nélküli kakaós piskóta elkészítése

  1. A 24 cm-es tortaformát kibéleljük, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Kimérjük a hozzávalókat. Egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, a sütőport és a kakaóport, hozzáadjuk a nyírfacukrot és az egészet elkeverjük a tejjel (a piskótatészta kicsit legyen folyós) és az olajjal.
  3. A tojás nélküli piskótát a tortaformába öntjük, elegyengetjük és 30-35 perc alatt a készre sütjük.
  4. Az elkészült tortaalapot rácson hagyjuk kihűlni.

Csokitorta összeállítása

  1. A tortakarimát visszahelyezzük a tortaalapra, ráöntjük a krémet, majd tortakarimával együtt a hűtőbe tesszük a tortát.
  2. Elkészítjük a csokoládémázat: A csokit kisebb darabokra törjük, hozzáadunk 3 csapott ek kókuszzsírt, majd az egészet gőz fölött megolvasztjuk.
  3. A csokitortát kivesszük a hűtőből, ráöntjük a tetejére a csokoládét, meg-megbillentve, spatulával segítve gyorsan eloszlatjuk rajta a mázat.
  4. A csokitortát legalább 4 órára hűtőbe tesszük, hogy szépen lehessen szeletelni.
Csokitorta

Csokitorta finomliszt és cukor nélkül (vegán)

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

10 hozzászólás

  1. Szigetiné Irénke

    Cukorbetegek is fogyaszthatják a termékeidet ?

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Kedves Irénke!

      Ez az összetevőktől függ. Sajnos nem minden a Szilvi Ízvilág oldalon előforduló hozzávalót fogyaszthatnak cukorbetegek. Igyekszem majd feltüntetni, hogy melyik recept, süti diabetikus. Ha a receptben szerepel, akkor rendben van, egyébként nem biztos, hogy az adott étel diabetikus.

      Ez a piskótatekercs például diabetikus 🙂

      Válasz
  2. Szilvi

    Kedves Szilvi.

    Hol lehet beszerezni ehhez a recepthez illő csokis pudingport? Köszönöm! Szilvi

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Szilvi!

      Szinte bármilyen csokipuding jó. Ha tej- és/vagy tojásmentesen étkezel, azért ellenőrizd a csomagolást.

      Válasz
  3. Anikó

    Szia Szilvi.
    Isteni a recept, köszi. Másodjára készítem el, de a piskota alap szétesik 🙁
    Mit tudnék hozzátenni hogy egyben maradjon? (A régi piskótaban ugye a tojás tartaná össze, de itt ezen alapanyagok alapján szétesővé válik:( )
    Nagyon jó lenne ha ez a recept bevállna es szülinapokra meg mindennapokra 🙂 el tudnám készíteni. (Amúgy a formában hagyom és úgy töltöm meg krémmel).

    Köszi bármilyen tippet is!

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Anikó!

      Ennek a piskótának nem szabadna szétesni. Én már sokszor elkészítettem, biztos rendben van a recept. Biztos azt tetted bele, ami a receptben szerepel?

      Egyébként van tojásos piskóta is az oldalon. Itt találod: Kakaós piskóta tortához

      Válasz
  4. Kriszta

    Miért kell az útifűmaghéj? Baj, ha kihagyom? Van itthon, de lejárt, sajna. Köszönöm a válaszod!

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      A krémet tartja össze, útifű nélkül folyós lesz a csokikrém.

      Válasz
  5. Dávid

    Csak így mellékesen hozzatenném bogy a nyirfa cukor igazábol cukornádból készül nagyrészt. A nyirfa víz nem tartalmaz literjében annyi cukrot, hogy megfizethető áron adják el.

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Kedves Dávid!

      Cukornádból nem készülhet, mert annak nádcukor a neve.

      Viszont tényleg nem nyírfából vonják ki ezt a “cukrot” (cukoralkohol igazából), mert nagyon drága lenne. Helyette a kukoricacsuhét használják. Ennek a cukornak egyébként Xilit (xilitol stb.) a neve. De a köznyelvben valamiért – helytelenül – nyírfacukrot használunk.

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!